Τετάρτη 1 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Φουλ τις μηχανές» για τα συμφέροντα της αστικής τάξης και τον σχεδιασμό ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Με βασικό στοιχείο την προώθηση του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού και των επικίνδυνων «διευθετήσεων» για τη διασφάλιση των συμφερόντων της αστικής τάξης και τη συναίνεση όλων των αστικών κομμάτων στον επικίνδυνο σχεδιασμό, «τρέχει» ο κυβερνητικός σχεδιασμός σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά και την Ανατολική Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο αυτό, αύριο 2 Γενάρη θα υπογραφεί στην Αθήνα η διακρατική συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για τον ενεργειακό αγωγό «East Med», καταρχάς, από τους πρωθυπουργούς Ελλάδας και Ισραήλ και τον Πρόεδρο της Κύπρου, με τα κυβερνητικά επιτελεία να επιχειρούν να παρουσιάσουν το ενεργειακό αυτό σχέδιο ως δήθεν «διασφάλιση» των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας - Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ακολουθεί τετραμερής συνάντηση στο Κάιρο στις 4 ή 5 Γενάρη σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, μεταξύ Αιγύπτου, Κύπρου, Ελλάδας και Γαλλίας, με την κυβέρνηση να επιχειρεί και εδώ να δημιουργήσει κάλπικες προσδοκίες στο λαό ότι οι συμμαχίες του κεφαλαίου που μπλέκουν ακόμα βαθύτερα το λαό στη δίνη των ανταγωνισμών, κατοχυρώνουν τάχα τα συμφέροντά του, κι ενώ λίγες μέρες αργότερα (15 - 16/1) θα πραγματοποιηθεί το «East Med Gas Forum», το «σχήμα» που στήνεται υπό ευρωατλαντική «ομπρέλα» για την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της περιοχής.

Στις 8 Γενάρη υπάρχει συνάντηση των τεχνικών επιτροπών των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Αιγύπτου, οι οποίες εξετάζουν το θέμα οριοθέτησης ΑΟΖ, θέμα που «τρέχει» 15 χρόνια τώρα, ενώ αντίστοιχη συνάντηση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα και με την πλευρά της Ιταλίας.

Τέλος, στα τέλη Γενάρη - κατά πάσα πιθανότητα στις 29 του μήνα, μια μέρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που μεταξύ άλλων αναμένεται να συζητήσει και για την κατάσταση στη Λιβύη, με τον πρωθυπουργό σε πρόσφατη συνέντευξή του να λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει λόγο στα εσωτερικά της - αναμένεται επίσκεψη Μητσοτάκη στο Παρίσι για συνάντηση με τον Πρόεδρο, Εμ. Μακρόν.

Στις ΗΠΑ με «δώρο» την κατάπτυστη συμφωνία

Θα έχει προηγηθεί φυσικά στις 7 Γενάρη η επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, με θέμα μεταξύ άλλων και τις τέτοιες εξελίξεις, αλλά και τους εξοπλισμούς, τις διμερείς επιχειρηματικές συμφωνίες κ.ο.κ., κι ενώ ήδη στη Βουλή θα βρίσκεται προς επικύρωση και η κατάπτυστη νέα Συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, το απαράδεκτο νομοσχέδιο για το λεγόμενο «Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ», που καθιστά τη χώρα ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών δολοφόνων και το λαό «στόχο» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Το Πρωτόκολλο επικυρώνει τη συμφωνία που υπογράφτηκε στην Αθήνα στις 5/10/19 από τους ΥΠΕΞ των δύο χωρών και μεταξύ άλλων προβλέπει την επέκταση των δραστηριοτήτων των Αμερικανών και σε «μη συνορεύουσες βοηθητικές Ευκολίες της Αεροπορικής Βάσης Σούδας εντός της Ναυτικής Βάσης Σούδας της περιοχής Μαραθίου», επιτρέπει «στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να διατηρεί και να λειτουργεί τις στρατιωτικές και βοηθητικές Ευκολίες εντός των εγκαταστάσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων» στην Αεροπορική Βάση Λάρισας, τη Βάση Αεροπορίας Στρατού Στεφανοβικείου, αλλά και «άλλες εγκαταστάσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων».

Προβλέπει ακόμη σχετικά με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αλλά και «άλλες τοποθεσίες όπως αμοιβαία συμφωνούνται» πως «χορηγείται στην κυβέρνηση των ΗΠΑ καθεστώς προτεραιότητας (ανεμπόδιστη πρόσβαση και χρήση)», με μια απλή ειδοποίηση 48 ώρες πριν.

Ανεπιθύμητος στην Ελλάδα ο σφαγέας του Παλαιστινιακού λαού

Με αφορμή την επίσκεψη Νετανιάχου για την υπογραφή του «East Med», το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του «καταγγέλλει στους εργαζόμενους της Ελλάδας την πολιτική της ΝΔ, σύσφιξης σχέσεων με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ». Οπως σημειώνει: «Πριν προλάβει να μπει ο νέος χρόνος, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάλεσε να κάνει ποδαρικό στην Ελλάδα ο σφαγέας του Παλαιστινιακού λαού, πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου, που έρχεται στις 2 Γενάρη για την υπογραφή του αγωγού "East Med".

Για τα κέρδη των μεγάλων ενεργειακών μονοπωλίων που έχουν αιματοκυλίσει ολόκληρη τη Μ. Ανατολή, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την πολιτική "φιλίας" με το κράτος του Ισραήλ που δολοφονεί καθημερινά τον Παλαιστινιακό λαό, κλέβει την παλαιστινιακή γη με τους εποικισμούς, σκοτώνει και φυλακίζει ακόμη και μικρά παιδιά.

Ο ελληνικός λαός δεν έχει τίποτα θετικό να κερδίσει από τους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων. Η "σταθερότητα" της Ανατολικής Μεσογείου, οι "μπίζνες" που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, ποτίζονται με το αίμα των παιδιών της Παλαιστίνης.

Το ΠΑΜΕ στέκεται σταθερά στο πλευρό του αγωνιζόμενου Παλαιστινιακού λαού για να αποκτήσει το δικό του ανεξάρτητο κράτος στα σύνορα του '67 με πρωτεύουσα την Ανατ. Ιερουσαλήμ.

Απαιτούμε:

Αμεση υλοποίηση της απόφασης της Ελληνικής Βουλής του 2015 για αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους.

Να σταματήσει η πολιτική, οικονομική, στρατιωτική και κάθε είδους συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ