Τρίτη 24 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αποκαλυπτήρια και για την απάτη του «μηχανισμού στήριξης των συνταξιούχων»

Εχοντας πάρει τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιασφαλιστική επίθεση, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει «επάξια» και την τακτική της αποπροσανατολιστικής προπαγάνδας και κοροϊδίας που συνοδεύει κάθε νέο χτύπημα.

Ετσι, σε συνέχεια με τα απατηλά περί «13ης σύνταξης» που αναμασούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, «άνθρακες» αποδεικνύεται και ο «θησαυρός» που διαφημίζει η κυβέρνηση ΝΔ περί δημιουργίας ενός «μόνιμου μηχανισμού στήριξης των συνταξιούχων».

Οπως προκύπτει ξεκάθαρα από δηλώσεις που έκανε χτες ο υφυπουργός Εργασίας Ν. Μηταράκης, τα 980 εκατ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ του 2020 και στον κρατικό προϋπολογισμό δεν θα δοθούν εξολοκλήρου στους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά με αυτά θα καλυφθούν και οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις (για άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1.300 ευρώ) που κρίθηκαν παράνομες από το Συμβούλιο της Επικρατείας, μαζί με τα αναδρομικά αυτών από τον Οκτώβρη του 2019, καθώς και τα πρόσθετα ποσά για τις κύριες συντάξεις, με τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης, που θα περιλαμβάνονται στο «νέο Ασφαλιστικό».

Συγκεκριμένα, ο Ν. Μηταράκης διευκρίνισε ότι το ποσό του 1 δισ. ευρώ για τον «μόνιμο μηχανισμό στήριξης των συνταξιούχων» θα αφορά «στην αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης για όσους έχουν πάνω από 35 χρόνια στην αγορά εργασίας, αφετέρου θα αφορά στην κατάργηση του πλαφόν των 1.300 ευρώ από το άθροισμα κύριας και επικουρικής (...) και στη μόνιμη στήριξη των συνταξιούχων που θα ενσωματωθεί μέσα στο νέο Ασφαλιστικό το 2020».

Σε συνέχεια της κατάργησης της 13ης και 14ης σύνταξης, του επίσημου ενταφιασμού τους από τον νόμο Κατρούγκαλου και της κατάργησης του ΕΚΑΣ, η κυβέρνηση της ΝΔ περικόπτει παραπέρα και το ποσό που δόθηκε προεκλογικά φέτος στους συνταξιούχους (το οποίο αντιστοιχούσε περίπου στο 40% της δαπάνης για την 13η σύνταξη) και το περιορίζει σε κάποιο πενιχρό επίδομα για τους πιο εξαθλιωμένους συνταξιούχους.

Επιβεβαιώνεται επίσης ότι η ΝΔ προχωρά στην απρόσκοπτη εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ. Η πολυδιαφημισμένη «βελτίωση των συντελεστών αναπλήρωσης» περιορίζεται μόνο για τους ασφαλισμένους που θα έχουν ασφαλιστεί για πάνω από 35 χρόνια (10.500 μέρες ασφάλισης). Αντίθετα, οι συντελεστές αναπλήρωσης για τη συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων θα παραμείνουν αμετάβλητοι και θα συνεχίσουν να οδηγούν σε συντάξεις πτωχοκομείου.

Παρά τον ψευτοκαβγά που στήνουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, η αλήθεια είναι ότι ο ένας συνεχίζει την αντιασφαλιστική επίθεση από εκεί που την άφησε ο άλλος, με σταθερό στοιχείο τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τον ΕΦΚΑ, η οποία το 2020 περιορίζεται στο 4,36% του ΑΕΠ, όπως και την ολοένα μεγαλύτερη απαλλαγή των επιχειρήσεων από τις εισφορές, η οποία σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο θα φτάσει στο 25% τα επόμενα χρόνια.

Απαξίωση προς τις συνταξιουχικές οργανώσεις

Και ενώ ο υφυπουργός Εργασίας βρίσκει καθημερινά χρόνο να δίνει σωρεία συνεντεύξεων για το «νέο Ασφαλιστικό», που περιλαμβάνει και την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, αποφεύγει να συναντηθεί με εκπροσώπους των συνταξιούχων, ακόμα και σε καθορισμένα ραντεβού.

Οπως καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ και Τραπεζών,«αφού χρειάστηκαν επανειλημμένες προσπάθειες - για πάνω από δύο μήνες - του ΔΣ για πραγματοποίηση συνάντησης με τον υπουργό, ώστε να του θέσουμε ζητήματα που απασχολούν τους συνταξιούχους και ειδικότερα τους συνταξιούχους από τους χώρους των πρώην ΔΕΚΟ - Τραπεζών, τελικά η συνάντηση συμφωνήθηκε για τις 20 Δεκέμβρη. Η αντιπροσωπεία του ΔΣ του Συλλόγου που πήγε στο υπουργείο ενημερώθηκε από τη Γραμματεία του πως ο υπουργός απουσίαζε και η συνάντηση θα γινόταν με διευθυντικό στέλεχος. Το ΔΣ απέρριψε την απαξιωτική αυτή συμπεριφορά, απαίτησε να οριστεί νέα συνάντηση με τον υπουργό και αποχώρησε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ