Πέμπτη 23 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΑΜΟΣ
Τα σχέδια της κυβέρνησης να μείνουν στα χαρτιά

Eurokinissi

Μεγάλη κινητοποίηση έγινε και στη Σάμο. Κλειστές παρέμειναν οι υπηρεσίες της Τοπικής Διοίκησης, τα εμπορικά καταστήματα, τα καταστήματα στο χώρο της εστίασης και τα σούπερ μάρκετ. Χιλιάδες κάτοικοι του νησιού συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στην πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ.

Στο χαιρετισμό της η πρόεδρος του ΕΚ Βασιλική Βρυνιώτη ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Σάμου χαιρετίζει όσους διεκδικούν να κλείσει το hot spot και να μη γίνει κανένα νέο πουθενά, κλειστό ή ανοιχτό, μικρό ή μεγάλο. Πρόσφυγες και μετανάστες να απεγκλωβιστούν από τα νησιά και τη χώρα και να πάνε με ασφάλεια όπου επιθυμούν.

Χαιρετίζουμε όσους ορθώνουν το ανάστημά τους και δεν ανέχονται να μας κοροϊδεύουν τόσο η προηγούμενη όσο και αυτή η κυβέρνηση, που συνεχίζει την πολιτική εγκλωβισμού της ΕΕ, διατηρώντας τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και άλλες συνθήκες και συμφωνίες, οι οποίες πρέπει άμεσα να καταργηθούν. Είναι απάνθρωπο και δεν ανεχόμαστε άλλο αυτοί οι άνθρωποι να ζούνε σε φαβέλες, εκτεθειμένοι στο κρύο, στη βροχή και τις ασθένειες. Πρέπει στο νησί να διαμένουν για λίγο σε έναν αξιοπρεπή μικρό χώρο καταγραφής και ταυτοποίησης, όπου θα τους παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα και από εκεί σύντομα θα μετακινούνται σε ανθρώπινες δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου θα κάνουν τις αιτήσεις ασύλου και θα μεταβαίνουν με ασφάλεια σε όποια χώρα επιθυμούν.


Είμαστε εδώ σήμερα, συνεχίζοντας τον αγώνα που δίνουμε εδώ και καιρό για να μείνουν στα χαρτιά τα σχέδια της κυβέρνησης! Για να μη γίνει το νέο hot spot - κέντρο κράτησης, γιατί θα μονιμοποιηθούν ο εγκλωβισμός, η καταστολή και η απανθρωπιά. Σε συνδυασμό με τον νέο νόμο για το άσυλο θα χωριστούν οικογένειες, θα οξυνθεί το πρόβλημα για τους κατοίκους του νησιού και για πρόσφυγες - μετανάστες. Οι επιπτώσεις του εγκλωβισμού είναι καθημερινά ορατές στη ζωή των κατοίκων και γι' αυτό η κυβέρνηση πρέπει να αποζημιώσει στο 100% όσους έχουν υποστεί ζημιές. Αλλωστε, αυτή και η προηγούμενη έχουν ευθύνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νησί μας. Πρέπει να σταματήσει το αίσχος των ΜΚΟ, να φύγουν από το νησί και το κράτος να αναλάβει όλη τη διαχείριση του Προσφυγικού».

Ο Σταμάτης Φιλιππής, πρόεδρος του ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ, υπογράμμισε, ανάμεσα στα άλλα, ότι «εμείς δεν μιλάμε με μισόλογα. Εμείς δεν λέμε άλλα τώρα και άλλα μετά από μια ώρα. Εμείς δεν χαϊδεύουμε κανέναν και πολύ περισσότερο δεν προσπαθούμε να κρυφτούμε πίσω από τα δάχτυλά μας. Δεν λέμε άλλα στο λαό και άλλα όταν συσκεπτόμαστε με τους αρμόδιους. Δεν βγάζουμε κορόνες αντιδραστικές, πυροδοτώντας ακραίες καταστάσεις, εξισώνοντας πολλές φορές τους θύτες με τα θύματα, όπως κάνουν πολλοί άλλοι. Εμείς σηκώνουμε το χέρι και δείχνουμε ευθεία τους πραγματικούς υπεύθυνους. Δείχνουμε αυτούς που πραγματικά ευθύνονται για όλη αυτήν την κατάσταση. Αυτούς που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εκδιώχνουν λαούς ολόκληρους από τις χώρες τους, οδηγώντας τους σε θάλασσες νεκροταφεία ή σε θάλασσες ελπίδας, μιλώντας τους για παραδείσους.

Δείχνουμε αυτούς που τους εγκλωβίζουν στα νησιά μας και τη χώρα, που δεν είναι άλλοι από την ΕΕ και τις ελληνικές κυβερνήσεις. Τους εγκλωβίζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, δημιουργώντας στην κυριολεξία μια άθλια κατάσταση για ντόπιους, πρόσφυγες και μετανάστες. Τους εγκλωβίζουν στα νησιά και τη χώρα, ώσπου να έρθει η ώρα να πάρει η ΕΕ την επόμενη βάρδια των φτηνών εργατών, αφού πρώτα τους κοιτάξει καλά στα δόντια».

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, Βασίλης Πανουράκης, ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου, Αλέξανδρος Λυμπέρης και ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ