Παρασκευή 17 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Αντιδράσεις για τη δράση των αμερικανικών στρατευμάτων

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Τις εντεινόμενες κόντρες Ουάσιγκτον - Βαγδάτης μετά τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κ. Σολεϊμανί από τις ΗΠΑ στις 3 Γενάρη στο Ιράκ συντηρούν αντιφατικές πληροφορίες σε σχέση με το αν τα αμερικανικά στρατεύματα στη χώρα ξανάρχισαν ή όχι τις επιχειρήσεις εναντίον - υποτίθεται - των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

Ο εκπρόσωπος του Ιρακινού πρωθυπουργού για στρατιωτικά ζητήματα, Αμπντουλκαρίμ Χάλαφ, διέψευσε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα στη χώρα του ξεκίνησαν επιχειρήσεις κατά τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και ότι συμμετέχουν σε αυτές και ιρακινά στρατεύματα. Η δήλωση του Χάλαφ έγινε με αφορμή πρότερο δημοσίευμα των «New York Times», που επικαλούμενο δύο Αμερικανούς αξιωματούχους υποστήριξε ότι μετά από δυο βδομάδες ξανάρχισαν την Τετάρτη οι επιχειρήσεις του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ. Μερικές ώρες μετά, οι πληροφορίες αυτές διαψεύστηκαν και από τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου Τζόναθαν Χόφμαν.

Ως γνωστόν, την περασμένη βδομάδα η ιρακινή κυβέρνηση ζήτησε και επίσημα από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο να στείλει στη Βαγδάτη αντιπροσωπεία για να αρχίσει συζήτηση για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αντέτεινε ότι δεν εννοεί ούτε καν να συζητήσει τέτοιο ενδεχόμενο, παρά μόνο για «τον καλύτερο τρόπο να επαναβεβαιωθεί» η «στρατηγική εταιρική σχέση» μεταξύ των δύο χωρών. Δεν έλειψαν παράλληλα οι απειλές για ανάσχεση στρατιωτικής βοήθειας 250 εκατ. δολαρίων από τις ΗΠΑ προς το Ιράκ και για «πάγωμα» του χρηματοπιστωτικού λογαριασμού που διατηρεί το Ιράκ στην αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα στη Νέα Υόρκη για τις συναλλαγές που αφορούν τις εξαγωγές πετρελαίου...

Μέσα σε όλα αυτά, ο τουρκικός στρατός συνεχίζει ανενόχλητος τις επιδρομές σε βάρος μαχητών του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ. Σε νέες αεροπορικές επιδρομές τουρκικών βομβαρδιστικών χτυπήθηκαν θέσεις Κούρδων και Γιαζίντι μαχητών του ΡΚΚ, σκοτώνοντας τουλάχιστον τέσσερις Γιαζίντι στην πόλη Σιντζάρ της επαρχίας Νινευί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ