Σάββατο 4 Γενάρη 2020 - Κυριακή 5 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
ΟΧΙ στη νέα ελληνοαμερικανική Στρατιωτική Συμφωνία

Πρόσφατα κατατέθηκε στη Βουλή προς κύρωση το νομοσχέδιο για το λεγόμενο «Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ». Με την κατάθεση θα επικυρωθεί από τη Βουλή η Συμφωνία που υπογράφηκε στην Αθήνα στις 5/10/2019 από τους ΥΠΕΞ των δύο χωρών, προσαρμόζοντας με τις προβλέψεις της την προηγούμενη αντίστοιχη Συμφωνία του 1990 στα σύγχρονα ιμπεριαλιστικά επιχειρησιακά σχέδια των ΗΠΑ.

Στη Συμφωνία αυτή, πέρα από τον καθορισμό των στοιχείων που αφορούν τη λειτουργία ή και επέκταση των ήδη υπαρχουσών στρατιωτικών βάσεων (Σούδα) συμπεριλαμβάνονται και νέες στρατιωτικές υποδομές. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αλλαγές αυτές είχαν ήδη ξεκινήσει εντατικά από πλευράς των ΗΠΑ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή πολύ πριν από την υπογραφή της Συμφωνίας, απαξιώνοντας και θεωρώντας τυπική και δεδομένη τη γνώμη των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αλλά και των άλλων αστικών κομμάτων.

Ενα ιδιαίτερο στοιχείο, που διαφοροποιεί σημαντικά τη λογική χρήσης των βάσεων και ενσωματώνεται στη νέα Συμφωνία, αποτελεί το γεγονός ότι παρέχεται μέσω «εκτελεστικών συμφωνιών ή διευθετήσεων άδεια στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να διατηρεί και να λειτουργεί τις στρατιωτικές και βοηθητικές Ευκολίες εντός των εγκαταστάσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων». Η πρόβλεψη αυτή, δηλαδή η εγκατάσταση αμερικανικών βάσεων μέσα σε ελληνικές μονάδες, σηματοδοτεί μια επικίνδυνη για το λαό αναβάθμιση της υπάρχουσας Συμφωνίας υπέρ των ιμπεριαλιστών. Επηρεάζει αρνητικά την όποια επιχειρησιακή αυτοτέλεια των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδιαίτερα τις μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας στη Λάρισα και της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο.

Επιπλέον, η γενική και αόριστη δυνατότητα που παρέχεται από τη νέα Συμφωνία για εγκατάσταση στρατιωτικών υποδομών των ΗΠΑ μέσα και σε «άλλες εγκαταστάσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως συμφωνούνται αμοιβαία από τα Μέρη ή τους ορισμένους εκπροσώπους τους, σύμφωνα με τις αντίστοιχες εσωτερικές τους διαδικασίες» δίνει τη δυνατότητα στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ να επεκτείνουν τις βάσεις τους σε όποια εγκατάσταση ή υποδομή εξυπηρετεί τα σχέδιά τους.

Με βάση τα παραπάνω, κρίνεται ως ιδιαίτερα επικίνδυνη η λογική συνέπειά τους, δηλαδή ο φυσικός και επιχειρησιακός συγχρωτισμός, στις ίδιες εγκαταστάσεις, προσωπικού των ελληνικών και αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Με απλά λόγια, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη η - σίγουρα επιδιωκόμενη από τις ΗΠΑ - μεγαλύτερη εμπλοκή στα σχέδιά τους των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και του προσωπικού τους, επιδιώκοντας την αποδοχή ή την ανοχή τους στα σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Οσον αφορά το ρόλο και την γκάμα των «εγκεκριμένων» δραστηριοτήτων των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων, μετά την ανανέωση της Συμφωνίας γίνεται φανερό ότι καλύπτουν το σύνολο των στρατιωτικοπολιτικών τους αναγκών, είτε όπως είναι σήμερα είτε μελλοντικά αν υπάρξει γενικευμένος πόλεμος.

Συνολικά, γίνεται πλέον φανερό ότι το πλέγμα των αεροναυτικών αλλά και χερσαίων στρατιωτικών υποδομών των ΗΠΑ, όπως αυτές σταδιακά μέχρι σήμερα αναπτύχθηκαν στο ελληνικό έδαφος, με την πρόθυμη συγκατάθεση του συνόλου των ελληνικών κυβερνήσεων, είναι προσαρμοσμένο στην παρούσα αλλά και τη μελλοντική υπηρέτηση των δολοφονικών σχεδίων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η εμπλοκή της Ελλάδας την καθιστά ένα πολυεπίπεδο στρατιωτικό ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών δολοφόνων εναντίον των λαών της περιοχής και όχι μόνο, ενώ ταυτόχρονα μετατρέπει νομοτελειακά το λαό σε στόχο των ιμπεριαλιστών ανταγωνιστών.

Είναι ανάγκη σήμερα, μαζικά και δυναμικά, το εργατικό - λαϊκό κίνημα να κινητοποιηθεί, να καταδικάσει την ελληνοαμερικανική Συμφωνία, να απαιτήσει το ξήλωμα των βάσεων του θανάτου από τη χώρα μας, να σταθεί απέναντι στη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, να απαιτήσει αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Μαζί με αυτούς τους στόχους, ο ελληνικός λαός να δυναμώσει τον αγώνα του ενάντια στην κυβέρνηση της ΝΔ, στα κόμματα που στηρίζουν το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Ο λαός και η νεολαία να γυρίσουν την πλάτη στις θεωρίες της αστικής τάξης, που συμμετέχει στα σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Η θέση των αξιωματικών, υπαξιωματικών και της χώρας μας πρέπει να συμβαδίζει με τους στόχους και τα αιτήματα του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Γιατί με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας προς όφελος του λαού. Το ΝΑΤΟ, οι βάσεις, οι ΗΠΑ, δεν εξασφαλίζουν ούτε στοιχειώδη κυριαρχικά δικαιώματα για τη χώρα μας. Ολοι μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα σήμερα για το τι λένε και τι κάνουν οι ιμπεριαλιστές στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια, στη Μαύρη Θάλασσα.

Οι αγώνες μας σήμερα θα ανοίγουν το δρόμο, θα δυναμώνουν το συσχετισμό για μια Ελλάδα με το λαό της απελευθερωμένο από τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Απαλλαγμένο από πολέμους, με τη δική του εξουσία, που θα εξασφαλίζει την ευημερία για το σήμερα και τα παιδιά μας.

Ολοι στον αγώνα. Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών.


Νίκος ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
Αντισυνταγματάρχης ε.α.Βουλευτής του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ