Σάββατο 30 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 1 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Καταστράφηκαν περιοχές που τις θεωρούσαν «ακίνδυνες» για πλημμύρες

MotionTeam

Η απουσία ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής θωράκισης της Χαλκιδικής αναδείχθηκε για άλλη μια φορά, μέσα από τις καταστροφικές πλημμύρες και τα σημαντικά προβλήματα που προέκυψαν σε περιοχές των δήμων Σιθωνίας και Νέας Προποντίδας, αλλά κυρίως στο δήμο Αριστοτέλη με επίκεντρο την Ολυμπιάδα.

Προβλήματα παρουσιάστηκαν στο επαρχιακό οδικό δίκτυο αλλά και μέσα στους οικισμούς, από πτώσεις δένδρων, βράχων, από πλημμυρισμένους δρόμους και φρεάτια. Δεκάδες σπίτια πλημμύρισαν σε Ολυμπιάδα, Ιερισσό, Νέα Πλάγια, Φλογητά και Ν. Τίγλια, στο δήμο Νέας Προποντίδας, ενώ περιοχές έμειναν χωρίς ρεύμα λόγω βλαβών στο δίκτυο. Προβλήματα υπήρξαν και σε άλλες περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο δήμο Αριστοτέλη, στο επίκεντρο των καταστροφών βρέθηκε η Ολυμπιάδα και μάλιστα δύο φορές. Μία το πρωί της Παρασκευής και μία το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα, όπου δόθηκε το τελειωτικό χτύπημα και στην αντοχή των κατοίκων που πάλευαν να σώσουν ό,τι σώζεται από τις περιουσίες τους. Κατοικίες, υπόγειες και ισόγειες, καλυμμένες με τόνους λάσπης, τουλάχιστον δύο σπίτια όπου το νερό με την ορμή του παρέσυρε μέρος της θεμελίωσης, το ένα έτοιμο να πέσει πριν ακόμη κατοικηθεί, κατεστραμμένοι δρόμοι, κατεστραμμένοι αγωγοί (βιολογικού, ύδρευσης), κατεστραμμένες οικοσκευές (ηλεκτρικές κουζίνες, ψυγεία, έπιπλα). Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο όγκος των υδάτων χτύπησε και τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου εμπλουτισμού μεταλλευμάτων της «Ελληνικός Χρυσός» και παρέσυρε υλικά από τους χώρους απόθεσης τελμάτων (απόβλητα) προηγούμενων εκμεταλλεύσεων, μέσω των ρεμάτων.


MotionTeam

Για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια, οι κάτοικοι του οικισμού της Ολυμπιάδας βρίσκονται εκτεθειμένοι στα πλημμυρικά φαινόμενα, καθώς εδώ και δεκαετίες, ενώ είναι γνωστό και εντοπισμένο το πρόβλημα, δεν γίνονται τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα. Το πρόβλημα φαίνεται να αφορά τη διευθέτηση των ρεμάτων (Πετρόλακας, Μπασκέδης και Μαυρόλακας), μέσω των οποίων κατεβαίνουν τεράστιοι όγκοι νερού και φερτών υλικών από το βουνό. Ο Πετρόλακας και ο Μπασκέδης ενώνονται μέσα στον οικισμό, με αποτέλεσμα τα νερά να εκτονώνονται πάνω στα σπίτια που βρίσκονται χτισμένα, τα περισσότερα εδώ και περίπου μια 20ετία, στην επέκταση του οικισμού.

Ολα αυτά τα χρόνια, το μόνο που γίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι ο καθαρισμός και εν μέρει η εκβάθυνση των ρεμάτων στο τμήμα που βρίσκεται εντός του οικισμού. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν την αδιαφορία διαχρονικά των κυβερνήσεων αλλά και της Τοπικής Διοίκησης (Περιφέρεια, δήμος).

Είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των περιοχών που επλήγησαν, παρά το γεγονός ότι δεν είναι η πρώτη φορά που χτυπιούνται από πλημμυρικά φαινόμενα, δεν συμπεριλαμβάνονται στις περιοχές για τις οποίες έχουν καταρτιστεί οι Χάρτες Επικινδυνότητας Πλημμύρας και οι Χάρτες Κινδύνων Πλημμύρας, που περιλαμβάνονται στο Εγκεκριμένο Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Υδατικού Διαμερίσματος Κεντρικής Μακεδονίας, οπότε βρίσκονται εκτός οποιουδήποτε σχεδιασμού.

Στο πλευρό των πληγέντων βρέθηκε από την πρώτη ώρα κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γ. Δελή, βουλευτή του Κόμματος, και τον Θ. Ιγνατιάδη, περιφερειακό σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», οι οποίοι κατήγγειλαν ότι είναι επιλογή των κυβερνήσεων και της Τοπικής Διοίκησης να μην ιεραρχούνται ως αναγκαία και να μην πραγματοποιούνται έργα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας, γιατί δεν αποτελούν πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο.

Παρέμβαση έκανε με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, αναδεικνύοντας ότι βασικός υπεύθυνος των καταστροφικών πλημμυρών είναι η πολιτική που δίνει τα πάντα στο κεφάλαιο και από την άλλη στερεί από το λαό βασικές υποδομές στην κατοικία, στην προστασία της ζωής και της περιουσίας των λαϊκών οικογενειών.

Τέλος το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, με την οποία ζητά μεταξύ άλλων:

Να προχωρήσουν άμεσα η καταγραφή των ζημιών και η αποκατάσταση των πληγέντων, χωρίς περιορισμούς, ακόμη και γι' αυτούς που έχουν υποστεί ζημιές στις δευτερεύουσες κατοικίες.

Να δοθεί γενναία κρατική χρηματοδότηση για το σχεδιασμό, τη μελέτη και την κατασκευή των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων θωράκισης της ΠΕ Χαλκιδικής, να γίνει ολοκληρωμένη διευθέτηση των χειμάρρων στο σύνολο της λεκάνης απορροής και να προχωρήσει η άμεση αποκατάσταση των ήδη προβληματικών δικτύων.

Να γίνει αυτοψία από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τυχόν μεταφορά τοξικών ρύπων από την απορροή των ομβρίων υδάτων καθώς και των φερτών υλών από τις μεταλλευτικές εκμεταλλεύσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ