Σάββατο 30 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 1 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΑΣΟΣ
«Πνίγηκαν» σπίτια και καλλιέργειες

Eurokinissi

Στη Θάσο, το διπλό χτύπημα της κακοκαιρίας προκάλεσε πλημμύρες οι οποίες σάρωσαν μεγάλο τμήμα βασικών υποδομών του νησιού. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που συνέβησαν τα ξημερώματα της Τρίτης, αποτελείωσαν ό,τι είχε απομείνει από τις πλημμύρες στις 22 Νοέμβρη, κυρίως σε Λιμενάρια, Ποτό, Ποταμιά και Παναγία.

Η πρόσδεση των πλοίων που συνδέουν το νησί με την Καβάλα, στον λιμένα Θάσου, έχει περιοριστεί σε δύο από τις έξι θέσεις ελλιμενισμού, ενώ το περιφερειακό και το τοπικό οδικό δίκτυο βρίσκεται εκτός λειτουργίας σε πολλά σημεία. Η λαϊκή περιουσία μετρά για άλλη μια φορά ανυπολόγιστες καταστροφές, καθώς κατοικίες, μαγαζιά και τουριστικά καταλύματα μικρών αυτοαπασχολούμενων έχουν πλημμυρίσει, ενώ υπάρχουν και σπίτια, κυρίως στην Ποταμιά, που βρίσκονται κοντά σε ρέματα και κινδυνεύουν να καταρρεύσουν.

Τεράστιες είναι επίσης οι καταστροφές σε καλλιέργειες, καθώς μόλις οι λίμνες στις οποίες είχαν μετατραπεί τα χωράφια των αγροτών που επλήγησαν, οι ίδιοι αντίκρισαν σε αυτά τεράστιες ποσότητες φερτών υλικών. Η ολοκληρωτική εξάλειψη των αγροτικών δρόμων έχει αποκόψει για μέρες τους κτηνοτρόφους από τα κοπάδια τους, με τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Θάσου να τονίζει σε ανακοίνωσή του πως ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος απειλείται με ολική καταστροφή εάν συνεχιστεί η καθυστέρηση αποκατάστασης των δρόμων.


INTIME NEWS

Αμεση ήταν η αντίδραση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, η οποία πίεσε το Περιφερειακό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της Δευτέρας να συζητηθεί το θέμα των καταστροφικών πλημμυρών, για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών και την καταγραφή τους.

Στη συνέχεια, από νωρίς το πρωί της Τρίτης, κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δημήτρη Παπατολίδη, Γραμματέα της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και στη συνέχεια τον Γιάννη Δελή, βουλευτή του Κόμματος, πραγματοποίησε περιοδεία στις πληγείσες περιοχές.

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα της έλλειψης επικαιροποιημένων αντιπλημμυρικών μελετών καθώς και της ανεπάρκειας των ήδη υφιστάμενων αποσπασματικών αντιπλημμυρικών έργων αποτελούν τα ερείπια του έργου κατασκευής του βιολογικού Ποτού - Λιμεναρίων. Το ίδιο κατασκευάστηκε μέσα σε ρέμα το οποίο και τελικά υπερχείλισε, επιβεβαιώνοντας τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θάσου στον σχεδιασμό του.

Η Θάσος αντιμετωπίζει συχνά πλημμύρες τα τελευταία χρόνια και με μεγαλύτερη συχνότητα, ειδικά μετά τις πυρκαγιές οι οποίες έκαψαν μεγάλες εκτάσεις δάσους του νησιού χωρίς να έχουν γίνει οι αναγκαίες παρεμβάσεις αποκατάστασης μετά την πυρκαγιά. Επίσης, καμία ουσιαστική παρέμβαση για την αντιπλημμυρική προστασία του νησιού δεν έχει πραγματοποιηθεί - ούτε σε επίπεδο μελέτης - που να λαμβάνει υπόψη την εκτεταμένη κατασκευαστική δραστηριότητα των τελευταίων χρόνων και έχει οδηγήσει σε άναρχη δόμηση των οικισμών του νησιού που έχουν επεκταθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ