Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Καταδικάζουν την ένταση της καταστολής

Συνέχιση των κινητοποιήσεων αποφάσισε η Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου της ΑΣΟΕΕ

Φοιτητική πορεία έγινε χτες από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ) στη ΓΑΔΑ

Eurokinissi

Φοιτητική πορεία έγινε χτες από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ) στη ΓΑΔΑ
Με κινητοποιήσεις απάντησαν χτες φοιτητικοί σύλλογοι στην ένταση της καταστολής, στη νέα εισβολή των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ και την παρουσία ένοπλου αστυνομικού στο προαύλιο του ιδρύματος. Υπενθυμίζεται πως τα ΜΑΤ φυγάδευσαν τον αστυνομικό κάνοντας χρήση χειροβομβίδας κρότου - λάμψης στο προαύλιο του ιδρύματος και ενώ διεξάγονταν μαθήματα στη σχολή.

Με συνθήματα ενάντια στην καταστολή, για την υπεράσπιση του ασύλου, φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας προχώρησαν το απόγευμα σε πορεία με αφετηρία το κτίριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου στην Πατησίων. Η πορεία κατέληξε στη ΓΑΔΑ και ενώ είχε ολοκληρωθεί, οι φοιτητές δέχτηκαν απρόκλητη επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις με χημικά και χειροβομβίδες κρότου - λάμψης. Σε συνέχεια της επίθεσης, η αστυνομία προχώρησε και σε 10 τουλάχιστον αναίτιες προσαγωγές στο σωρό, πιάνοντας παιδιά που κυκλοφορούσαν στην περιοχή αποχωρώντας από την κινητοποίηση.

Αγωνιστικό πλαίσιο από τον Φοιτητικό Σύλλογο της ΑΣΟΕΕ

Νωρίτερα το μεσημέρι, ο Φοιτητικός Σύλλογος της ΑΣΟΕΕ πραγματοποίησε μαζική Γενική Συνέλευση, στην οποία υπερψηφίστηκε αγωνιστικό πλαίσιο καταδίκης του αυταρχισμού. Οπως σημειώνεται στην απόφαση, «υπερασπιζόμαστε το άσυλο! Οι ίδιες οι εξελίξεις, η πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ και τα τελευταία γεγονότα στη σχολή μας, την ΑΣΟΕΕ, επιβεβαιώνουν πως η κατάργηση του ασύλου στόχο είχε τους αγώνες των φοιτητών, τους συλλόγους και τις διεκδικήσεις τους.

Καμία λύση δεν έχει δώσει με την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων εντός και εκτός σχολής, όπως έλεγαν ότι θα μειωθεί η εγκληματικότητα ή το εμπόριο ναρκωτικών.

Η κατάργηση του ασύλου ξανά αποτελεί κρίκο σε μια αλυσίδα γεγονότων έντασης της καταστολής που κλιμακώνονται όσο ενισχύεται η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης». Τονίζεται πως όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που τα ΜΑΤ χτυπούν τους νησιώτες, περιφρουρούν το «συνέδριο» - παρωδία που έστησε η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, συζητιέται το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και θα συζητηθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.

«Πραγματική αντίδραση και απάντηση είναι η μάχη για την ανασυγκρότηση του Συλλόγου μας και όχι ενέργειες ομάδων που δεν δρουν στο πλαίσιο της συλλογικής δράσης του Φοιτητικού Συλλόγου και των διαδικασιών του. Τέτοιες ενέργειες αξιοποιούνται ως άλλοθι για την ένταση της καταστολής από το κράτος, την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ και αποπροσανατολίζουν από τα πραγματικά προβλήματα των φοιτητών», τονίζει ο Σύλλογος που αποφάσισε: Διήμερη κατάληψη της σχολής σήμερα και αύριο και παράσταση διαμαρτυρίας αύριο Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σε άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη, εκλεγμένοι και μέλη φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ προχώρησαν χτες σε κινητοποίηση στην Πρυτανεία για τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ. Οι πρυτανικές αρχές καταδίκασαν το συγκεκριμένο γεγονός, ωστόσο, όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους οι εκλεγμένοι των φοιτητικών συλλόγων, αντιμετωπίζουν το περιστατικό «ως μεμονωμένο και τυχαίο, το οποίο δεν συνδέεται με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και τη συνολικότερη επίθεση στα μορφωτικά και εργασιακά μας δικαιώματα». Οι εκλεγμένοι ανέδειξαν πως το γεγονός αυτό έρχεται να προστεθεί στην αλυσίδα της έντασης της καταστολής, με στόχο να ενισχυθεί το κλίμα αυταρχισμού και αστυνομοκρατίας, να χτυπηθεί η συλλογική διεκδίκηση μέσα στις σχολές και συνολικά.

Σε καταδίκη της παρουσίας του ένοπλου αστυνομικού προχώρησε και η «Πανεπιστημονική Συνδικαλιστική Κίνηση» μεταπτυχιακών φοιτητών και υπ. διδακτόρων - ερευνητών ΑΠΘ - ΠΑΜΑΚ.

Στην Πάτρα, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Η/Υ, Φαρμακευτικής και ΣΤΕΦ βγήκαν στο δρόμο για να διαδηλώσουν ενάντια στην καταστολή και συγκεκριμένα ενάντια στην καταπάτηση του ασύλου στην ΑΣΟΕΕ και στο επικίνδυνο περιστατικό με τον οπλοφόρο αστυνομικό. Απέναντι στην καταστολή οι σύλλογοι διεκδικούν ζωή και σπουδές με σύγχρονα δικαιώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ