Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκρηξη στο λεβητοστάσιο στον «Ευαγγελισμό»

Την περασμένη Δευτέρα 17 Φλεβάρη, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» έγινε έκρηξη στο λεβητοστάσιο και από καθαρή τύχη δεν υπήρχαν θύματα. Η έκρηξη ήταν τόσο δυνατή, που σήκωσε σιδερένια τάπα σχεδόν 30 κιλών σε ύψος 2 μέτρων! Το πετρέλαιο ανεφλέγη μέσα στην κεντρική κάμινο (και ευτυχώς όχι στις εγκαταστάσεις) γιατί αλλιώς θα προκαλούνταν ατύχημα μεγάλης κλίμακας. Οι καπνοί και οι αναθυμιάσεις γέμισαν το χώρο του νοσοκομείου, ακόμη και μέσα στα χειρουργεία! Ο θερμαστής της βάρδιας, που προφανώς κινδύνεψε σοβαρά, εκείνη τη στιγμή πραγματοποιούσε έλεγχο σε άλλο σημείο (δεξαμενές). Θέρμανση, ζεστό νερό δεν υπήρχαν μέχρι και χτες. Τμήματα των μαγειρείων και της αποστείρωσης λειτουργούν ελλιπώς.

Είχε προηγηθεί, πριν από δύο μήνες, σοβαρό ατύχημα στο χώρο των πλυντηρίων, από ρήξη του σωλήνα που μεταφέρει καυτό λάδι (>180οC) από το μηχανοστάσιο στα πλυντήρια του νοσοκομείου διατρέχοντας χώρους υψηλής επικινδυνότητας, όπως π.χ. το τμήμα των ιδιαίτερα εύφλεκτων ιατρικών αερίων.

Το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου επανειλημμένα καταγγέλλει την ύπαρξη πεπαλαιωμένων εγκαταστάσεων, αποσάθρωσης της τοιχοποιίας και αποσπασματικής, ανεπαρκούς, ή και καθόλου συντήρησης, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης και πραγματικής «αποψίλωσης» του προσωπικού της τεχνικής υπηρεσίας (λιγοστοί εργολαβικοί και συχνά μετακινούμενοι τεχνικοί), τη διαχρονική αδιαφορία των διοικούντων ακόμη και σε καταγγελίες για ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, για εύφλεκτα υλικά, ακόμη και για σχάση σε λέβητες υψηλών πιέσεων!

«Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και διαχρονικά! Αυτές τις απαρχαιωμένες και επικίνδυνες μηχανολογικές εγκαταστάσεις ποιος προϋπολογισμός θα τις καλύψει; Μήπως, γι' αυτούς που κυβερνούν και διοικούν το να διακινδυνεύουν τις ζωές εργαζομένων και ασθενών είναι ο ιμάντας για πιο γρήγορη έλευση των περιβόητων ΣΔΙΤ; Ηδη εδώ και χρόνια το μεγαλύτερο μέρος των αρμοδιοτήτων της τεχνικής υπηρεσίας έχει εκχωρηθεί σε εργολάβο και, επί της ουσίας, πρόκειται για ιδιωτική λειτουργία μέσα στο δημόσιο νοσοκομείο. Ηδη, οι ιδιώτες κερδίζουν στύβοντας τους εργολαβικούς που με κίνδυνο της ζωής τους παλεύουν καθημερινά σε συνθήκες άκρως επικίνδυνες και εντατικές να σώσουν καταστάσεις», καταγγέλλει το Σωματείο και υπενθυμίζει τις άθλιες συνθήκες και την ανυπαρξία όρων υγείας και ασφάλειας τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ασθενείς και τους συνοδούς τους και εν γένει τους χρήστες των υπηρεσιών του νοσοκομείου.

«Δεν συγχωρείται καμιά καθυστέρηση, καμιά διαδικασία "κοστολόγησης"», υπογραμμίζει το Σωματείο και απαιτεί το αυτονόητο: Να παρθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας. Ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ