Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Συμφωνίες με Ρωσία και Κίνα για ανοικοδόμηση προωθεί ο Ασαντ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Σημαντικές συμφωνίες στους τομείς των έργων υποδομής, εκσυγχρονισμού και Ενέργειας έκλεισαν κατά τη χτεσινή συνάντηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ με τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Γιούρι Μπορίσοφ, στη Δαμασκό.

Ο Μπορίσοφ ανακοίνωσε τετραετές σχέδιο εκσυγχρονισμού του παλιού λιμανιού και δημιουργίας νέου στην πόλη Ταρτούς (όπου υπάρχει επί δεκαετίες ρωσική ναυτική βάση) από ρωσική εταιρεία, με κεφάλαια 500 εκατ. δολαρίων. Επιβεβαίωσε επίσης σχέδια για τον εκσυγχρονισμό μεγάλου εργοστασίου λιπασμάτων στην πόλη Χομς με ρωσικά κεφάλαια, στο πλαίσιο σειράς «αναπτυξιακών συμφωνιών» που έκλεισαν στη συνάντηση με Σύρους υπουργούς και άλλους αξιωματούχους, αλλά και για την εκμετάλλευση συριακών πετρελαϊκών κοιτασμάτων από τις ρωσικές εταιρείες «Mercury LLC» και «Velada LLC».

Στα σκαριά υπάρχει επίσης σχέδιο για τη δημιουργία ενός μεγάλου σιδηροδρομικού δικτύου που θα συνδέει το Ιράκ και τη Συρία, ενώνοντας συγκοινωνιακά τη Μεσόγειο με τον Περσικό Κόλπο. Ο Μπορίσοφ ανακοίνωσε επιπλέον την προσφορά 100 χιλιάδων τόνων σιτηρών ως βοήθεια της Ρωσίας στο συριακό λαό. Εκτίμησε ότι οι διμερείς σχέσεις αναπτύσσονται σταθερά σε πολλά επίπεδα και προέβλεψε ότι τα επόμενα χρόνια θα αναχθούν στο επίπεδο στρατηγικών σχέσεων σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Οσο για τον Ασαντ, κατήγγειλε τις ΗΠΑ πως συνεχίζουν να παρεμποδίζουν τις προσπάθειες για την επιστροφή εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων στην πατρίδα τους ώστε να δικαιολογήσουν «την παράνομη παρουσία τους στη Συρία» και «την κλοπή του συριακού πετρελαίου».

Τη Δευτέρα, ο Σύρος Πρόεδρος, μιλώντας στο κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο «Phoenix Television», επιβεβαίωσε πως έχει ξεκινήσει συνομιλίες με κινεζικές κατασκευαστικές εταιρείες προκειμένου να αναλάβουν την ανοικοδόμηση περιοχών της χώρας που καταστράφηκαν από τον πολυετή πόλεμο.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Ασαντ δήλωσε ότι η κατάσταση στη χώρα του βαίνει προς ομαλοποίηση, εκφράζοντας την ελπίδα πως με την υποστήριξη της Κίνας θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία εκατομμυρίων θέσεων εργασίας για τους Σύρους που θα θελήσουν να επαναπατριστούν.

Η Παγκόσμια Τράπεζα υπολογίζει ότι θα χρειαστούν πάνω από 388 δισ. δολάρια για να ανοικοδομηθεί η Συρία και τουλάχιστον έξι χρόνια δουλειάς για να απομακρυνθούν μπάζα 15 εκατομμυρίων τόνων από τις κατεστραμμένες περιοχές.

Σε αυτές τις συμφωνίες αντιδρούν οι ΗΠΑ. Το αμερικανικό Κογκρέσο κλιμάκωσε χτες την πίεση σε Συρία, Ρωσία και Κίνα, επιχειρώντας να δυσκολέψει τις μπίζνες ανταγωνιστικών μονοπωλίων για την τεράστια «πίτα» της ανοικοδόμησης της χώρας. Στο πλαίσιο πολυνομοσχεδίου για την Αμυνα, που είναι γνωστό ως CAESAR, προωθούνται νέες κυρώσεις σε συριακό στρατό, Σύρους αξιωματούχους και αξιωματούχους ή εταιρείες σε Ρωσία, Κίνα κ.α., με πρόσχημα «εγκλήματα πολέμου» ή «συνεργασία με εγκληματίες πολέμου». Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την αύξηση της ρωσικής επιρροής στην Ευρώπη, το Κογκρέσο προωθεί επίσης τη λεγόμενη «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Αμυνας», ύψους 734 εκατ. δολαρίων, στο πλαίσιο χρηματοδότησης για τη δημιουργία νέων στρατιωτικών εγκαταστάσεων και ναυτικών επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκές χώρες.

  • Τη συνέχιση της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία πρότεινε με έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο γενικός του γραμματέας, Αντόνιο Γκουτέρες, εκτιμώντας ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική» προς αυτό. Υποστήριξε ακόμα ότι αν σημειωθεί πρόοδος στο θέμα της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στο εσωτερικό της Συρίας, η διέλευση των συνόρων και των πρώτων γραμμών του μετώπου θα παραμένει «απαραίτητη».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ