Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΙΛΚΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σταθερό μέτωπο απέναντι σε όλα τα ναρκωτικά

Ιδιαίτερα σημαντικά συμπεράσματα από την εκδήλωση με θέμα: «Θεραπευτική κάνναβη ή βήμα για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών;»

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα «Θεραπευτική κάνναβη ή βήμα για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών;» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9 Φλεβάρη, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Κιλκίς, με ομιλητή τον Οδυσσέα Μαάιτα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Κιλκίς, τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Κιλκίς, τον Σύλλογο Γυναικών Κιλκίς, καθώς και οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κιλκίς και «Λαϊκής Συσπείρωσης» Παιονίας.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο Γραμματέας της ΤΕ Κιλκίς, Κώστας Σιδηρόπουλος, τόνισε ότι το ΚΚΕ έχει σταθερά μέτωπο απέναντι σε όλα τα ναρκωτικά και δεν μπαίνει στην αντιεπιστημονική λογική του διαχωρισμού σε «σκληρά» και «μαλακά», εξηγώντας ότι οι αιτίες σε κάθε περίπτωση εξάρτησης παραμένουν οι ίδιες και είναι κοινωνικές. Ανέδειξε επίσης ότι σε μια περίοδο που υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις τόσο στο επίπεδο της οικονομίας, όσο και στα διεθνή θέματα, η Οργάνωση του Κιλκίς επιλέγει να μην υποτιμήσει και να ανοίξει ένα τέτοιο σοβαρό θέμα, ακριβώς γιατί αφορά μεγάλο μέρος του λαού και ιδιαίτερα τη νεολαία. Ενώ, σημείωσε, «το ενδιαφέρον του Κόμματος αυξάνεται και γιατί σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της βιομηχανικής κάνναβης φαίνεται να πραγματοποιούνται το επόμενο διάστημα στο νομό Κιλκίς».

Ο Οδ. Μαάιτα, αρχικά, αναφέρθηκε στο ίδιο το ζήτημα της χρήσης κάνναβης, εξηγώντας με βάση τις μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, ότι η κάνναβη αποτελεί το πιο διαδεδομένο ναρκωτικό στην ΕΕ και συνεχώς αυξάνεται το ποσοστό όσων κάνουν χρήση. Σε ό,τι αφορά το ερώτημα αν η κάνναβη μπορεί να θεωρηθεί «θεραπευτική», παρέπεμψε σε εκθέσεις αρμόδιων φορέων, οι οποίοι σημειώνουν ότι «υπάρχουν ελάχιστα επιστημονικά δεδομένα και στοιχεία για τις περισσότερες παθήσεις που έχουν μελετηθεί». Ενώ τόνισε ότι και οι όποιες επιστημονικές έρευνες έχουν γίνει, δεν έχουν την απαραίτητη εγκυρότητα και αξιοπιστία που απαιτείται.

Αναφερόμενος στις επενδύσεις σε βιομηχανική κάνναβη που σχεδιάζεται να γίνουν στην Ελλάδα και ειδικά στο νομό Κιλκίς, είπε ότι πίσω από αυτές τις επενδύσεις βρίσκονται μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, καθώς απαιτούνται τεράστια κεφάλαια. Πρόσθεσε ότι οι όποιοι εργαζόμενοι στα εργοστάσια αυτά θα εργάζονται μέσα στο ασφυκτικό αντεργατικό πλαίσιο που ισχύει και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του νομού (χαμηλοί μισθοί, εντατικοποίηση της εργασίας, απουσία ΣΣΕ, ελλείψεις μέτρων υγιεινής και ασφάλειας κ.ά.). Ενώ ανέφερε πως ούτε και οι αγρότες θα βγουν ωφελημένοι, καθώς στην καλύτερη περίπτωση, «θα μπορέσουν απλώς να πουλήσουν ή να νοικιάσουν τα χωράφια τους στους βιομήχανους. Ενώ και οι επιπτώσεις που θα έχει στη γεωργική γη η καλλιέργεια κάνναβης αφήνει πολλά ερωτηματικά, σύμφωνα με τους ειδικούς».

Ακόμα, σημείωσε, η «θεραπευτική» ή «φαρμακευτική» κάνναβη και η προπαγάνδα για τη χρήση της αξιοποιείται για να ανοίξει ο δρόμος για την πλήρη αποποινικοποίηση όλων των ναρκωτικών, για «να κρατούν υποταγμένη τη νεολαία, τους εργαζόμενους, συνολικά το λαό, ώστε να μη διεκδικούν, να μη βγαίνουν στο προσκήνιο του αγώνα». Παρουσιάζοντας την αντίληψη του ΚΚΕ για το ζήτημα της τοξικοεξάρτησης, σημείωσε ότι «εδράζεται στο τρίπτυχο: Πρωτογενής πρόληψη - θεραπεία - κοινωνική επανένταξη».

Οι εκπρόσωποι του Φαρμακευτικού Συλλόγου και του Συλλόγου Καρκινοπαθών επισήμαναν ότι οι θέσεις του ΚΚΕ για τα ναρκωτικά πιάνουν την ουσία του ζητήματος. Σημείωσαν πως ο όρος «θεραπευτική» που χρησιμοποιείται, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, γιατί σε καμιά περίπτωση η ίδια η χρήση κάνναβης ή παραγώγων της δεν μπορούν να θεραπεύσουν. Ενώ εξήγησαν πως αν η επιστημονική έρευνα με τα εργαλεία και μέσω των φορέων που διαθέτει, καταλήξει ότι κάποια συστατικά της κάνναβης μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη Φαρμακευτική, αυτό πρέπει να γίνει με ευθύνη, σοβαρότητα και να κατασκευαστούν τα αντίστοιχα φαρμακευτικά σκευάσματα. Επίσης, τονίστηκε για τους καρκινοπαθείς ότι αυτήν τη στιγμή γίνεται ένα μεγάλο εμπόριο με παράγωγα κάνναβης, ακόμα και έξω από τα νοσοκομεία, στην προσπάθεια των ασθενών να απαλύνουν τον πόνο τους. Μια διαδικασία που, όπως αναφέρθηκε, αποτελεί ατομική υπόθεση και επιπλέον βαραίνει οικονομικά τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ