Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΡΙΣΑ
Περιοδεία του ΚΚΕ σε πλημμυρισμένους παραλιακούς οικισμούς

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Υπαίθρου Λάρισας

Τους παραλιακούς οικισμούς Αγιόκαμπου, Σωτηρίτσας και Βελίκας του δήμου Αγιάς στο Ν. Λάρισας, που για μία ακόμα φορά τα τελευταία χρόνια χτυπήθηκαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα, επισκέφτηκε την Παρασκευή 13 Δεκέμβρη αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Τάσο Tσιαπλέ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, Γιάννη Κασίδα, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο Αγιάς, και Θανάση Σερδένη, στέλεχος του ΚΚΕ.

Το κλιμάκιο επισκέφτηκε σπίτια και καταστήματα που βρίσκονται παραπλεύρως του ρέματος Πουρί στον Αγιόκαμπο, όπου έγιναν οι μεγαλύτερες ζημιές. Εκεί, οι κάτοικοι τόνισαν ότι λόγω έλλειψης των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων στα ρέματα της περιοχής, που ορισμένα έχουν μετατραπεί σε δρόμους, αλλά και έλλειψης μιας συνολικής παρέμβασης για τη διευθέτηση όλων των ρεμάτων στους παραλιακούς οικισμούς του δήμου, όταν βρέχει «σφίγγεται η καρδιά τους» για το τι θα γίνει, μιας και έχουν πλημμυρίσει επανειλημμένα αρκετά σπίτια και καταστήματα.

Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ επισημαίνει πως «αυτά τα καταστροφικά αποτελέσματα που βιώνουν οι κάτοικοι, δεν μπορούν να αποδίδονται στον όγκο της βροχής κάθε φορά, αλλά στην έλλειψη των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων και στην απουσία από τις εκάστοτε κυβερνήσεις σχεδίου οικιστικής ανάπτυξης και υποδομών, με σεβασμό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο. Αυτά είναι τα αποτελέσματα του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης γενικά και των εν λόγω παραθαλάσσιων οικισμών, που εκμεταλλεύεται τα πάντα, από τον άνθρωπο και τις ανάγκες του μέχρι το περιβάλλον για την αποκόμιση του κέρδους».

Τονίζει ακόμα ότι «οι αστικές κυβερνήσεις, η σημερινή και όλες οι προηγούμενες, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι δήμοι γνωρίζουν ότι το πρόβλημα δεν είναι τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Γνωρίζουν καλά την άμεση ανάγκη για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, για αντιδιαβρωτικά έργα, μέτρα αντιπυρικής προστασίας. Τα απαραίτητα αυτά έργα θα προστάτευαν τόσο τις πολύπαθες περιοχές των παραλίων του δήμου Αγιάς, θα έδιναν διέξοδο και σε εκατοντάδες οικοδόμους που μαστίζονται από την ανεργία.

Ομως αυτά, για τη δική τους πολιτική, δεν είναι έργα ανάπτυξης, δεν έχουν μεγάλο επιχειρηματικό ενδιαφέρον, δεν εξασφαλίζουν μεγάλα κέρδη στο κεφάλαιο, δεν χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, καθώς χαρακτηρίζονται ως "μη επιλέξιμα". Γι' αυτό δεν θα τα βρει κανείς στα προγράμματα τεχνικών έργων και στους προϋπολογισμούς του κράτους, της Περιφέρειας και των δήμων. Αυτές τις επιλογές πληρώνει ο λαός».

Καλεί τέλος «τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες και επαγγελματίες να οργανώσουν τον αγώνα της προστασίας της ζωής τους και των περιουσιών τους», διεκδικώντας «όλα τα απαραίτητα μέτρα ανακούφισης των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν, να καταγραφούν άμεσα και να αποκατασταθούν οι ζημιές, να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ