Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- «Διεθνές κέντρο εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ» (Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Επιχειρήσεων Αεροπορίας) εγκαινιάστηκε χτες στην αεροπορική βάση Ζέμουνικ της κροατικής πόλης Ζάνταρ, παρουσία των υπουργών Αμυνας Κροατίας, Βουλγαρίας και Σλοβενίας, Νταμίρ Κρστίσεβιτς, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ και Καρλ Εριαβετς αντίστοιχα.

ΚΙΕΒΟ.-- Η Βουλή της Ουκρανίας ενέκρινε χτες την παράταση κατά ένα έτος των κανονισμών που δίνουν περιορισμένη αυτονομία στις ανατολικές περιοχές της χώρας (Ντονμπάς), όπως προβλέπεται και από τις συμφωνίες του Μινσκ για τη «διευθέτηση» της σύγκρουσης. Το «ειδικό καθεστώς», που από το 2014 έχει παραταθεί πολλές φορές, επιτρέπει στις περιοχές αυτές να έχουν δικές τους αστυνομικές δυνάμεις, εισαγγελείς και δικαστήρια και να διεξάγουν τοπικές εκλογές. Ο νόμος αποσκοπεί στη δημιουργία των προϋποθέσεων για «ειρηνική διευθέτηση» σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, αναφέρουν οι νομοθέτες.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.-- Το ρωσικό ΥΠΕΞ ζήτησε από δυο Γερμανούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν τη χώρα ως αντίμετρο στην απέλαση δυο Ρώσων πρακτόρων που εργάζονταν στη ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο, την προηγούμενη βδομάδα, σχετικά με την υπόθεση δολοφονίας ενός Γεωργιανού πολίτη στο Βερολίνο. Χτες το ρωσικό ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε ότι ο Γεωργιανός καταζητούνταν ως ένας από τους οργανωτές της βομβιστικής επίθεσης στο μετρό της Μόσχας και ότι είχε ζητήσει από τη Γερμανία την έκδοσή του.

ΜΟΣΧΑ - ΠΕΚΙΝΟ.-- Το διμερές εμπόριο Ρωσίας - Κίνας ενδέχεται να ξεπεράσει τα 110 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του 2019, αν παραμείνει η σημερινή δυναμική, και να καταγράψει νέο ρεκόρ. Η αξία του διμερούς εμπορίου ξεπέρασε τα 100 δισ. δολάρια την περίοδο Γενάρης - Νοέμβρης και αυξήθηκε κατά 3,1% σε ετήσια βάση. Ο Ρώσος Πρόεδρος είχε πει στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS τον Νοέμβρη ότι η αύξηση του σινορωσικού εμπορικού ισοζυγίου σε 200 δισ. δολάρια τα επόμενα χρόνια είναι ρεαλιστική.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Παραιτήθηκε χτες βράδυ από τη θέση του υφυπουργού Αμυνας αρμόδιου με χαρτοφυλάκιο Ασίας, με ειδίκευση σε υποθέσεις που αφορούν την περιοχή Ινδικού - Ειρηνικού Ωκεανού, ο Ράνταλ Σράιβερ. Ο Σράιβερ βρισκόταν στη θέση αυτή από τον Γενάρη του 2018, παίζοντας σημαντικό ρόλο σε θέματα που αφορούν το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Εναν νεαρό άνδρα που εθεάθη να πυροβολεί κατά διαδηλωτών λίντσαραν και κρέμασαν σε κεντρική περιοχή της Βαγδάτης χτες εκατοντάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές που συμμετέχουν από τις αρχές Οκτώβρη σε πολύμορφες κινητοποιήσεις που πνίγηκαν στο αίμα της κρατικής καταστολής, με πάνω από 450 νεκρούς. Νωρίτερα δύο ρουκέτες «Κατιούσα» εκτοξεύθηκαν εναντίον στρατιωτικής βάσης στην οποία σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες στη Βαγδάτη. Πρόκειται για τη δέκατη επίθεση αυτού του είδους που σημειώνεται τον τελευταίο ενάμιση μήνα.

ΑΛΓΕΡΙ.-- Με ενδείξεις για αυξημένα ποσοστά αποχής, που φαίνεται να ανέρχονται στο... 80%, διεξήχθησαν χτες οι προεδρικές εκλογές στην Αλγερία μετά την παραίτηση του πρώην Προέδρου Α. Μπουτεφλίκα τον περασμένο Απρίλη. Σε πάνω από 10 πόλεις σημειώθηκαν συγκρούσεις διαδηλωτών που αντιτίθενται στη διεξαγωγή εκλογών με τον παλιό εκλογικό νόμο, καθώς θεωρούν ότι εξυπηρετεί το παλιό οικονομικοπολιτικό κατεστημένο που έχει βυθίσει πλατιά λαϊκά στρώματα στη φτώχεια και την ανέχεια. Και οι πέντε υποψήφιοι Πρόεδροι (εκ των οποίων οι δύο είναι πρώην πρωθυπουργοί) σχετίζονται με τον πρώην Πρόεδρο Α. Μπουτεφλίκα.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Το «πάγωμα» οικονομικής βοήθειας στον Λίβανο μέχρις ότου συγκροτηθεί νέα κυβέρνηση συνασπισμού αποφάσισαν το βράδυ της Τετάρτης στο Παρίσι αξιωματούχοι χωρών που συμμετέχουν στη λεγόμενη Διεθνή Ομάδα Υποστήριξης του Λιβάνου (μεταξύ των οποίων είναι και οι πέντε χώρες - μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ