Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
«Η Κούβα δεν είναι μόνη της»

Εκδήλωση του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου χτες στην Αθήνα

Η πρέσβειρα της Κούβας Σέλμις Κορτίνα
Η πρέσβειρα της Κούβας Σέλμις Κορτίνα
Εκδήλωση Διεθνιστικής Αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο λαό της Κούβας οργάνωσε χτες το απόγευμα ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης, στον κινηματογράφο «Studio». Κάτω από το σύνθημα «Η Κούβα δεν είναι μόνη», στην εκδήλωση συναντήθηκαν εκπρόσωποι φορέων του εργατικού - λαϊκού κινήματος και αγωνιστές που στέκονται στο πλευρό του κουβανικού λαού, προσφέροντας πολύμορφη αλληλεγγύη και υπερασπιζόμενοι τις κατακτήσεις του σοσιαλισμού στην Κούβα.

Παίρνοντας αρχικά τον λόγο, η πρέσβειρα της Κούβας στην Ελλάδα, Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα, ευχαρίστησε για την αλληλεγγύη των Ελλήνων φίλων της Κούβας αυτά τα 60 χρόνια από τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης, αναφέρθηκε στο σημαντικότερο εμπόδιο για την ανάπτυξη της χώρας της, τον οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό της από τις ΗΠΑ. Εκανε αναφορά στον επικοινωνιακό πόλεμο, στις κατηγορίες για υποτιθέμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και τις κατηγορίες για τη δράση των Κουβανών γιατρών και άλλων επιστημόνων που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε διεθνιστικές αποστολές, που μάλιστα κατηγορούνται, όπως ξεστόμισε πρόσφατα ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ - για την Κούβα και τη Βενεζουέλα - ότι είναι υπεύθυνες για την «πολιτική αστάθεια σε χώρες της Λατινικής Αμερικής», όταν, όπως σημείωσε η πρέσβειρα, «είναι οι ΗΠΑ και αντιδραστικές ολιγαρχίες που οξύνουν την επίθεση στους λαούς». Υπογράμμισε, επίσης, ανάμεσα σε άλλα: «Η Κούβα επιβεβαιώνει τις αρχές της ανεξαρτησίας, της μη ανάμειξης στα εσωτερικά άλλων χωρών, του δικαιώματος του κάθε λαού να επιλέγει και να οικοδομεί ελεύθερα το πολιτικό σύστημα που επιθυμεί σε περιβάλλον ειρήνης, σταθερότητας και δικαιοσύνης χωρίς απειλές, επεμβάσεις και μονομερείς επιθετικές ενέργειες» και πρόσθεσε: «Στην αδιάκοπη επιθετικότητα των πιο αντιδραστικών δυνάμεων του ημισφαιρίου, η Κούβα αντιτάσσει την ακλόνητη αντίσταση του λαού της και την αποφασιστικότητά του να υπερασπίζεται την ενότητά του, τις κοινωνικές του κατακτήσεις, την κυριαρχία και ανεξαρτησία του, το σοσιαλισμό, καταβάλλοντας κάθε απαραίτητο τίμημα».

Αποψη από την εκδήλωση
Αποψη από την εκδήλωση
Παίρνοντας τον λόγο, ο Νίκος Καρανδρέας, πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, αφού έκανε μια αναλυτική παρουσίαση της Ιστορίας της Κούβας και αναφέρθηκε στους απελευθερωτικούς αγώνες του λαού της για την ανεξαρτησία και τη μόνιμη απειλή του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, που ποτέ δεν σταμάτησε τα υπονομευτικά σχέδια ενάντια στη σοσιαλιστική Κούβα με τον βάρβαρο πολύμορφο αποκλεισμό, σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Τα μέτρα αυτά, παρά τα οδυνηρά τους αποτελέσματα για την οικονομία της Κούβας, δεν έκαμψαν τις προσπάθειες του κουβανικού λαού. Με την πολιτική και οικονομική υποστήριξη των σοσιαλιστικών χωρών και την αλληλεγγύη των προοδευτικών ανθρώπων σ' όλο τον κόσμο, η Κούβα μπόρεσε να κάνει σημαντικά βήματα στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και η εξασφάλιση υψηλού επιπέδου κοινωνικών και πολιτιστικών υπηρεσιών για όλο τον πληθυσμό του νησιού είναι πράγμα αδιανόητο, όχι μόνο για τις χώρες του τρίτου κόσμου, αλλά και για τις περισσότερες μητροπόλεις του καπιταλισμού».

Αναφερόμενος στον αγώνα της Κούβας μετά τη διάλυση του σοσιαλιστικού στρατοπέδου στην Ευρώπη, υπογράμμισε: «Ο αγώνας της Κουβανικής Επανάστασης συνεχίζει να είναι άνισος. Ο αποκλεισμός έχει στερήσει την Κούβα από το τεράστιο για την οικονομία της ποσό του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, σε σημερινές τιμές, ποσό που αντιστοιχεί στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μιας δεκαετίας. Δεν κατόρθωσε να καταβάλει την επανάσταση, την τραυματίζει όμως συνέχεια, στερώντας της εκείνο το επίπεδο ανάπτυξης και ευμάρειας που αποτελεί τη βάση για τη στήριξη και την ανάπτυξη του σοσιαλισμού, την υποχρεώνει να προβαίνει σε αναγκαίες αλλά δυνητικά επικίνδυνες οικονομικές ρυθμίσεις».

Ο πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, Ν. Καρανδρέας
Ο πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, Ν. Καρανδρέας
Και κατέληξε: «Οπως το παράδειγμα της Κούβας μάς έχει δείξει, η πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση είναι άρρηκτα δεμένη με την αλληλεγγύη στους αγώνες των λαών σ' όλες τις γωνιές του κόσμου. Η μάχη που δίνει η Κούβα είναι και δική μας μάχη, είναι υπόθεση όλων των ανθρώπων που αναγνωρίζουν την τεράστια προσφορά της, τη στηρίζουν με κάθε πρόσφορο τρόπο και απαιτούν την άμεση άρση του γενοκτόνου αποκλεισμού. Ζήτω η Κουβανική Επανάσταση! Ζήτω η Διεθνής Αλληλεγγύη!».

Μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρέσβης της Βενεζουέλας Φρέντι Φερνάντες, ο Κώστας Παπαδάκης, ευρωβουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Αρης Ευαγγελίδης εκ μέρους του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Σπύρος Χαλβατζής, πρόεδρος του Συλλόγου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αγωνιστών, αντιπροσωπεία της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης. Ακολούθησε προβολή ντοκιμαντέρ από την εποποιία στον Κόλπο των Χοίρων, όπου σε 72 ώρες ηττήθηκε η ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ, που χρησιμοποίησε μισθοφόρους και Κουβανούς αντεπαναστάτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ