Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μ. ΕΒΕΡΤ
Ζητά τη δίωξη υπευθύνων της ΑΤΕ

Οσοι ευθύνονται για τη σύσταση και την παράνομη λειτουργία της ΑΤΕ Συμμετοχών πρέπει να διωχτούν, υποστήριξε σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα ο Μιλτιάδης Εβερτ, τονίζοντας ότι αφ' ενός στήριξε προεκλογικά το γενικό δείκτη του ΧΑΑ και αφ' ετέρου ότι εξωράισε τον ισολογισμό της μητρικής της Αγροτικής Τράπεζας για να εισαχθεί η τελευταία στο ΧΑΑ.

Ο τέως πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι οι ζημιές που προέκυψαν από τις αγορές μετοχών κατά την περσινή προεκλογική περίοδο επιβάρυναν τελικά τους αγρότες και τους φορολογούμενους.

Συγκεκριμένα ο κ. Εβερτ σημείωσε ότι η διοίκηση της ΑΤΕ τον Ιούνιο του 1999 συνέστησε θυγατρική εταιρία, την ΑΤΕ Συμμετοχών, με μετοχικό κεφάλαιο 1 δισ. δρχ., και κατά το πρώτο έτος της λειτουργίας της, τόσο η ΑΤΕ, όσο και η ΑΤΕ Συμμετοχών προέβησαν σε ενέργειες προκειμένου να στηριχτεί ο γενικός δείκτης του ΧΑΑ.

Αποκαλύπτει δε ότι η ΑΤΕ Συμμετοχών αγόρασε από την ΑΤΕ μετοχές των θυγατρικών εταιριών της στις τρέχουσες τιμές, οι οποίες ήταν πολλαπλάσιες των τιμών που εμφανίζονταν στα βιβλία της τράπεζας. Στη συνέχεια μέρος των μετοχών αυτών επαναγόρασε η ΑΤΕ και με τον τρόπο αυτό και με άλλα λογιστικά τεχνάσματα, τονίζει ο τέως πρόεδρος της ΝΔ, η ΑΤΕ Συμμετοχών πέτυχε μεγάλα πλασματικά κέρδη για το 1999 και 2000 και έτσι, με τη σειρά της, η μητρική εταιρία εμφάνισε μεγάλα πλασματικά κέρδη και έτσι κατόρθωσε να εισαχθεί στο ΧΑΑ.

Ο Μ. Εβερτ σημειώνει ότι η ΑΤΕ Συμμετοχών, για να εκτελέσει όλες αυτές τις αγοραπωλησίες, έλαβε δάνειο από την Alpha Bank, ύψους 200 δισ. δρχ. με επιτόκιο 10,5%, το οποίο εξασφαλίστηκε με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ