Τρίτη 11 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΥΜΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ/ΤΣΙΚΟΥΔΙΑ
Στο στόχαστρο οι μικρομεσαίοι αμπελοκαλλιεργητές και καζανάρηδες

Εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων ποτοποιών

Την επίθεση στους μικρούς αμπελοκαλλιεργητές και αμβυκούχους κλιμακώνει και η σημερινή κυβέρνηση, με τις αποφάσεις της για επιβολή προστίμων 1.000 ευρώ στα καταστήματα μαζικής εστίασης που χρησιμοποιούν τις ονομασίες «τσίπουρο» ή «τσικουδιά» για τη διάθεση του χύμα προϊόντος των διήμερων αποσταγματοποιών (αμπελοκαλλιεργητές με δικαίωμα απόσταξης και μικροί αμβυκούχοι). Ηδη, όπως ανακοινώθηκε εκ μέρους του υπουργείου Ανάπτυξης, μόνο την τελευταία βδομάδα επιβλήθηκαν πρόστιμα αθροιστικού ύψους 24.500 ευρώ.

Το μέτρο αυτό, σε συνδυασμό με μια σειρά από αποφάσεις του Δικαστηρίου της ΕΕ και νόμους που προωθούνται τα τελευταία χρόνια, οδηγεί στον αφανισμό χιλιάδες αμπελοκαλλιεργητές και αμβυκούχους - διήμερους αποσταγματοποιούς (καζανάρηδες) σε όλη τη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2019 υπήρξε απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ με την οποία προβλεπόταν η «απογείωση» της φορολογίας στο τσίπουρο και την τσικουδιά, και ακόμα περισσότερο στους μικρούς παραγωγούς, στη βάση των αντίστοιχων ευρωενωσιακών Οδηγιών. Νωρίτερα, το 2018, η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε - ανεπιτυχώς, λόγω των αντιδράσεων - να θέσει σε εφαρμογή την αλλαγή του καθεστώτος των «διήμερων» στην παραγωγή και διακίνηση χύμα τσίπουρου και τσικουδιάς.

Η ΕΕ και οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου επιδιώκουν να στερήσουν από τους αμπελοκαλλιεργητές το αναφαίρετο δικαίωμά τους να μπορούν να μεταποιήσουν το προϊόν που παράγουν (από σταφύλι σε στέμφυλα και μετά σε τσίπουρο ή τσικουδιά) και να χρησιμοποιούν το όνομα τσίπουρο/τσικουδιά, ικανοποιώντας έτσι τα συμφέροντα μεγαλοβιομηχάνων και πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται σ' αυτόν τον τομέα, εν προκειμένω των ποτοβιομηχάνων και των μεγαλεμπόρων αλκοολούχων ποτών, για ενίσχυση της κερδοφορίας τους.

Το αίτημα να παρθεί πίσω η απόφαση αυτή ήταν ένα από τα βασικά των πρόσφατων αγροτικών κινητοποιήσεων, ειδικά σε περιοχές όπως η Θεσσαλία και η Κρήτη.

Λόγω της πίεσης του αγώνα αυτού, το υπουργείο Ανάπτυξης δέχτηκε να πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη συνάντηση με τους Αγροτικούς Συλλόγους Τυρνάβου και Δαμασίου, αλλά και με τον σύλλογο των αμβυκούχων της περιοχής.

Ερώτηση στη Βουλή από το ΚΚΕ

Για το ίδιο θέμα κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Ανάπτυξης οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Λαμπρούλης και Διαμάντω Μανωλάκου.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν να αποσυρθεί άμεσα η σχετική εγκύκλιος και να εξακολουθήσει να διατίθεται ανεμπόδιστα το χύμα τσίπουρο/τσικουδιά.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται:

«Η χρήση των συγκεκριμένων όρων για τα προϊόντα απόσταξης των διήμερων αποσταγματοποιών είναι εθιμικά κατοχυρωμένη και δεν απαγορεύεται ρητά από την κείμενη νομοθεσία, την οποία μάλιστα επικαλείται η παραπάνω εγκύκλιος. Η ρητή απαγόρευση των ονομασιών αυτών για το προϊόν των "καζανάδων" δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Σε συνέχεια μιας σειράς άλλων αποφάσεων - γνωματεύσεων - εγκυκλίων (π.χ. απόφαση Δικαστηρίου ΕΕ και γνωματεύσεις Ευρωπαϊκής Επιτροπής για χαμηλό φορολογικό συντελεστή, εγκύκλιος ΑΑΔΕ 28/2/2019 για τρόπους διάθεσης χύμα τσίπουρου/τσικουδιάς) έρχεται και αυτή να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις και τα συμφέροντα των ποτοβιομηχάνων και των μεγαλεμπόρων αλκοολούχων ποτών, που έχουν καταφέρει, με ευθύνη και των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), να κατοχυρώσουν ρητά τις ονομασίες τσίπουρο και τσικουδιά αποκλειστικά για τα προϊόντα τους (εμφιαλωμένα) και θέλουν να "τελειώνουν" με το καθεστώς των διήμερων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ