Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΟΖΑΝΗ
Εστειλαν μαθητές σε κατασκήνωση χρηματοδοτούμενη από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λιθουανία

Απλώνεται συνεχώς το «δίχτυ» των παρεμβάσεων πρεσβειών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στους μαθητές και τα σχολεία της χώρας.

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, την περασμένη Τετάρτη στην Κοζάνη, διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα «Οι μαθητές μας πρεσβευτές της βιώσιμης ανάπτυξης», όπου παρουσιάστηκε η συμμετοχή μαθητών από την Κοζάνη σε διακρατική κατασκήνωση στη Λιθουανία, χρηματοδοτούμενη από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βίλνιους!

Η κατασκήνωση, στην οποία συμμετέχουν κάθε χρόνο έφηβοι μαθητές από ΗΠΑ, Πολωνία, Λιθουανία και για πρώτη φορά φέτος από την Ελλάδα, έχει τίτλο «WE CARE! 2019 - Values Education Camp» και θέμα «Δημοκρατία και ηθικές αξίες». Πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλη και συμμετείχαν 6 μαθητές από Γυμνάσια της Κοζάνης. Η συμμετοχή τους πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, η οποία κάλυψε σε μεγάλο ποσοστό και τα έξοδα των αεροπορικών εισιτηρίων.

Στην κατασκήνωση οι μαθητές παρακολουθούσαν παρουσιάσεις και ομιλίες εκπροσώπων της αμερικάνικης πρεσβείας στη Λιθουανία για θέματα όπως η σημασία της λειτουργίας οργανισμών όπως ο ΟΗΕ, η Unicef και ...φυσικά το ΝΑΤΟ, ενώ συζήτησαν και για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να συμμετέχουν και να στηρίξουν τη δράση των οργανισμών.

Οπως ανέφερε η πρόσκληση για το πρόγραμμα που απέστειλε η Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτ. Μακεδονίας στα σχολεία για «να πάρουν μέρος στην εξαιρετική αυτή ευκαιρία» (!), η συμμετοχή στο πρόγραμμα σχεδιάζεται να διευρυνθεί μελλοντικά με σχολεία από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες Δυτικής Μακεδονίας.

Να σημειωθεί πως η παραπάνω δραστηριότητα αποτελεί μονάχα ένα μέρος της ευρύτερης παρέμβασης πρεσβειών στο εκπαιδευτικό σύστημα, με πιο πρόσφατη αυτή της γερμανικής πρεσβείας, στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την επέτειο της πτώσης του τείχους του Βερολίνου, αλλά και του γνωστού και μη εξαιρετέου προγράμματος ανταλλαγής μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, «Future Leaders Exchange» (FLEX), από το ελληνικό υπουργείο Παιδείας και το Τμήμα Δημοσίων Υποθέσεων της αμερικάνικης πρεσβείας στην Αθήνα.

Αποδεικτική για το στόχο τους η χρηματοδότηση της πρεσβείας

Σε ανακοίνωσή της με αφορμή τα παραπάνω, η ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ τονίζει μεταξύ άλλων: «Είναι τουλάχιστον προκλητικό και αποδεικτικό για το στόχο που έχει το πρόγραμμα η χρηματοδότηση από την αμερικάνικη πρεσβεία της Λιθουανίας. Είναι ένα ακόμα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενταγμένο στην προσπάθεια των Αμερικανών να χτίσουν "φιλικό" προφίλ, να μετατραπούν στα μάτια της νέας γενιάς από "γεράκια του πολέμου", που είναι, σε "περιστέρια της ειρήνης και της δημοκρατίας". Και στη χώρα μας, ούτως ή άλλως, η ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, επιτάχυνε από την πρώτη στιγμή την υλοποίηση των αποφάσεων του "Στρατηγικού Διαλόγου" μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, που αφορά το βάθεμα της εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ σε μια σειρά από πεδία, μεταξύ των οποίων και η Εκπαίδευση».

Και καταλήγει: «Είναι υποκριτικό από τη μία τα παπαγαλάκια του συστήματος να λένε ότι "οι μαθητές είναι μικροί για την πολιτική" αλλά από την άλλη να τους θεωρούν ώριμους και ικανούς να βάζουν πλάτη στις προσπάθειες στήριξης της καπιταλιστικής ανάπτυξης, να προπαγανδίζουν δηλαδή την ανάγκη τσακίσματος των δικών τους δικαιωμάτων για τα κέρδη των λίγων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ