Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πολύτιμη «παρακαταθήκη» στο μέλλον

Να μιλήσει κανείς για ασίγαστο πάθος για τις Τέχνες, τον Πολιτισμό, τις επιστήμες; Για μακρόχρονο εκδοτικό άθλο; Για βιβλιογραφικό κληροδότημα στις επόμενες γενιές; Πολλά θα μπορούσε να πει κανείς για τη μακρόχρονη, υψηλόφρονα προσφορά των εκδόσεων «Μέλισσα» στον έντεχνο και λαϊκό πολιτισμό μας από την αρχαιότητα μέχρι την εποχή μας. Η «Μέλισσα» ήταν που έβγαλε από την πλήρη (επιστημονική και εκδοτική) αφάνεια τη νεοελληνική και σύγχρονη Τέχνη (ζωγραφική, γλυπτική κλπ), τη νεοελληνική παραδοσιακή και έντεχνη Αρχιτεκτονική και άλλες μορφές της ελληνικής λαϊκής Τέχνης. Ενδεικτικά θυμίζουμε την πολύτομη σειρά «Ελληνική Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική», τις εκδόσεις για την παραδοσιακή φορεσιά, κεραμική, κέντημα κλπ και το πεντάτομο «Λεξικό Ελλήνων Καλλιτεχνών» (βραβείο Ακαδημίας Αθηνών, 2001).

Προχθές στο Μουσείο Μπενάκη παρουσιάστηκαν οι τρεις τόμοι μιας ακόμη, μνημειώδους, τετράτομης επιστημονικής σειράς της «Μέλισσας». Τίτλος της «Αρχιτεκτονική στην Ελλάδα». Πρόκειται για εκτενέστατες έρευνες - μελέτες που ανατέθηκαν σε διακεκριμένους πανεπιστημιακούς καθηγητές της Αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ, «πολύτιμη παρακαταθήκη» για τους μελετητές στο άμεσο και προσεχές μέλλον, όπως τόνισαν στις ομιλίες τους ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Αγγελος Δεληβοριάς και ο υπουργός Αιγαίου Νίκος Σηφουνάκης.

Ο πρώτος τόμος με τίτλο «Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Αρχιτεκτονική στην Ελλάδα» υπογράφεται από τον επί πολλά χρόνια πρόεδρο της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης Χαράλαμπο Μπούρα, ο οποίος συνέλεξε όλα τα στοιχεία (πηγές, μελέτες, βιβλιογραφία, κλπ) για την ελληνική βυζαντινή και μεταβυζαντινή αρχιτεκτονική, «που διαθέτει τη μεγαλύτερη πρωτοτυπία και ομορφιά και διατηρείται σε καλύτερη κατάσταση από την αντίστοιχη σε άλλες χώρες», όπως σημείωσε ο καθηγητής.


Η δεύτερη μελέτη για τη χαμένη ομορφιά της «Νεοκλασικής Αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα» διεξήχθη από τους Μάνο Μπίρη και Μάρω Καρδαμίτση - Αδάμη, οι οποίοι «γύρισαν σ' όλη την Ελλάδα και συνέλεξαν τεράστιο υλικό που αποδεικνύει την πρωτοφανή έκταση της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής και στο μικρότερο χωριό».

Ερευνώντας και γράφοντας τον τρίτο τόμο, με τίτλο «Μοντέρνα Αρχιτεκτονική στην Ελλάδα», ο συγγραφέας του Δημήτρης Φιλιππίδης ένιωσε «να κοιλοπονά μόνος, μην ξέροντας πού θα τελειώσει η περιπέτεια του μοντέρνου».

Ο υπό έκδοση τέταρτος τόμος «Αρχαία Αρχιτεκτονική στην Ελλάδα» υπογράφεται από τον πολύ νεότερο από τους προαναφρόμενους μελετητές, αλλά διεθνούς φήμης πλέον Μανώλη Κορρέ, αναστηλωτή του Παρθενώνα, ο οποίος με πληθώρα σχεδίων του θα «αποκαταστήσει» την εικόνα των αρχαίων μνημείων.



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ