Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΤΟ ΘΕΑΜΑ - ΑΚΡΟΑΜΑ
Συνεχίζουν πιο δυναμικά τον αγώνα τους για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Μαζική και δυναμική ήταν η κινητοποίηση που πραγματοποίησαν χτες έξω από το υπουργείο Εργασίας για το Ασφαλιστικό εργαζόμενοι στο χώρο του θεάματος - ακροάματος, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου (ΠΜΣ), των Μουσικών Δυτικής Ελλάδας και του Σωματείου Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα (ΣΕΘΕΑ).

Με τα πανό των σωματείων, μουσική και συνθήματα οι συγκεντρωμένοι διατράνωσαν ότι τα ασφαλιστικά δικαιώματα των καλλιτεχνών δεν χωράνε στα παζάρια κυβέρνησης - εργοδοσίας. «Θέλουν να εξαφανίσουν ό,τι με κόπο κατακτήσαμε. Ασφάλιση αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική για όλους», έγραφε χαρακτηριστικά το πανό του ΣΕΘΕΑ και το σύνθημά του ξεκάθαρο: «Με το χειροκρότημα δεν χόρτασε κανείς. Εργάτη καλλιτέχνη, στο δρόμο να φανείς».

Αντιπροσωπεία από τα παραπάνω σωματεία επέδωσε τα υπομνήματά τους στην γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Οι εργαζόμενοι στο χώρο του θεάματος - ακροάματος διεκδικούν: Δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης καθολικό για όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων σε κάθε χώρο και κλάδο, που θα εξασφαλίζει όρους και προϋποθέσεις για αξιοπρεπή εργασία και Ασφάλιση. Τα απαραίτητα ένσημα για ιατροφαρμακευτική κάλυψη να είναι κάτω από 50. Κανένας άνεργος χωρίς επιδότηση. Επίδομα και άδεια μητρότητας για κάθε γυναίκα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Εποχικότητα με βάση τον κλάδο και όχι με βάση την επιχείρηση. Μείωση του απαραίτητου αριθμού των 50 ενσήμων για το εποχικό βοήθημα. Εγγύηση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων από το κράτος. Επιστροφή των κλεμμένων από τις μεγάλες επιχειρήσεις που τα τρώνε δεκαετίες. Να εισπραχθούν τα πάνω από 17 δισ. ευρώ που χρωστούν σήμερα οι μεγαλοεργοδότες. Καμία μείωση ασφαλιστικών εισφορών για εργοδότες. Μέτρα ασφάλειας και υγιεινής σε κάθε χώρο δουλειάς. Επανένταξη του επαγγέλματος του μουσικού και του τραγουδιστή νυχτερινών κέντρων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Επαναφορά των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα προηγούμενα όρια για τους ηθοποιούς, ηθοποιούς μελοδράματος, μουσικούς πνευστών, ειδικότητες του θεάτρου (μουσικούς, προσωπικό σκηνής, τεχνικούς) και χορευτές. Αυξήσεις στις συντάξεις και εγγύηση του συνόλου της σύνταξης από το κράτος.

Μετά τη συνάντησή τους με την γραμματέα ο Βασίλης Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του ΠΜΣ, έκανε την παρακάτω δήλωση στους συγκεντρωμένους: «Τα πρόσωπα αλλάζουν, αλλά η εικόνα είναι ίδια. Και όταν λέμε ίδια, εννοούμε ακριβώς ίδια. Τα αιτήματά μας να μπορέσουν να ζήσουν οι οικογένειές μας, να μπορούμε να πηγαίνουμε στο γιατρό και να μη μας κοιτά στην τσέπη, είναι αιτήματα που ούτε καν τα συζητάνε ούτε καν τα βάζουν πάνω στο τραπέζι της συζήτησης. Ζητήματα που ειδικά αφορούν τα βαρέα - ανθυγιεινά και τα όρια συνταξιοδότησης για κατηγορίες εργαζομένων του κλάδου μας, μας λένε ανοιχτά ότι δεν είναι αντικείμενο συζήτησης και κανένα όριο ηλικίας δεν θα μειωθεί. Από εκεί και πέρα, όσον αφορά τα ζητήματα ασφαλιστικής ικανότητας θα τα συζητήσουν, θα τα δουν, με βάση αυτό που λέμε δημοσιονομικά. Αυτή είναι η απάντησή τους, για να έρθει η "κανονικότητα".

Εμείς αυτήν εδώ την "κανονικότητα" πρέπει να την αντιπαλέψουμε, γιατί δεν χωρά η ίδια μας η ζωή, τα ίδια μας τα δικαιώματα, η ίδια μας η επιβίωση. Συνεχίζουμε. Προετοιμαζόμαστε για το νέο ασφαλιστικό νόμο που θα φέρει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Καμιά αναμονή!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ