Τρίτη 31 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ 1947 - 2019
H τελευταία υπόκλιση

Το τελευταίο «αντίο»...
Το τελευταίο «αντίο»...
Μέσα σε βαθιά θλίψη και συγκίνηση πραγματοποιήθηκε χτες στο Α' Νεκροταφείο η τελετή αποχαιρετισμού στον μεγάλο Θάνο Μικρούτσικο. Αψηφώντας το κρύο και την ελαφριά χιονόπτωση, χιλιάδες ήταν αυτοί που βρέθηκαν εκεί για το τελευταίο «αντίο».

Η σορός του Θάνου Μικρούτσικου είχε εκτεθεί από το πρωί στην αίθουσα πολιτικών τελετών του Α' Νεκροταφείου. Δίπλα του, από την πρώτη στιγμή, όπως συνέχεια άλλωστε, βρισκόταν η οικογένειά του, η αγαπημένη του σύζυγος Μαρία, τα τέσσερα παιδιά του Σεσίλ, Κωνσταντίνα, Αλεξάνδρα και Στέργιος και ο αδελφός του Ανδρέας. Τα πόδια του σκέπαζε μία κόκκινη σημαία, όπως ο ίδιος είχε ζητήσει πριν φύγει από τη ζωή.

Εκπρόσωποι από τον πολιτικό κόσμο, σύσσωμος ο καλλιτεχνικός κόσμος, συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες έδωσαν το «παρών». Ξεχωριστή ήταν η παρουσία του απλού κόσμου, που συνέρρεε για τον στερνό αποχαιρετισμό στον μεγάλο μουσικό δημιουργό. Πράγματι στο Α' Νεκροταφείο βρέθηκαν χτες τέσσερις γενιές ανθρώπων που μεγάλωσαν, αναγνώρισαν, αγάπησαν τα τραγούδια του Θάνου. Αυτό το μεγάλο λαϊκό πλήθος που αγκάλιασε για χρόνια το έργο του και το έχει στα χείλη του, αυτό το πλήθος που δεν τον άφησε λεπτό μόνο του στη σκληρή και ηρωική μάχη για τη ζωή, δείχνοντάς του με κάθε τρόπο την αγάπη του, τον θαυμασμό του, το «ευχαριστώ» του... Αυτό το λαϊκό πλήθος έδωσε και χτες το «παρών».

Τραγουδώντας... «το πιο όμορφο απ' όλα δεν στο 'χω πει ακόμα...»
Τραγουδώντας... «το πιο όμορφο απ' όλα δεν στο 'χω πει ακόμα...»
Στην πολιτική τελετή παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος. Παραβρέθηκε, ακόμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, οι πολιτικοί αρχηγοί Αλέξης Τσίπρας και Γιάννης Βαρουφάκης, οι υπουργοί της κυβέρνησης Τάκης Θεοδωρικάκος και Λίνα Μενδώνη. Το «παρών» ακόμα έδωσε ο δήμαρχος Πατρέων, πόλης - γενέτειρας του Θ. Μικρούτσικου, Κώστας Πελετίδης, και δημοτικοί σύμβουλοι της πόλης, ο Αντρος Κυπριανού, ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο Χρίστος Χριστόφιας, γραμματέας της ΕΔΟΝ, και η Ελση Χριστόφια.

Στην είσοδο της αίθουσας τελετών δέσποζαν δεξιά και αριστερά τα στεφάνια της ΚΕ του ΚΚΕ και του ΚΣ της ΚΝΕ. Στεφάνια έστειλαν μεταξύ άλλων ο Μ. Θεοδωράκης, η Πρεσβεία του Κράτους της Παλαιστίνης, το ΑΚΕΛ, η ΕΔΟΝ, η οικογένεια Μητροπάνου, το Μέγαρο Μουσικής και πολλές δισκογραφικές εταιρείες, ανάμεσά τους και η «Minos», με την οποία ο Θ. Μικρούτσικος είχε κάνει πολλές επιτυχίες. Στεφάνι είχε στείλει και η αγαπημένη του ομάδα, ο Παναθηναϊκός.

Στις 2.30 το μεσημέρι ξεκίνησε η τελετή, με τη φωνή του Θάνου Μικρούτσικου να ακούγεται να ερμηνεύει το τραγούδι «Για το φτωχό Μπέρτολτ Μπρεχτ» σκορπώντας ρίγη συγκίνησης. Στη συνέχεια, τον αποχαιρέτησαν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο στιχουργός Οδυσσέας Ιωάννου και ο ηθοποιός Γιώργος Κιμούλης. Λόγια μέσα από την καρδιά τους είπαν η σύζυγός του Μαρία Παπαγιάννη και η κόρη του Αλεξάνδρα.

Στα χέρια των φίλων και των πιο δικών του ανθρώπων
Στα χέρια των φίλων και των πιο δικών του ανθρώπων
Μετά τις ομιλίες, ακούστηκε και πάλι ο Θάνος Μικρούτσικος να τραγουδάει το «τραγούδι της ζωής του», όπως έχει αποκαλέσει τους «7 νάνους στο S/S Cyrenia» και σιγά σιγά άρχισαν όλοι οι παρευρισκόμενοι να το τραγουδούν και να γίνεται η φωνή τους μία με τη φωνή του Θάνου. Οι δικοί του άνθρωποι, οι συνεργάτες του, οι μουσικοί και οι τραγουδιστές που βάδισε μαζί τους τόσα χρόνια, τον αποχαιρέτησαν με τον δικό τους τρόπο. Μαζεμένοι γύρω του, τραγούδησαν για τις «πιο όμορφες μέρες μας», για όσους «με το χάρο γίναν φίλοι» και βέβαια την «Ρόζα».

Η φόρτιση ήταν μεγάλη και αποκορύφωμά της ήταν το θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα του κόσμου όταν μεταφερόταν η σορός του από τους δικούς τους ανθρώπους, φωνάζοντας «αθάνατος», «γεια σου σύντροφε» και «δεν παραδίνομαι», ορμώμενοι από το τελευταίο μήνυμα του Θάνου Μικρούτσικου μέσα από το νοσοκομείο, μία βδομάδα πριν φύγει από τη ζωή. Τότε, μεταξύ άλλων, είχε γράψει: «"Το ζήτημα δεν είναι να είσαι αιχμάλωτος. Το να μην παραδίνεσαι, αυτό είναι" που λέει και ο αγαπημένος μου Χικμέτ».

Η πολιτική κηδεία έγινε δημοσία δαπάνη και η σορός του θα αποτεφρωθεί στη Ριτσώνα. Υπενθυμίζεται πως παράκληση της οικογένειας είναι αντί στεφάνων, τα χρήματα να διατεθούν για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα της Μόριας στο λογαριασμό: GR 07017 1355 0006 3551 3856 0788 - Τράπεζα Πειραιώς.



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ