Τετάρτη 4 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Συνέχεια στους αντιλαϊκούς «κόφτες» στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Ψηφίζεται αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τον τίτλο «Πρόληψη, προστασία και προαγωγή της υγείας - Ανάπτυξη των υπηρεσιών δημόσιας Υγείας», με το οποίο η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της ΕΕ, συνεχίζει τη σταδιακή «αποχώρηση» του κράτους από την Υγεία, στην προκειμένη περίπτωση από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), προκειμένου να εξασφαλίζει επιπλέον «ρευστότητα» για τα μονοπώλια, αλλά και χώρο στους επιχειρηματικούς ομίλους για κερδοφόρα δράση σε βάρος της υγείας του λαού, με την παραπέρα προώθηση της πολιτικής της εμπορευματοποίησης.

Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι καθορίζεται «5ετές Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία», για την εφαρμογή του οποίου «δύναται να συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις, προγραμματικές συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας για αντικείμενα δημόσιας υγείας, με συναρμόδιους πρωτοβάθμιους και δευτεροβάθμιους ΟΤΑ, Κέντρα Πρόληψης Εξαρτήσεως, ΑΕΙ και γενικότερα με φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς, ερευνητικά κέντρα, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και με εθελοντικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικών φορέων».

Με άλλα λόγια, για την εφαρμογή ενός προγράμματος την ευθύνη του οποίου θα έπρεπε να έχει αποκλειστικά το κράτος και το υπουργείο Υγείας, τώρα αναλαμβάνουν δράση ΜΚΟ και διάφορες ιδιωτικές εταιρείες... «μη κερδοσκοπικές», ενώ δίνονται περαιτέρω αρμοδιότητες στην Τοπική Διοίκηση, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό με δεδομένη τη διαρκή μείωση της χρηματοδότησής της. Ανησυχητική διάταξη, που προκαλεί πλήθος ερωτημάτων για τη σκοπιμότητά της, είναι επίσης αυτή που προβλέπει ότι διάφοροι τέτοιοι φορείς θα μπορούν να έχουν πρόσβαση και σε προσωπικά δεδομένα που διατηρεί το υπουργείο Υγείας...

Κατά τη χτεσινή τελευταία συνεδρίαση για το νομοσχέδιο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, καταγράφηκε και πάλι η κοινή στάση όλων των αστικών κομμάτων απέναντι στην εμπορευματοποίηση της Υγείας, με τον καθένα να προβάλει ένα μοντέλο για την υλοποίησή της. Σε αυτό το πλαίσιο, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Ξανθός, υπεραμύνθηκε των «κατορθωμάτων» της προηγούμενης κυβέρνησης σε βάρος της ΠΦΥ (μέσω των περιβόητων ΤΟΜΥ, τον προσδιορισμό του οικογενειακού γιατρού ως «κόφτη» των λαϊκών αναγκών, την υποστελέχωση και το κλείσιμο Κέντρων Υγείας κ.ο.κ).

Το κράτος σε επιτελικό ρόλο της παραπέρα εμπορευματοποίησης

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, ανέφερε ότι στο νομοσχέδιο «στην ουσία αποτυπώνεται και επίσημα η αποποίηση του κράτους από την ευθύνη που πρέπει να έχει για τη λειτουργία των δομών Υγείας και ειδικότερα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κατ' επέκταση, φυσικά, της Πρόληψης».

Επισήμανε ότι «το κράτος πλέον ξεκάθαρα, πρώτον, θα ασκεί περισσότερο έναν επιτελικό ρόλο, ενώ η υλοποίηση των όποιων σχεδίων ανατίθενται σε ένα συνονθύλευμα αποδεκατισμένων ανεπαρκών δημόσιων υποδομών, ανύπαρκτων υπηρεσιών σε δήμους και Περιφέρειες, στον επί πληρωμή εθελοντισμό σε ΜΚΟ κ.ο.κ. Δεύτερον, η ευθύνη του κράτους για τη δημόσια υγεία περιορίζεται σε προγράμματα πρόληψης και προαγωγής της Υγείας, δηλαδή, στην καλύτερη περίπτωση, την ενημέρωση μέσα από καμπάνιες και συμβουλές, έτσι ώστε ο ενημερωμένος, όπως αναφέρεται μέσα, πολίτης να αναλαμβάνει ατομικά την ευθύνη για την πρόληψη και προαγωγή της υγείας του».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε το λαό να διεκδικήσει «ενιαίο σύγχρονο αποκλειστικά κρατικό και δωρεάν σύστημα Υγείας, αναπτυγμένο πανελλαδικά, με κεντρικό σχεδιασμό, πλήρως και επαρκώς χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ