Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ ΑΤΤΙΚΗΣ
Διαμαρτυρία χτες στο υπουργείο Παιδείας και προετοιμασία για νέες κινητοποιήσεις

«

Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας στις σπουδές, στην πρακτική, στη ζωή μας». Με αυτό το κεντρικό σύνθημα, σπουδαστές από Δημόσια ΙΕΚ της Αττικής πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους νέους της κατάρτισης.

Την πρωτοβουλία για την κινητοποίηση είχε ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ (ΣΥΣΔΙΕΚ) Αττικής και αποτελεί συνέχεια των διεργασιών και της δραστηριότητας που ξεδιπλώνεται στα ΙΕΚ, με συνελεύσεις, συγκρότηση επιτροπών σπουδαστών για την ανάδειξη και διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από την πρώτη μέρα που ξεκινούν τις σπουδές τους και κόντρα στα εμπόδια που μπαίνουν στη δράση του Συλλόγου. Συζήτησαν σε πολλές σχολές, ανάρτησαν πανό, διακίνησαν την ανακοίνωση του Συλλόγου στις σχολές, αλλά και χτες σε περαστικούς στο σταθμό του ΗΣΑΠ «Νερατζιώτισσα», όπου συγκεντρώθηκαν αρχικά για να μεταβούν στο υπουργείο.

Αναφερόμενος στις διεκδικήσεις του Συλλόγου και των σπουδαστών, μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο Κ. Ευθύμερος, πρόεδρος του ΣΥΣΔΙΕΚ Αττικής, σημείωσε: «Διεκδικούμε καταρχήν αύξηση της χρηματοδότησης για την κάλυψη των αναγκών. Σήμερα αναγκαζόμαστε να καλύπτουμε π.χ. τα συγγράμματα, να βγάζουμε φωτοτυπίες με δικά μας έξοδα, να πληρώνουμε απαραίτητα αναλώσιμα που σε ορισμένες ειδικότητες φτάνουν και τα 400 ευρώ. Επίσης, σχεδόν όλα τα κτίρια που στεγάζουν τα δημόσια ΙΕΚ έχουν προβλήματα, ενώ τα εργαστήρια είναι πίσω από τα σύγχρονα δεδομένα ή δεν υπάρχουν, με αποτέλεσμα οι σπουδαστές να μετακινούνται σε άλλα ΙΕΚ.

Ζητάμε να δοθεί πάσο σε όλους τους σπουδαστές, καθώς η επιβάρυνση αποτελεί εμπόδιο για πολλούς που μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις, στην ολοκλήρωση των σπουδών. Μετά το τέλος των σπουδών, ακολουθεί η πιστοποίηση με νέα οικονομική επιβάρυνση», σημειώνει. Τονίζει παράλληλα πως «μεγάλο ζήτημα είναι η πρακτική που ζητάμε να γίνεται με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, με ασφαλιστική και ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Σήμερα, οι πρακτικάριοι δεν παίρνουν ούτε το μισθό του ανειδίκευτου εργάτη, τη στιγμή που συχνά δουλεύουν πολλές ώρες, ενώ δεν λείπουν και τα ατυχήματα στη διάρκεια της πρακτικής».

Χτες, πήγαν στο υπουργείο Παιδείας για να ζητήσουν να πάρει θέση και να δεσμευτεί για λύσεις. Οπως όμως επισήμαναν και οι εκπρόσωποι του ΣΥΣΔΙΕΚ, «οι μόνοι που τους υποδέχτηκαν ήταν η αστυνομία», σχολιάζοντας την έντονη παρουσία αστυνομικής δύναμης που τους περίμενε μπροστά στην είσοδο του υπουργείου. Με αυτόν τον τρόπο επιλέγει η κυβέρνηση να υποδέχεται στο υπουργείο όποιους αγωνίζονται και διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

«Η κινητοποίηση είναι η κορύφωση της δράσης του προηγούμενου διαστήματος, με στόχο να καταθέσουμε στο υπουργείο τα αιτήματά μας και να πάρει θέση, κάτι που ο Σύλλογος κάνει διαχρονικά. Αυτό που συναντήσαμε, ήταν διμοιρίες των ΜΑΤ - ενώ ήμασταν 30 σπουδαστές - και επιπλέον δεν βρήκαμε κανένα πολιτικό πρόσωπο να αναλάβει την ευθύνη να μας απαντήσει, παρά μόνο ένα διοικητικό πρόσωπο που δεν μπορούσε να δεσμευτεί. Αυτό το θεωρούμε κοροϊδία», λέει χαρακτηριστικά ο Δημ. Πασιαλούδης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου, συμπληρώνοντας πως «το πρόσωπο της κυβέρνησης φάνηκε και από την παρουσία της αστυνομίας που συνόδευε την αντιπροσωπεία των σπουδαστών μέσα στο υπουργείο».

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα του Συλλόγου, μας λέει πως θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο και θα ακολουθήσουν άμεσα Γενικές Συνελεύσεις, προκειμένου να παρθούν αποφάσεις για νέα κινητοποίηση, προκειμένου να τους δεχτεί εκπρόσωπος της πολιτικής ηγεσίας που θα δεσμευτεί πάνω στα αιτήματά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ