Σάββατο 15 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 16 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η απάτη του ΣΥΡΙΖΑ

Οι τελευταίες εξελίξεις αποκαλύπτουν με χαρακτηριστικό τρόπο την απάτη του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να καταγγέλλει σήμερα τα κλειστά κέντρα, όμως ως κυβέρνηση είχε προαναγγείλει τέτοια κέντρα στα νησιά. Τελικά, μετά από αντιδράσεις, έγιναν δύο σε Λέσβο και Κω. Συγκεκριμένα, το Νοέμβρη του 2016, έκκληση στους νησιώτες να αποδεχθούν και να συμβάλουν στην κατασκευή χώρων υποδοχής για τους μετανάστες απηύθυνε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά κινδυνεύει η Συμφωνία που έχει γίνει με την ΕΕ και την Τουρκία. «Δεν θα επιτρέψουμε να πέσει η Συμφωνία», είχε πει ο Γ. Μουζάλας. Η κυβέρνηση τότε ήταν αποφασισμένη να προχωρήσει το θέμα της δημιουργίας κέντρων κράτησης, όπως και της επέκτασης των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά. Το επιχείρημα ήταν πως με τα κλειστά κέντρα θα προχωρούσε πιο γρήγορα η διαδικασία ασύλου στα νησιά.

Ο Γ. Μουζάλας είχε κατηγορήσει τη ΝΔ ότι «υποκινεί καταστάσεις για να μη φτιαχτούν κλειστά κέντρα στα νησιά» και είχε διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση έχει στόχο «να κατασκευάσει κλειστά κέντρα στη Χίο, στη Λέσβο, στη Σάμο, αλλά επιδιώκει την ευρύτερη συναίνεση». Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου είχε πει ότι από τη Συμφωνία δεν είναι δεσμευμένη η κυβέρνηση να κάνει την ταυτοποίηση στα νησιά, ενώ υποστήριξε πως «η ΝΔ δεν είναι αντίθετη να γίνουν τα κλειστά κέντρα».

Τότε, ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ, βουλευτής Β' Αθήνας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αναφορικά με τα όσα είχε δηλώσει ο Γ. Μουζάλας στον «ΣΚΑΪ», είχε κάνει την ακόλουθη δήλωση: «Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, με περίσσιο θράσος, κατηγόρησε σήμερα τη ΝΔ ότι υπονομεύει τη δημιουργία κέντρων κράτησης για τους παράνομους μετανάστες. Την κατηγόρησε, δηλαδή, ότι παρεμποδίζει την επαναλειτουργία ενός μέτρου, που η ίδια εφήρμοσε και που ο ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε».

Την επόμενη χρονιά ο Γ. Μουζάλας είχε επανέλθει λέγοντας: «Προϋπόθεση για να λειτουργήσει το άσυλο είναι η δημιουργία κλειστού κέντρου κράτησης μεταναστών. Καλούμαστε να ξαναδούμε, κάτω από καινούργια ωριμότητα, το ζήτημα». Αυτό είχε πει το Μάρτη στη Βουλή τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας κλειστού κέντρου κράτησης μεταναστών στη Χίο, με αφορμή σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Νότη Μηταράκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ