Τετάρτη 8 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Στο έλεος της κακοκαιρίας οι ξεριζωμένοι στα νησιά
  • Παρέμβαση της ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ
  • Συγκέντρωση κατοίκων χτες το απόγευμα

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο σημείο όπου είναι αγκυροβολημένα τα πλοία
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο σημείο όπου είναι αγκυροβολημένα τα πλοία
Στο έλεος της κακοκαιρίας βρέθηκαν και οι ξεριζωμένοι στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου τις τελευταίες μέρες με το χιονιά. Χαρακτηριστικά, στη Σάμο 8.064 αλλοδαποί είναι εγκλωβισμένοι στο νησί, από τους οποίους οι 7.766 ζουν σε άθλιες συνθήκες γύρω από το ΚΥΤ, που χωρά 648 άτομα.

Για την προσωρινή αντιμετώπιση του προβλήματος της στέγασής τους, λόγω και της κακοκαιρίας, στάλθηκαν στο νησί δύο αρματαγωγά από την περασμένη Κυριακή, τα οποία δεν φιλοξένησαν κανέναν ξεριζωμένο.

Χτες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση κατοίκων του νησιού στο Μαλαγάρι, όπου ήταν αγκυροβολημένα τα δύο αρματαγωγά, με αίτημα τη φιλοξενία ευάλωτων περιπτώσεων προσφύγων σε αυτά και τη ναύλωση πλοίων για μεταφορά όλων των προσφύγων - μεταναστών σε δομές με ανθρώπινες συνθήκες, στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Στη σχετική συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του δήμου Ανατολικής Σάμου, στην οποία αποφασίστηκε η κινητοποίηση, με την παρουσία των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και θέμα τις άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών, η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατέθεσε υπόμνημα το οποίο ανάμεσα στα άλλα αναφέρει ότι «είναι η πολλοστή φορά που συγκαλείται δημοτικό όργανο με θέμα το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, το οποίο συνεχώς επιδεινώνεται, χωρίς δυστυχώς να επιτευχθεί μέχρι τώρα αποτελεσματική γραμμή διεκδίκησης. Η επιμονή και μόνο στην περιγραφή του προβλήματος και οι κινήσεις εντυπωσιασμού της δημοτικής αρχής αποδείχθηκαν αδιέξοδες.

Για τα προβλήματα δεν ευθύνονται οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν καταδικαστεί να ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες, αλλά ο εγκλωβισμός τους στα νησιά και τη χώρα μας, με ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κυβερνήσεων (ΣΥΡΙΖΑ πριν - ΝΔ σήμερα), οι οποίες προσυπογράφουν και εφαρμόζουν την απαράδεκτη Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας, που προκαλεί τον εγκλωβισμό.

Είναι επίσης αποδεκτό από τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας ότι η προσφυγιά και η μετανάστευση εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο προκαλούνται από τους πολέμους για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, από τη ληστρική εκμετάλλευση του πλούτου των χωρών, από τις περιβαλλοντικές καταστροφές που προέρχονται από την ασύδοτη δράση των μονοπωλιακών ομίλων με σκοπό το κέρδος. Αυτό αποκτά μάλιστα ιδιαίτερη σημασία αυτήν την περίοδο, που η Ελλάδα έχει εμπλακεί στο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή, με το ενδεχόμενο μιας νέας σύρραξης, όπως απειλείται τώρα μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, με ευθύνη των Αμερικανών και των συμμάχων τους.

Παρέμβαση της ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ

Σε σχόλιό της για την παρουσία των αρματαγωγών του ΠΝ στο Βαθύ, η ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ αναφέρει:

«Η αποστολή δύο αρματαγωγών προκειμένου να προστατευτούν πρόσφυγες και μετανάστες από το χιονιά (...) αποτελεί πρόσκαιρη και αναποτελεσματική λύση. Συνιστά πρόκληση για τους ίδιους τους ανθρώπους αυτούς και για τους κατοίκους του νησιού από τη μεριά της κυβέρνησης, καθώς η πολιτική της είναι αυτή που εγκλωβίζει χιλιάδες ανθρώπους σε άθλιες συνθήκες στο νησί. Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να ναυλώσει πλοία για τη μεταφορά όλων των υπεράριθμων μεταναστών εντός και εκτός ΚΥΤ, σε δομές με ανθρώπινες συνθήκες στην ενδοχώρα. Να κλείσει το hot spot και να μη δημιουργηθεί νέο στο νησί. Να απεγκλωβιστούν άμεσα από το νησί και τη χώρα πρόσφυγες και μετανάστες. Μετά την καταγραφή και την ταυτοποίησή τους, να πηγαίνουν σε δομές στην ενδοχώρα και σύντομα να παίρνουν χαρτιά για τις χώρες που επιθυμούν. Αυτά πρέπει να μπουν στο επίκεντρο της συζήτησης και της διεκδίκησης. Ολα τα άλλα που λέγονται και γράφονται αυτές τις μέρες λειτουργούν τουλάχιστον αποπροσανατολιστικά από τη διεκδίκηση μιας ουσιαστικής λύσης στο σοβαρότατο αυτό θέμα».

Την εγκληματική πολιτική του εγκλωβισμού χιλιάδων ανθρώπων σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης καταγγέλλει η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Οι τραγικές συνέπειες που βιώνουν αυτές τις μέρες με το κρύο και τη βροχή χιλιάδες πρόσφυγες, στον άθλιο αυτοσχέδιο καταυλισμό στις παρυφές της πόλης στη Σάμο, είναι η συνέπεια της εγκληματικής πολιτικής του εγκλωβισμού χιλιάδων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων χιλιάδων μικρών παιδιών, στα νησιά και στη χώρα μας (...) Η κίνηση εντυπωσιασμού με την αποστολή δύο αρματαγωγών, χωρίς μέχρι χτες (σ.σ. τη Δευτέρα) το βράδυ να μεταφερθούν εκεί πρόσφυγες για φιλοξενία, αποτελεί πρόκληση για όλους μας».

Την κυβερνητική πολιτική που εγκλωβίζει χιλιάδες ξεριζωμένους ανθρώπους στα νησιά, και την ίδια ώρα επιλέγει κινήσεις εντυπωσιασμού, καταγγέλλει και το Εργατικό Κέντρο Σάμου. Παράλληλα, καλούσε στη χτεσινή κινητοποίηση που διοργανώθηκε στο Μαλαγάρι με αίτημα να δοθούν άμεσα ουσιαστικές λύσεις στο προσφυγικό πρόβλημα. Την ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, της περιφερειακής και της δημοτικής αρχής στο δράμα των προσφύγων και μεταναστών καταγγέλλει και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Χίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ