Παρασκευή 21 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Μακμπέθ» στο Εθνικό

Το περίφημο «καταραμένο» έργο του Σαίξπηρ, ο «Μακμπέθ», ένα «παραμύθι» για τη βία, την εξουσία, την τρέλα και κυρίως για τη μήτρα που τα γεννά, ανεβαίνει στο Εθνικό Θέατρο σε μια μεγάλη συμπαραγωγή με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά έως τις 8 Μάρτη.

Δίκαια, ο σαιξπηρικός «Μακμπέθ» θεωρείται ως ένα από τα ζοφερότερα έργα του παγκόσμιου δραματολογίου. Ο Σαίξπηρ τοποθέτησε τον μύθο του μέσα στον μεσαιωνικό κόσμο, έναν κόσμο ανορθολογικό, γεμάτο άγνοια, μεταφυσικές δοξασίες, προλήψεις, βία, εχθρικές και εμφύλιες πολεμικές συγκρούσεις για τη συγκρότηση και επέκταση των βασιλείων. Το κυνήγι της εξουσίας, η ανασφάλεια και ο φόβος μήπως αυτή χαθεί οδηγούν στα μεγαλύτερα εγκλήματα.

Ο Μακμπέθ είναι στρατηγός στον στρατό του Σκοτσέζου βασιλιά Ντάνκαν. Επιστρέφει νικητής και διψασμένος για εξουσία.Τρεις μάγισσες του έχουν δώσει το στίγμα της μοίρας του: Είναι γραφτό του να γίνει βασιλιάς. Η δίχως όριο φιλοδοξία του τον οδηγεί στα πιο αποτρόπαια εγκλήματα. Ο ένας φόνος οδηγεί σε έναν επόμενο. Η πτώση θα είναι το ίδιο ηχηρή.

Συντελεστές της παράστασης: Νίκος Χατζόπουλος (μετάφραση), Δημήτρης Λιγνάδης (σκηνοθεσία), Εύα Νάθενα (σκηνικά, κοστούμια), Μίνως Μάτσας (μουσική και σχεδιασμός ήχου), Χριστίνα Θανάσουλα (φωτισμοί), Θανάσης Ακοκκαλίδης (κίνηση).

Παίζουν: Βασίλης Καραμπούλας, Μαρία Κίτσου, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Αναστάσης Λαουλάκoς, Δημήτρης Λιγνάδης, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Γιώργος Μπένος, Γιώργος Μπινιάρης, Ράνια Οικονομίδου, Τζέο Πακίτσας, Ορέστης Τζιόβας και Γιάννης Χαρτοδιπλωμένος.

Μέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη στις 19.00, Πέμπτη στις 20.30, Παρασκευή στις 20.30, Σάββατο στις 17.30 και τις 20.30 και Κυριακή στις 19.00.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ