Σάββατο 4 Γενάρη 2020 - Κυριακή 5 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Ενίσχυση της στρατιωτικοποίησης και του κατασταλτικού προσανατολισμού της Πυροσβεστικής

Πρόσφατα με ανακοίνωσή της η Ενωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος (ΕΑΠΣ) εγκαλεί την κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή διατάξεων του Ν. 4249/2014 που ψήφισαν η κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ο νόμος αυτός μεταξύ άλλων προβλέπει την παραπέρα ενίσχυση της στρατιωτικοποίησης και της κατασταλτικής λειτουργίας του Πυροσβεστικού Σώματος. Αποτελεί συνέχεια του Αναγκαστικού Νόμου 360, του Βασιλικού Διατάγματος 656/1972 της χούντας, που ενέταξαν το Πυροσβεστικό Σώμα στα Σώματα Ασφαλείας και καθιέρωσαν την οπλοφορία. Στη συνέχεια η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε το Ν. 3511/2006 επαναφέροντας την οπλοφορία για το προσωπικό της Πυροσβεστικής. Η καθιέρωση της οπλοφορίας αφορά τους ανακριτικούς υπαλλήλους, δηλαδή τη μισή τουλάχιστον δύναμη της Πυροσβεστικής. Η ανακοίνωση της Ενωσης Αξιωματικών εγκαλεί την κυβέρνηση γιατί δεν έχει καθορίσει το είδος του οπλισμού, τους χώρους κράτησης στους Πυροσβεστικούς Σταθμούς και την εκπαίδευση των πυροσβεστών από την αστυνομία.

Οι προτάσεις αυτές, ιδιαίτερα όταν προέρχονται από εκπροσώπους συνδικαλιστικών φορέων, είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες. Συμβάλλουν στην επέκταση της στρατιωτικοποίησης και των κατασταλτικών λειτουργιών του Πυροσβεστικού Σώματος. Ενισχύουν τις προσπάθειες των αντιλαϊκών κυβερνήσεων, που εμπλέκουν το προσωπικό της Πυροσβεστικής σε κατασταλτικές ενέργειες και προωθούν τη συμμετοχή της σε κοινές ασκήσεις καταστολής με το στρατό και την αστυνομία.

Το ΚΚΕ καλεί το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος να προσανατολίσει τον αγώνα του για την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση. Να μετατραπεί σε πολιτική διοικητική υπηρεσία του κράτους, στη βάση της εξυπηρέτησης της κοινωνικής του αποστολής, με αρμοδιότητες την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, τις διασώσεις, την πρόληψη και πυροπροστασία. Να αποχαρακτηριστεί η Πυροσβεστική από Σώμα Ασφαλείας και κανένας πυροσβέστης να μη δεχτεί ποτέ να αναλάβει καθήκοντα καταστολής ενάντια στο λαό.

Τέλος, το ΚΚΕ απαιτεί την αύξηση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού για το Πυροσβεστικό Σώμα και για τις υπηρεσίες πρόληψης του δικτύου πυροπροστασίας της χώρας καθώς και τη μονιμοποίηση με σταθερές εργασιακές σχέσεις όλων των 5ετούς θητείας και των εποχικών πυροσβεστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ