Τρίτη 25 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Στενότερη διασύνδεση των συνεταιρισμών με τους επιχειρηματικούς ομίλους

Το ΚΚΕ καταψήφισε επί της αρχής και επί των άρθρων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής

Με τη διαδικασία της ακρόασης εξωκοινοβουλευτικών φορέων και τη συζήτηση επί των άρθρων συνεχίστηκε χτες η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής του νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Το νομοσχέδιο, «πατώντας» στο νόμο 4384/2016 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διαμόρφωσε το έδαφος για την επένδυση κεφαλαίων από επιχειρηματικούς ομίλους σε αγροτικούς συνεταιρισμούς, προβλέπει ότι «οι ιδιώτες επενδυτές», με απόφαση των Διοικητικών Συμβουλίων, θα μπορούν πλέον να κατέχουν μερίδια έως και 35%, θα έχουν δικαίωμα ψήφου και μάλιστα ανάλογα με το ποσοστό που κατέχουν, αντί του «ένα μερίδιο - μία ψήφος» που ισχύει τώρα. Οι συνεταιρισμοί θα υπόκεινται στη νομοθεσία που αφορά τις ανώνυμες εταιρείες, ενώ προβλέπονται πλήθος φοροαπαλλαγών, όπως για τα διανεμόμενα κέρδη, μεταβιβάσεις περιουσίας κ.ο.κ.

Στη διάρκεια της συζήτησης με τους φορείς (εκπρόσωποι συνεταιρισμών, εργαζόμενοι, γεωτεχνικοί κ.ά.) δεν υπήρξε κανένας που να συμφωνεί με τις σχετικές διατάξεις. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Μ. Βορίδης είχε χαρακτηρίσει το νομοσχέδιο «μεταφορά των ιδεών της ελευθερίας στον συνεταιριστικό χώρο», ενώ επανέλαβε και χτες, στη συζήτηση των άρθρων που ακολούθησε, ότι είναι αναγκαία για τους συνεταιρισμούς η δραστηριότητα επενδυτών προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό.

Το αν θα είναι προαιρετικά ή όχι η ψήφος των επενδυτών και το ποσοστό των μεριδίων βρέθηκε στο επίκεντρο της διαφωνίας του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Αραχωβίτη, ο οποίος καταψήφισε το νομοσχέδιο, χωρίς ωστόσο να διαφωνεί επί της ουσίας. Αλλωστε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευ. Αποστόλου, χαρακτήρισε τα περισσότερα άρθρα του νομοσχεδίου «αντιγραφή» του νόμου της προηγούμενης κυβέρνησης. Ανάλογη ήταν η «κριτική» του ειδικού αγορητή του ΠΑΣΟΚ, Απ. Πάνα, ο οποίος επιφυλάχθηκε. Επιφύλαξη δήλωσε και η Ελ. Λύση, ενώ καταψήφισε το ΜέΡΑ25.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, αναφέρθηκε στις διαφωνίες που εξέφρασαν οι φορείς λέγοντας ότι «χτυπήθηκε η καρδιά του νομοσχεδίου, που είναι ότι οι επενδυτές μπαίνουν μέσα στους αγροτικούς συνεταιρισμούς για να καρπωθούν τα περιουσιακά τους στοιχεία», που είναι κόποι γενεών.

«Μάλιστα, ανεξάρτητα από το ποιος πρότεινε ποιον φορέα από τα κόμματα, αυτό ήταν ομόφωνο. Θέλω να θυμίσω ότι βεβαίως η είσοδος των επενδυτών, των επιχειρηματιών, δεν έγινε τώρα, έγινε από το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ - δεν τους έδινε δικαίωμα ψήφου - και έρχεται η σημερινή κυβέρνηση να τους δώσει κι άλλα όπλα ώστε να καρπωθούν και να αλώσουν ό,τι έφτιαξαν οι συνεταιρισμοί, έτσι στρεβλοί όπως αναπτύχθηκαν, για να καρπωθούν τα περιουσιακά στοιχεία ολόκληρων γενεών», συνέχισε.

«Δεν υποστηρίζουμε τους συνεταιρισμούς», διευκρίνισε εκ μέρους του ΚΚΕ, καθώς στο πλαίσιο του καπιταλισμού δεν είναι παρά επιχειρηματικά σχήματα, εργαλεία για την ταχύτερη συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια, δεν εξυπηρετούν τα μέλη τους και βλέπουν τους αγρότες ως πελάτες. Ολο αυτό «το προχωράτε παραπέρα», επεσήμανε, απευθυνόμενη στην κυβέρνηση, και πρόσθεσε ότι με το νομοσχέδιο «παραβιάζονται ορισμοί και αξίες όπως του συνεταιρίζεσθαι, δηλαδή ακόμα και της αστικής δημοκρατίας». Κλείνοντας ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει και επί της αρχής και επί των άρθρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ