Σάββατο 28 Δεκέμβρη 2019 - Κυριακή 29 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τα βραβευμένα έργα του Διαγωνισμού Λογοτεχνίας

Κυκλοφορεί από τη «Σύγχρονη Εποχή»

«Διαγωνισμός Λογοτεχνίας για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ. Τα βραβευμένα έργα» είναι ο τίτλος του καλαίσθητου τόμου που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» με έργα λογοτεχνών στις κατηγορίες Ποίηση, Διήγημα, Παιδικό διήγημα και Νουβέλα οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του ΚΚΕ για συμμετοχή στον ανοιχτό διαγωνισμό πρωτότυπου λογοτεχνικού έργου, που εκφράζει μέσα - μέσα από τις σχέσεις, τις καταστάσεις και τις διεργασίες στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα, την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Στην έκδοση μπορεί κανείς να βρει τα βραβευθέντα έργα (1ο, 2ο, 3ο βραβείο) στις κατηγορίες Ποίησης, Διηγήματος, Παιδικού Διηγήματος και Νουβέλας. Στην κατηγορία Θέατρο δεν δόθηκε βραβείο.

Τα κείμενα δεν περιορίζονται σε μια «φωτογραφική» αναπαράσταση μιας αβάσταχτης καθημερινότητας. Ιχνηλατούν τα «γιατί» και κυρίως καλούν στον αγώνα για να ανατραπεί αυτή.

Ο αγώνας για την ανατροπή της καπιταλιστικής κοινωνίας είναι η απάντηση στο ματωμένο δράμα των προσφύγων - μεταναστών, η ίδια απάντηση που ανιχνεύεται στον «θρυμματισμένο» λόγο ενός λαϊκού ανθρώπου και στην αντίδραση ενός νέου ανθρώπου που ασφυκτιά στις αυταπάτες που του καλλιεργούν οι μηχανισμοί της αστικής κοινωνίας για ένα «τακτοποιημένο ατομικό μέλλον» στο βομβαρδισμένο τοπίο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Αυτήν την απάντηση θα δώσουν ο σακατεμένος εργάτης από ένα εργατικό «ατύχημα», ο άνεργος που βλαστημά τη «μοίρα» του, τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών που ψάχνουν μια διέξοδο, ο πνιγμένος στις αμφιβολίες καλλιτέχνης, ο υπάλληλος γραφείου που δουλεύει 12ωρα για τα παράσιτα και νομίζει ότι είναι «στέλεχος» εταιρείας μέχρι να του ανακοινωθεί η απόλυση.

Στα κείμενα του τόμου θα συναντήσουμε ανθρώπους του καιρού μας. Με την πίστη τους, την επαναστατικότητά τους, τη θέλησή τους αλλά και τις αντιφάσεις τους, τις αμφιβολίες τους, την άγνοιά τους, τους δισταγμούς τους, την πορεία τους ανάμεσα σε θραύσματα ζωής. Αλλά ανθρώπους ζωντανούς, όχι παραιτημένους.

«Στις σημερινές συνθήκες ενός παγκόσμιου αρνητικού συσχετισμού δυνάμεων, που φαντάζει ακλόνητος και αμετάβλητος στο μεγάλο μέρος της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, η προοδευτική τέχνη χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερο θάρρος και αποφασιστικότητα να στρατευτεί στο πλευρό τους. Να μην αρκεστεί στην αναγνώριση ή περιγραφή της σάπιας, παρασιτικής καπιταλιστικής πραγματικότητας, αλλά να φωτίσει το δρόμο για την αλλαγή, να διεγείρει και να οργανώσει τα αισθήματα και τη βούληση για τον αναγκαίο κοινωνικό μετασχηματισμό, ν' αναδείξει όχι μόνο την απανθρωπιά των σημερινών κοινωνικών σχέσεων, των σχέσεων ιδιοκτησίας, αλλά ν' ανακαλύψει και την "ανθρωπιά που δημιουργεί ο συνειδητός αγώνας ενάντια στην απανθρωπιά".

Αναμφίβολα ο δημιουργός που βλέπει τον κόσμο διαλεκτικά, στη διαρκή κίνηση και μεταβολή του στην εξελικτική πορεία του, είναι σε θέση να ξετρυπώσει μέσα από τις αντιφάσεις της ζωής τα σπέρματα του μέλλοντός της, συμβάλλοντας και με τα δικά του μέσα στην πάλη για το δίκιο και τη χειραφέτηση του λαού. Λίγα πνευματικά έργα σέβεται ο χρόνος και αυτά είναι προπάντων τα ιστορικά - κοινωνικά χρήσιμα.

Με τις παραπάνω σκέψεις η ΚΕ του ΚΚΕ απευθύνθηκε και κάλεσε λογοτέχνες, ποιητές, θεατρικούς συγγραφείς, όλους όσοι ασχολούνται με την πεζογραφία, την ποίηση, το θέατρο, συγκινούνται και εμπνέονται από το ιδανικό της κοινωνικής απελευθέρωσης και εκτιμούν το ρόλο του ΚΚΕ στην υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, όπως και την προσφορά του στην ανάπτυξη των τεχνών και του προοδευτικού καλλιτεχνικού έργου, να συμβάλουν στο διαγωνισμό με τη δημιουργική συμμετοχή τους».

(Από τον πρόλογο της έκδοσης)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ