Τρίτη 11 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Δεν μπορούν να παίζουν με τη μόρφωση και τη ζωή μας!

Μεγάλο μαθητικό συλλαλητήριο χτες το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας

Η φωνή των μαθητών που διεκδικούν πολύμορφα «ένα σχολείο δημιουργικό και όχι κέντρο εξεταστικό», ενάντια στα μέτρα που σχεδιάζονται σε βάρος του δικαιώματός τους στη μόρφωση, ακούστηκε χτες δυνατά στο κέντρο της Αθήνας. Χιλιάδες μαθητές από την Αττική συναντήθηκαν στα Προπύλαια κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις που ξεδιπλώνονται το τελευταίο διάστημα σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, δημαρχεία και υπουργείο Παιδείας διεκδικώντας τα αιτήματα για κάλυψη των αναγκών σε καθηγητές και κτιριακές υποδομές, ενάντια στην εξίσωση των πτυχίων πανεπιστημίων - κολεγίων, ενάντια στα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση για το Λύκειο.

«Ολοι εμείς οι μαθητές που αγωνιζόμαστε για το σχολείο και τις ζωές μας είμαστε για ακόμα μια φορά ενωμένοι, αντιμέτωποι με τα σχέδιά τους που στόχο έχουν να δυσκολέψουν όσο περισσότερο μπορούν εμάς και τις οικογένειές μας να μπούμε σε ένα πανεπιστήμιο, ακόμα και να πάρουμε απολυτήριο», τόνισε στη συγκέντρωση στα Προπύλαια η μαθήτρια Ηλέκτρα Καζάκου. Μίλησε για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για την επαναφορά της «τράπεζας θεμάτων», της «βάσης του 10», της σύνδεσης του απολυτηρίου με την εισαγωγή στα πανεπιστήμια, για τα χιλιάδες ευρώ που πληρώνουν οι οικογένειες για να περάσουν τα παιδιά τους στο πανεπιστήμιο, την υποβάθμιση των πτυχίων, την εξίσωσή τους με εκείνα των κολεγίων. «Σήμερα θα δώσουμε άλλη μια μάχη απέναντι στα εξοντωτικά σχέδιά τους, για να ακουστεί άλλη μια φορά η δύναμή μας. Για να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να παίζουν με τη μόρφωση και τη ζωή μας», τόνισε.


Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής, Στέλλα Βαλαβάνη, παίρνοντας το λόγο τόνισε πως μπροστά στα ολοένα αυξανόμενα προβλήματα της δημόσιας Εκπαίδευσης οι γονείς δεν έχουν άλλο δρόμο από το να συμπορευτούν με τους μαθητές για τη διεκδίκηση ενός σχολείου που θα μορφώνει. «Ούτε εμείς δεν θέλουμε ένα σχολείο με ατέλειωτο άγχος, ένα σχολείο ατέλειωτο εξεταστικό κέντρο», υπογράμμισε και αναφέρθηκε στα μέτρα που προώθησε η κυβέρνηση πρόσφατα, τη στιγμή που χιλιάδες κενά μαστίζουν την Εκπαίδευση, που η αδιοριστία έχει χτυπήσει κόκκινο, σημειώνοντας πως σχεδιάζονται αλλαγές στις πλάτες μαθητών και γονιών. «Στηρίζουμε τον αγώνα σας σήμερα και τις μορφές πάλης που συλλογικά καθημερινά αποφασίζετε. Συμπαραστεκόμαστε στα δίκαια αιτήματά σας που είναι και δικά μας αιτήματα για τη βελτίωση των συνθηκών μόρφωσης. Ζητάμε Παιδεία αποκλειστικά δημόσια, πραγματικά δωρεάν», τόνισε μεταξύ άλλων.

Από το βήμα της συγκέντρωσης ο Ανδρέας Καργόπουλος, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, εκλεγμένος με την «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών», χαιρέτισε τους χιλιάδες μαθητές που όλες αυτές τις μέρες κινητοποιούνται στις καταλήψεις, στις πορείες στις γειτονιές, στο υπουργείο Παιδείας, καλώντας όλους τους εκπαιδευτικούς να είναι μαζί με τους μαθητές τους, όπως είναι στην τάξη όταν γίνεται το μάθημα, έτσι να είναι και στο δρόμο, «όταν γίνεται το πιο σημαντικό μάθημα». Κατήγγειλε παράλληλα την επιχείρηση τρομοκράτησης από ορισμένους διευθυντές και παρατρεχάμενους και την τιμωρητική διάταξη του υπουργείου Παιδείας που καλεί τους Συλλόγους διδασκόντων να προτείνουν πώς θα αναπληρωθούν οι ώρες των κινητοποιήσεων, τη στιγμή μάλιστα που χιλιάδες ώρες έχουν χαθεί με ευθύνη του υπουργείου λόγω των κενών.

Με το σύνθημα «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε πουλιέται ούτε προσκυνά» και με το πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας - όπου αναγράφονταν τα κεντρικά αιτήματα της κινητοποίησης - στην κεφαλή, ξεκίνησε μια μαχητική πορεία, στην οποία συμμετείχαν και εκπαιδευτικοί στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που κηρύχθηκε από την ΟΛΜΕ.

Οι μαθητές συγκροτημένα πορεύτηκαν μέσω των οδών Πανεπιστημίου και Σταδίου στο Σύνταγμα και η πορεία ολοκληρώθηκε στην Ομόνοια, χωρίς να σταματούν ούτε στιγμή σε αυτήν τη διαδρομή να φωνάζουν τα συνθήματά τους μέσα από τα οποία ζητούσαν «Λεφτά για την Παιδεία και όχι για το ΝΑΤΟ», «Σχολείο δημιουργικό και όχι κέντρο εξεταστικό», «Εξω απ' τα σχολεία μας οι πολυεθνικές», δηλώνοντας πως δεν θα περάσουν οι σχεδιασμοί που κάνουν το σχολείο τους χειρότερο.

«Χιλιάδες μαθητές από πάρα πολλά σχολεία της Αθήνας κατεβήκαμε σήμερα στο δρόμο διεκδικώντας σχολείο δημιουργικό και όχι κέντρο εξεταστικό, καταδικάζοντας το νόμο της κυβέρνησης για την εξίσωση ΑΕΙ - κολεγίων, ζητώντας να καλυφθούν άμεσα τα κενά στα σχολεία μας», σημειώνει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας σχετικά με τη χτεσινή κινητοποίηση, καλώντας: «Συνεχίζουμε πιο δυναμικά, συζητάμε στα 5μελή και τα 15μελή μας, οργανώνουμε τοπικές κινητοποιήσεις και καλούμε όλα τα 15μελή και 5μελή σε συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας, το Σάββατο 15 Φλεβάρη, στις 14.00, στην Γκράβα, για να συζητήσουμε την πείρα από τους μέχρι τώρα αγώνες μας και πώς θα συνεχίσουμε».

  • Μαζική μαθητική κινητοποίηση έγινε χτες και στη Θήβα, με συμμετοχή από όλα τα σχολεία της πόλης και το Λύκειο Καπαρελλίου. Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν από νωρίς στο Γήπεδο Θήβας και από εκεί με ζωντάνια και ενθουσιασμό έκαναν πορεία στους δρόμους της πόλης που κατέληξε στην κεντρική πλατεία.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θέλει «ελέγχους» και «κανόνες» στα πανεπιστήμια - επιχειρήσεις και τα κολέγια (2021-02-12 00:00:00.0)
Τα σχέδια της κυβέρνησης θα μείνουν στα χαρτιά! (2020-03-04 00:00:00.0)
Μαθητική κινητοποίηση στο Μενίδι (2020-02-13 00:00:00.0)
Το μαθητικό κίνημα μπορεί και πρέπει να δυναμώσει ακόμα περισσότερο (2020-02-11 00:00:00.0)
Στους δρόμους οι μαθητές διεκδικούν σχολείο δημιουργικό και όχι κέντρο εξεταστικό (2020-02-08 00:00:00.0)
Την Πέμπτη στο δρόμο για δημόσια δωρεάν Παιδεία (2008-11-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ