Παρασκευή 7 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΘΟΥΡΙΓΓΙΑ
Προς νέες εκλογές

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Παραιτήθηκε χτες ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων (FDP) στη Θουριγγία, Τόμας Κέμεριχ, μία μέρα μετά την ανακήρυξή του σε πρωθυπουργό του κρατιδίου με τη στήριξη των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και της εθνικιστικής - ευρωσκεπτικιστικής «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD). Το κόμμα του στις εκλογές του Οκτώβρη μπήκε οριακά στην τοπική Βουλή με 5% και ο Κέμεριχ εξελέγη μετά την καταψήφιση του υποψηφίου της «Αριστεράς» και πρώην πρωθυπουργού της Θουριγγίας, για σχηματισμό μειοψηφικής κυβέρνησης (με SPD και Πράσινους).

Το γεγονός ότι για πρώτη φορά η - νεοναζιστικών καταβολών - AfD στήριξε και ουσιαστικά θα συμμετείχε σε τοπική κυβέρνηση στη Γερμανία προκάλεσε αντιδράσεις και λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας στο Κοινοβούλιο της Ερφούρτης, χιλιάδες Γερμανοί συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη Θουριγγία αλλά και στο Βερολίνο, μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του FDP. Επίσης σε Κολωνία, Λειψία, Φρανκφούρτη, Μόναχο και Μαγδεμβούργο.

Η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ (CDU) είχε χαρακτηρίσει χτες - πριν από την παραίτηση - «ασυγχώρητη» τη στήριξη της CDU. Η Μέρκελ υποστήριξε έμμεσα το αίτημα για νέες εκλογές, το οποίο έχουν διατυπώσει και άλλα κόμματα, λέγοντας πως «το εκλογικό αποτέλεσμα πρέπει επίσης να ακυρωθεί». Η ηγεσία του FDP είχε καλέσει επίσης τον Κέμεριχ να παραιτηθεί και ζήτησε νέες εκλογές, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες κάλεσαν να συγκληθεί το Σάββατο στην καγκελαρία η κυβερνητική επιτροπή του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού.

Θυμίζουμε ότι στις εκλογές του Οκτώβρη πρώτη δύναμη είχε αναδειχθεί το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Η Αριστερά» και στη δεύτερη θέση η AfD, ενώ η προηγούμενη συγκυβέρνηση «Αριστεράς» - SPD - Πρασίνων έχασε την πλειοψηφία. Σοσιαλδημοκράτες και Χριστιανοδημοκράτες σημείωσαν μεγάλες απώλειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ