Σάββατο 4 Γενάρη 2020 - Κυριακή 5 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέα επεισόδια στον καταυλισμό της Μόριας

Εκρηκτικές καταστάσεις γεννούν ο εγκλωβισμός και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης

Από παλιότερη διαμαρτυρία προσφύγων στη Μόρια

Eurokinissi

Από παλιότερη διαμαρτυρία προσφύγων στη Μόρια
Χρήση χημικών έκαναν την Παρασκευή αστυνομικές δυνάμεις εναντίον των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών στο ΚΥΤ Μόριας στη Λέσβο.

Συγκεκριμένα, σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ Αφρικανών και αστυνομικών όταν οι πρώτοι διαμαρτυρήθηκαν, κλείνοντας το δρόμο, για τις επιθέσεις που δέχονται - όπως υποστηρίζουν - από Αφγανούς που διαμένουν στον ίδιο καταυλισμό.

Η κατάσταση στους καταυλισμούς της ντροπής συχνά είναι εκρηκτική εξαιτίας της πολιτικής που εγκλωβίζει χιλιάδες ξεριζωμένους ανθρώπους σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, ως αποτέλεσμα της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας που συνυπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την οποία εφαρμόζει απαρέγκλιτα η κυβέρνηση της ΝΔ.

Γι' αυτές τις άθλιες συνθήκες στα hot spots και με αφορμή τα επεισόδια της Παρασκευής, η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η άθλια κατάσταση που έχει μονιμοποιηθεί στο ΚΥΤ της Μόριας, με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να στοιβάζονται πλέον περιμετρικά της δομής, χωρίς τις στοιχειώδεις υποδομές, είναι αναμενόμενο ότι θα πυροδοτεί συνεχώς εντάσεις, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται κάθε φορά. Ιδίως όταν γυναίκες, άντρες και μικρά παιδιά μένουν έκθετα στο κρύο, στον αέρα και τη βροχή, όσο ο χειμώνας αγριεύει.

Η κυβέρνηση, αντί να σχεδιάζει πώς θα διαιωνίσει αυτή την κατάσταση με τη δημιουργία και δεύτερης δομής, πρέπει άμεσα να προχωρήσει στο κλείσιμο όλων των hot spots της ντροπής. Αμεσα να μεταφερθούν, ενόψει και των δύσκολων καιρικών συνθηκών, όλοι όσοι βρίσκονται χωρίς ουσιαστική προστασία, στους πρόχειρους καταυλισμούς που στήνονται μέσα και έξω από τη δομή των ΚΥΤ.

Πρέπει τώρα να δυναμώσει η διεκδίκηση για τη μόνη πρόταση που θα δώσει συνολικά λύση τόσο στα προβλήματα των ίδιων των προσφύγων και μεταναστών, όσο και σε αυτά που αντικειμενικά δημιουργούνται στον ντόπιο πληθυσμό από τον εγκλωβισμό. Για το κλείσιμο όλων των hot spots, τον άμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και τον συνολικό απεγκλωβισμό τους από την Ελλάδα. Για την άμεση αποζημίωση στο 100% όλων των κατοίκων που έχουν υποστεί ζημιές. Για ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής στις προσφυγικές δομές και σεβασμό των προσφυγικών δικαιωμάτων που απορρέουν από τη Συνθήκη της Γενεύης. Για την κατάργηση της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και του Κανονισμού του Δουβλίνου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ