Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ - ΙΛΙΟΥ
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο αυριανό συλλαλητήριο και στη συναυλία της Πέμπτης

Αγωνιστική κλιμάκωση ενάντια σε παλιές και νέες χωματερές

Με το συλλαλητήριο, αύριο, Τετάρτη 18 Δεκέμβρη, στις 12 μ., στο δημαρχείο της Πετρούπολης συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των σωματείων και των φορέων που συντονίζουν τη δράση τους σε Πετρούπολη και Ιλιον, ενάντια στον εγκληματικό σχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική.

Οπως είναι γνωστό, πριν από μερικές μέρες ο ΕΔΣΝΑ (αρμόδιος φορέας για τη διαχείριση των αποβλήτων) αποφάσισε στα μουλωχτά το άνοιγμα των προσφορών του διαγωνισμού, που προκήρυξε μέσα στο κατακαλόκαιρο με διαδικασίες - παρωδία, για να φτιαχτεί η νέα χωματερή δίπλα στην υπάρχουσα υγειονομική βόμβα του ΧΥΤΑ Φυλής και σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό «Γεννηματά 2».

Στον ίδιο σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η χωροθέτηση νέων σκουπιδότοπων σε ανενεργά λατομεία, όπως του «Μουσαμά», σε απόσταση αναπνοής από το Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη, καθώς και σε Κορωπί και Μάνδρα, ενώ μπαίνει σε λειτουργία η «Φυλή Νο 2» στο Γραμματικό. Ταυτόχρονα, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προωθεί την καύση των απορριμμάτων για παραγωγή φθηνής Ενέργειας για τσιμεντοβιομηχανίες, δηλητηριάζοντας ακόμα περισσότερο τον αέρα που αναπνέουν εκατομμύρια εργαζόμενοι.

Την Πέμπτη η συναυλία

Με αφορμή τις παραπάνω εξελίξεις, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Φορέων Πετρούπολης - Ιλίου, με μια μαζική σύσκεψη που πραγματοποίησε τη Δευτέρα 9 Δεκέμβρη, αποφάσισε την κλιμάκωση του αγώνα.

Εκτός από τη συμμετοχή της στο αυριανό συλλαλητήριο, διοργανώνει συναυλία την Πέμπτη 19 Δεκέμβρη, στις 8 μ.μ., στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Πετρούπολης (πλατεία Ηρώ). Οι καλλιτέχνες που θα τραγουδήσουν, ενισχύοντας το λαϊκό αγώνα ενάντια στο νέο έγκλημα υποβάθμισης της Δυτικής Αττικής, είναι ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης, η Ρίτα Αντωνοπούλου, η Πολυξένη Καράκογλου και οι «Υπεραστικοί». Επίσης, το μαθητικό συγκρότημα «Εναστροι» από το 3ο Λύκειο Πετρούπολης.

Τα σωματεία και οι φορείς καλούν τους εργαζόμενους, το λαό και τη νεολαία να κάνουν δική τους υπόθεση «την πάλη ενάντια στην πολιτική που βλέπει στα σκουπίδια χρυσό και νέες μπίζνες σε βάρος της υγείας μας και του περιβάλλοντος, για διαχείριση των απορριμμάτων με κριτήριο την ποιότητα της ζωής του λαού».

Τα σωματεία απαιτούν να ανακληθεί η απόφαση για δημιουργία νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή, αντίθετα να κλείσει, να αποκατασταθεί η περιοχή και να απαγορευθεί κάθε νέα τέτοια δραστηριότητα. Επίσης, να μη δημιουργηθούν σκουπιδότοποι στα ανενεργά λατομεία, να μη λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ - ΧΥΤΥ στο Γραμματικό. Λένε όχι στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως και στην καύση.

Οπως αναφέρεται στο κάλεσμα, «παλεύουμε για διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος του λαού. Τώρα, χρειάζεται να αξιοποιηθούν όλο το επιστημονικό δυναμικό και η ανάπτυξη της τεχνολογίας για να υπάρξει διαχείριση των απορριμμάτων με κριτήριο την υγεία και την ποιότητα ζωής του λαού. Με δημιουργία ενός ενιαίου δημόσιου φορέα διαχείρισης και τελικής διάθεσης των αποβλήτων που θα έχει προτεραιότητα στην πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων και στην προώθηση της ανακύκλωσης, με διαλογή στην πηγή. Με διασφάλιση της χωριστής διαλογής διαφορετικών ειδών απορριμμάτων. Με δημιουργία μονάδων επεξεργασίας και χωροθέτηση με επιστημονικά κριτήρια και μακριά από κατοικημένες περιοχές! Με εξασφάλιση μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα και σύγχρονο εξοπλισμό. Με χρηματοδότηση και στελέχωση των υπηρεσιών των δήμων για να μπορούν να ανταποκριθούν με επάρκεια στη διαδικασία της αποκομιδής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ