Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Βουλευτικές εκλογές στη σκιά του Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Στη σκιά της ενδοαστικής αντιπαράθεσης για την παραμονή ή όχι του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ και για τους όρους που αυτή θα γίνει, διεξάγονται σήμερα, από τις 7 π.μ. τοπική ώρα, βουλευτικές εκλογές.

Το διακύβευμα των εκλογών, όπου τα λαϊκά στρώματα είναι εγκλωβισμένα σε ψευδεπίγραφα διλήμματα για τη διαχείριση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, εμφανίζεται να είναι το αν η επόμενη κυβέρνηση θα έχει αυτοδυναμία στην 650μελή Βουλή των Κοινοτήτων, ώστε να προωθήσει άνετα τα σχέδιά της σε σχέση με το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ και τις μελλοντικές σχέσεις ανάμεσα σε Λονδίνο, Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον κ.λπ.

Οι Συντηρητικοί του απερχόμενου πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον λανσάρονταν ως σχεδόν σίγουροι νικητές, καθώς οι δημοσκοπήσεις τούς έφεραν σε απόσταση τουλάχιστον 10 ποσοστιαίων μονάδων από τους σοσιαλδημοκράτες Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν. Ενα διήμερο πριν από τις εκλογές όμως το σκηνικό άρχισε να αλλάζει, με τους Εργατικούς να μειώνουν σημαντικά την απόσταση από τους Συντηρητικούς, όχι μόνο εξαιτίας άστοχων αντιδράσεων του Τζόνσον (χαρακτηριστική ήταν η συμπεριφορά του μπροστά στη φωτογραφία ενός παιδιού που κειτόταν άρρωστο στο πάτωμα νοσοκομείου της Αγγλίας επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμη κλίνη) αλλά και εξαιτίας της συνεργασίας με άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης που αντιτίθενται στο Brexit, όπως το προωθεί ο πρωθυπουργός.

Εκλογικοί αναλυτές θεωρούν «βαρόμετρο» τα αποτελέσματα από τις βόρειες και κεντρικές εκλογικές περιφέρειες, που παραδοσιακά ανήκουν στους Εργατικούς αλλά ψήφισαν σε μεγάλο ποσοστό την αποχώρηση από την ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016. Εκτιμούν δηλαδή ότι αν αλλάξουν χέρια οι συγκεκριμένες περιφέρειες, θα καθορίσουν σε μεγάλο ποσοστό αν οι Συντηρητικοί θα πετύχουν άνετη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Το BBC θα ανακοινώσει το exit poll γύρω στα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας, οπότε θα κλείσουν οι κάλπες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ