Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΕΔΥΕ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
«Για Μεσόγειο θάλασσα γέφυρα ειρήνης, φιλίας, αλληλεγγύης των λαών»

Για έκτη χρονιά, με οδηγό μια πλούσια εμπειρία και θετική ανταπόκριση, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) ξεδιπλώνει μια πρωτοβουλία καλλιτεχνικής - πνευματικής δημιουργίας στα σχολεία. Φέτος, καλεί τους μαθητές να δημιουργήσουν «Για Μεσόγειο θάλασσα γέφυρα ειρήνης, φιλίας, αλληλεγγύης των λαών. Ενωσε κι εσύ τη φωνή σου στην πάλη των λαών ενάντια στον πόλεμο, στη φτώχεια και τον ξεριζωμό».

Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και γονείς «συστήνοντας» την πρωτοβουλία της, που τα προηγούμενα χρόνια έχει δώσει σημαντικές δημιουργίες από μαθητές οι οποίοι με λόγο, εικόνα, βίντεο, μουσική, θεατρικά δρώμενα, εικαστικά και με όποιον τρόπο καλλιτεχνικής έκφρασης επιλέγουν, μιλούν για το θέμα της. Η διάρκεια της φετινής πρωτοβουλίας είναι από τον Νοέμβρη 2019 μέχρι τον Ιούνη του 2020 και τα έργα των μαθητών θα παρουσιαστούν σε εκδηλώσεις των Επιτροπών Ειρήνης της κάθε περιοχής, στο τέλος της σχολικής περιόδου ή σε εκδηλώσεις των ίδιων των σχολείων, με βάση την προηγούμενη θετική εμπειρία.

Σε επιστολή της προς εκπαιδευτικούς και γονείς, η ΕΕΔΥΕ αναφέρεται στο περιεχόμενο της φετινής πρωτοβουλίας, περιγράφοντας τα φυσικά χαρακτηριστικά, τη γεωγραφία της Μεσογείου, τους ανταγωνισμούς και την προσφυγιά που γεννούν οι πολεμικές συγκρούσεις και επεμβάσεις. «Ο υποθαλάσσιος πλούτος - πετρέλαιο, φυσικό αέριο - σε συνδυασμό με τη γεωστρατηγική σημασία των δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων και τις διαδρομές των αγωγών, έχει συγκεντρώσει στη λεκάνη της Μεσογείου έναν πρωτοφανέρωτο στην ιστορία της ανθρωπότητας αριθμό πολεμικών μέσων και στρατιωτικών δυνάμεων. Πρόκειται για αποτέλεσμα των ανταγωνισμών ανάμεσα σε μεγάλα κράτη, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα κ.ά. Πηγή και βασική αιτία της όξυνσης όλων αυτών των ανταγωνισμών, του ξεσπάσματος πολεμικών συγκρούσεων και επεμβάσεων, δεν είναι άλλη από το κυνήγι του κέρδους ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους και τα ισχυρά κράτη, ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο κομμάτι από τη μοιρασιά της λείας, του πλούτου δηλαδή που βρίσκεται στην περιοχή και παράγουν οι ίδιοι οι λαοί. Η θάλασσα της Μεσογείου κόβεται σε "οικόπεδα" και μοιράζεται σε επιχειρηματικούς ομίλους για να αντλήσουν τον πλούτο της, κάνοντας την ευρύτερη περιοχή μας πεδίο σύγκρουσης για τα κέρδη τους», σημειώνει. Αναφέρεται στο πέρασμα της Μεσογείου, με τα αμέτρητα θύματα - ανάμεσά τους και παιδιά - από πρόσφυγες και μετανάστες που ξεριζώνονται από τις πολεμικές συγκρούσεις, τις επεμβάσεις στις δύο ηπείρους, Ασία και Αφρική. «Από αυτήν την κατάσταση δε μένει απέξω η χώρα μας. Από τη μια δέχεται καθημερινά εκατοντάδες ξεριζωμένους που ζουν σε συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης, λειτουργώντας ουσιαστικά ως αποθήκη ψυχών. Από την άλλη συμμετέχει σε στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό - σε χώρες όπου μαίνονται πολεμικές επεμβάσεις - ενώ φιλοξενεί παράλληλα ένα τεράστιο δίκτυο ευρωατλαντικών βάσεων και υποδομών που πληθαίνουν. Από αυτές τις βάσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουν εξαπολυθεί μια σειρά πόλεμοι και επιθέσεις (Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη, Συρία κ.λπ.), άρα λειτουργούν ταυτόχρονα και ως στόχος επιθέσεων σε ενδεχόμενη πολεμική σύγκρουση», τονίζει.

«Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, απέναντι σε αυτές τις εικόνες που μας πληγώνουν καθημερινά, καλούνται οι μαθητές του σχολείου σας να πάρουν θέση με τη δική τους μοναδική ευαισθησία και οπτική στα πράγματα. Να στείλουν μήνυμα αντίστασης ενάντια σε όλους τους πολεμικούς ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς, ενάντια στο ρατσισμό και στην ξενοφοβία. Ταυτόχρονα, να στείλουν μήνυμα ελπίδας, ώστε μέσα από την πάλη του κάθε λαός, και ο δικός μας, να γίνει νοικοκύρης στον τόπο του. Η χώρα μας και καμία άλλη χώρα δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται πολεμικό ορμητήριο, ούτε στόχος επιθέσεων, ούτε φυλακή για τους ξεριζωμένους», αναφέρει μεταξύ άλλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ