Παρασκευή 17 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ο Μιχαήλ Μισούστιν νέος πρωθυπουργός της χώρας

Τον πρότεινε ο Ρώσος Πρόεδρος και τον ενέκρινε χτες η κρατική Δούμα

Ο Μ. Μισούστιν κατά τη χτεσινή ομιλία στη ρωσική κρατική Δούμα
Ο Μ. Μισούστιν κατά τη χτεσινή ομιλία στη ρωσική κρατική Δούμα
ΜΟΣΧΑ.--

Η κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) ενέκρινε χτες, όπως αναμενόταν, τον διορισμό του Μιχαήλ Μισούστιν ως πρωθυπουργού της χώρας, μετά από πρόταση του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν. Το κυβερνών κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» έχει την πλειοψηφία στην κρατική Δούμα, ενώ όλοι οι 383 βουλευτές ψήφισαν «υπέρ», κανένας «κατά» και 41 βουλευτές απείχαν.

Ο Βλ. Πούτιν πρότεινε τον Μισούστιν για τη θέση του πρωθυπουργού, μετά την παραίτηση που υπέβαλε η κυβέρνηση του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αφότου ο Πούτιν είχε προτείνει αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας. Μεταξύ άλλων, στο νέο Σύνταγμα προτείνεται να περιοριστεί η εξουσία του Προέδρου να διορίζει μέλη της κυβέρνησης και να αυξηθεί του Κοινοβουλίου, ώστε ο Πρόεδρος να μην μπορεί να απορρίψει τους υποψηφίους που επέλεξε το Κοινοβούλιο. Παράλληλα, ξεκαθαρίζεται πως «η Ρωσία θα πρέπει να παραμείνει ισχυρή προεδρική δημοκρατία».

Ο Μ. Μισούστιν είναι 54 χρόνων και διατηρούσε από το 2010 μέχρι σήμερα τη θέση του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Φορολογικής Υπηρεσίας.

Μιλώντας νωρίτερα στην κρατική Δούμα, ο Μ. Μισούστιν σημείωσε πως «λόγω της μακροοικονομικής σταθερότητας και του πλεονάσματος του προϋπολογισμού, διαθέτουμε επαρκείς πόρους για την υλοποίηση όλων των στόχων που θέτει ο Πρόεδρος (Πούτιν)», ο οποίος εκφώνησε προχτές την καθιερωμένη ετήσια ομιλία του για την κατάσταση του έθνους.

Η εφαρμογή των κοινωνικών μέτρων που ανακοίνωσε ο Βλ. Πούτιν (π.χ. σχολικά γεύματα για ορισμένες τάξεις του δημοτικού, επίδομα παιδιών κ.ά.) θα απαιτήσει 4 τρισ. ρούβλια (64,8 δισ. δολάρια) τα επόμενα 4 χρόνια, σύμφωνα με τον Μισούστιν.

Ο ίδιος υπενθύμισε την εντολή του Ρώσου Προέδρου «στην κυβέρνηση να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ανάπτυξης της χώρας, διασφαλίζοντας την οικονομική ανάπτυξη», να βελτιώσει το «επενδυτικό κλίμα», να αυξήσει τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, να προχωρήσει την ψηφιοποίηση της οικονομίας και της παραγωγής.

Για τις αλλαγές στο Σύνταγμα έχει προγραμματιστεί δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί έως την 1η Μάη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ