Πέμπτη 30 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Στρατιωτικοποιεί και υποβαθμίζει περαιτέρω το Πυροσβεστικό Σώμα

Με την ψήφιση επί της αρχής και την ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών φορέων συνεχίστηκε χτες στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τίτλο «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας, αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλες διατάξεις».

Το στίγμα του νομοσχεδίου έδωσε με ξεκάθαρο τρόπο ο Κ. Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος, μιλώντας στη Επιτροπή.

Οπως σημείωσε, το νομοσχέδιο αφαιρεί την αυτοτέλεια του Πυροσβεστικού Σώματος, δεν προβλέπει πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων, ούτε μεριμνά για γενναία χρηματοδότηση του Σώματος, μέσα από έναν «προϋπολογισμό που θα έχει πρώτιστο στόχο τη δημιουργία αναγκαίων σύγχρονων υποδομών για την προστασία του περιβάλλοντος, της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, αλλά και την προστασία των πυροσβεστών από τους επαγγελματικούς κινδύνους».

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο ειδικός αγορητής του Κόμματος Μ. Συντυχάκης καταψήφισε και κατήγγειλε το νομοσχέδιο, που ενισχύει τη στρατιωτικοποιημένη δομή σε ό,τι αφορά το επιχειρησιακό μέρος του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς ανάμεσα σε άλλα «καθιερώνεται ως υφιστάμενη και όχι ως δυνητική κατάσταση η οπλοφορία των πυροσβεστικών ανακριτικών υπαλλήλων».

Προβλέπει επίσης τη «συνεργασία του Πυροσβεστικού Σώματος με την Europall, τη διασύνδεσή της με το ΝΑΤΟ, μέσω της Γενικής Γραμματείας, και άλλους αντίστοιχους διεθνείς οργανισμούς». Μάλιστα στο άρθρο 53, όπως ανέφερε ο Μ. Συντυχάκης, «παρουσιάζονται και δαπάνες απόρρητων αναγκών σε ζητήματα ασφάλειας. Τι απόρρητο υπάρχει και ποια είναι η σχέση της πολιτικής προστασίας με διεθνείς οργανισμούς τύπου ΝΑΤΟ;».

Πλήγμα θα δεχθούν οι πυροσβέστες και σε ό,τι αφορά τα εργασιακά τους δικαιώματα. Οπως ανέδειξε ο Μ. Συντυχάκης, «με τη διεύρυνση των επιφυλακών, θα διογκωθεί η απλήρωτη υπερεργασία» και αυτό «για να μπαλώνουν τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό». «Παραπέμπεται για ακόμα μια φορά στο αόριστο μέλλον η εφαρμογή της νομοθεσίας και των απαιτούμενων μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία τους. Διευρύνεται η μερική απασχόληση, με τη συνέχιση νέων προσλήψεων πενταετούς και εποχιακών υπαλλήλων, αντί των απαιτούμενων προσλήψεων σε μόνιμο προσωπικό και τη μονιμοποίηση όλων των υπαρχόντων πενταετών και εποχικών».

Στην ψηφοφορία επί της αρχής ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε το νομοσχέδιο, με την κριτική ότι είναι «δαιδαλώδεις και δυσκίνητες» οι διαδικασίες που καθιερώνονται όσον αφορά τη λειτουργία του Πυροσβεστικού Σώματος. Τα άλλα κόμματα επιφυλάχθηκαν.

Ενστολη διαμαρτυρία σήμερα

Ενστολη διαμαρτυρία σήμερα στις 11.30 το πρωί, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, οργανώνει η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών», ενάντια στο νομοσχέδιο. Θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ