Σάββατο 15 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 16 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Σε εξέλιξη το επικίνδυνο σχέδιο έντασης του εγκλωβισμού και της καταστολής

Στην πρώτη γραμμή, ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ, οι δυνάμεις του ΚΚΕ στα νησιά

Eurokinissi

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ που οδηγεί στην ένταση του εγκλωβισμού και της καταστολής σε βάρος προσφύγων και μεταναστών. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που μετατρέπει τα νησιά σε φυλακές, τα στρατιωτικοποιημένα σώματα με «κυνηγούς κεφαλών» στα σύνορα και την ηπειρωτική χώρα, ο πλωτός φράχτης θανάτου και βέβαια η καταστρατήγηση θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως το καθεστώς ασύλου για χιλιάδες ανθρώπους, συγκροτούν το πλέγμα αυτών των επικίνδυνων μέτρων. Μέτρα βέβαια που δεν πρόκειται να «αποσυμφορήσουν» τα νησιά, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, και αυτό γιατί η σημερινή κατάσταση, όπως έχει αρχίσει να διαμορφώνεται από το 2015 και το 2016, είναι ακριβώς το αποτέλεσμα του διπλού εγκλωβισμού, της Συμφωνίας Τουρκίας - ΕΕ, των άλλων ευρωπαϊκών Οδηγιών και κατευθύνσεων, τις οποίες με ευλάβεια εφαρμόζει η κυβέρνηση και με τα νέα μέτρα που παίρνει.

Οι αιτίες που γεννούν και αναπαράγουν το πρόβλημα είναι εδώ. Οι κλειστοί χώροι κράτησης θα είναι φυλακές, θα αυξήσουν την εξαθλίωση και την αγανάκτηση, δεν πρόκειται να εκτονώσουν τα προβλήματα για τους πρόσφυγες - μετανάστες αλλά ούτε και για τους νησιώτες. Τα πλωτά τείχη και η ένταση της καταστολής στα θαλάσσια σύνορα θα αυξήσουν τα θύματα. Δεν πρόκειται να ανακόψουν ούτε την απελπισμένη προσπάθεια των ξεριζωμένων να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή ούτε τα κυκλώματα των διακινητών, που βγάζουν τεράστια κέρδη. Δεν πρόκειται επίσης να αποτρέψουν την Τουρκία από το να αξιοποιεί το Μεταναστευτικό και το «ανοιγοκλείσιμο» της κάνουλας των ροών ως εργαλείο άσκησης πίεσης στα παζάρια με την Ελλάδα και την ΕΕ για συνολικότερες διευθετήσεις στην περιοχή.

Από την κινητοποίηση της περασμένης Πέμπτης στο υπουργείο Εσωτερικών
Από την κινητοποίηση της περασμένης Πέμπτης στο υπουργείο Εσωτερικών
Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση οι κάτοικοι των νησιών έχουν ξεσηκωθεί. Και παρά το γεγονός ότι διάφοροι «κύκλοι» επιχειρούν να μετατρέψουν τους αγώνες τους σε «κοινωνικό αυτοματισμό» και να ενεργοποιήσουν ρατσιστικά αντανακλαστικά, τα όσα έγιναν στη συγκέντρωση της περασμένης Πέμπτης έξω από το υπουργείο Εσωτερικών δείχνουν ότι δεν τσιμπάνε... Μόλις αντίκρισαν τα φασιστοειδή, τους υπόδικους της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής, τους έδιωξαν κακήν κακώς με συνθήματα «Εξω οι φασίστες απ' τα νησιά»!

Στην πρώτη γραμμή το ΚΚΕ

Είναι γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες, με αφορμή την όξυνση του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού, κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ, αστικά κόμματα, φορείς της Τοπικής Διοίκησης και πολλοί ακόμα, προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια για τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος. Ομως, από τις ίδιες τις εξελίξεις επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις και οι θέσεις του ΚΚΕ για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, για τη στάση της ΕΕ, της κυβέρνησης και όλων των άλλων κομμάτων. Επιβεβαιώνεται δηλαδή η αναγκαιότητα να παλέψει ο λαός για κατάργηση της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και του Κανονισμού του Δουβλίνου, να κλείσουν όλα τα hot spots και να μη γίνουν άλλα, να μεταφερθούν οι εγκλωβισμένοι στην ηπειρωτική χώρα, σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας, και στη συνέχεια με γρήγορες διαδικασίες στη χώρα προορισμού τους. Προπάντων, να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς, ενάντια στο ίδιο το σύστημα που γεννάει τον πόλεμο και την προσφυγιά.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή είχε ξεκάθαρη θέση κατά της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και ταυτόχρονα ζητούσε να κλείσουν τα hot spots. Eθετε και θέτει το κύριο ζήτημα, κόντρα στα επιχειρήματα της ΝΔ, όπως έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ παλιότερα, ότι «είναι δεδομένη η πολιτική της ΕΕ και άρα δεν έχουμε διαφορετική επιλογή στα νησιά από το να δημιουργούμε και να ανεχόμαστε τα hot spots». Αποκάλυπτε πως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησαν και συμφωνούν και με τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και με τον Κανονισμό του Δουβλίνου, όπως βέβαια και το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα κόμματα. Και το έκανε με όλες τις δυνάμεις που διαθέτει σε Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, μέσα στον κόσμο, στους νησιώτες, που δικαιολογημένα δεν αντέχουν άλλο αυτήν την κατάσταση. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι οι δυνάμεις του ΚΚΕ στα Δημοτικά Συμβούλια ζητούσαν να γίνουν λαϊκές συνελεύσεις στους δήμους με αφορμή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, την ώρα που οι εκλεγμένοι των άλλων κομμάτων καθησύχαζαν για την κατάσταση ή αρνούνταν να συζητήσουν καν το θέμα! Και για να μην ξεχνιόμαστε, το ΚΚΕ είχε στηρίξει και παλιότερα κινητοποιήσεις των νησιωτών, όπως κάνει και τώρα, με κύριο χαρακτηριστικό στοιχείο τον απεγκλωβισμό και την αλληλεγγύη και με μέτωπο σε ρατσιστικές και φασιστικές κραυγές. Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έχει διαμορφωθεί έχει παίξει καθοριστικό ρόλο αυτή η παρέμβαση του ΚΚΕ. Οπως και στο να φανεί ο πραγματικός ένοχος γι' αυτήν την κατάσταση.

Οι ΜΚΟ

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και το ζήτημα των ΜΚΟ. Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψαν εσχάτως το ...πρόβλημα που οι ίδιοι δημιούργησαν. Και οι δύο τις χρηματοδότησαν και οι δύο τις μετέτρεψαν στα απόλυτα αφεντικά στους καταυλισμούς, που είχαν μετατραπεί σε γκέτο των ΜΚΟ, πολλές εκ των οποίων εμπλέκονται σε σκάνδαλα και σε σχέσεις με μυστικές υπηρεσίες... Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή ήταν κατά της εμπλοκής τους και μάλιστα έκανε λόγο για κρατικές δομές χωρίς καμία συμμετοχή αυτών των οργανώσεων. Και σε κεντρικό και σε τοπικό επίπεδο, οι δυνάμεις του Κόμματος άνοιξαν τη συζήτηση για τον ύποπτο και επικίνδυνο ρόλο τους αλλά και για τις ευθύνες των κυβερνήσεων.

Το ΚΚΕ με τη δράση, την παρέμβασή του στη Βουλή, μάχεται, στηρίζει το λαϊκό αίτημα απεγκλωβισμού εδώ και τώρα όλων των προσφύγων και των μεταναστών, να κλείσουν τα hot spots στα νησιά και να μην ανοίξουν νέα, ούτε κλειστά ούτε ανοιχτά, μεταφορά των αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική χώρα σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας και στη συνέχεια με γρήγορες διαδικασίες στη χώρα προορισμού τους, να αποζημιωθούν στο 100% οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού, να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι των hot spots ως μόνιμο προσωπικό σε κρατικές δομές, σε δήμους και Περιφέρειες με βάση τον τόπο κατοικίας τους. Αυτή είναι η πρόταση που συμφέρει και τους κατοίκους των νησιών και τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ