Πέμπτη 5 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Αμερικανικά αεροπλάνα έπληξαν χτες θέσεις των Ταλιμπάν στη νότια επαρχία Χελμάντ του Αφγανιστάν, μιλώντας για «αμυντικό πλήγμα» με στόχο να εμποδίσουν επίθεση κατά των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας. Τόσο η αμερικανική επίθεση όσο και η έναρξη νέων επιχειρήσεων των Ταλιμπάν κατά των αφγανικών δυνάμεων, μια μέρα πριν, ανέδειξαν πόσο σύνθετη θα είναι η όποια προσπάθεια εφαρμογής της συμφωνίας που υπέγραψαν στις 29/2 ΗΠΑ και Ταλιμπάν, με όρους που κάθε πλευρά ερμηνεύει και αξιοποιεί κατά το δοκούν.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-- Εκρηξη βόμβας στα γραφεία του ειδησεογραφικού ομίλου «MC Digital Media» (μεταξύ άλλων εκδίδει την αγγλόφωνη «Cyprus Times»), στη Λεμεσό, σημειώθηκε χτες τα ξημερώματα. Οι αρχές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Την ανταλλαγή ομολόγων με τα ευρωομόλογα αξίας 1,2 δισ. δολαρίων που λήγουν στις 9 Μάρτη πρότεινε χτες ο Λιβανέζος υπουργός Οικονομία Γάζι Ουάζνι προς τράπεζες της χώρας, οι οποίες αρκέστηκαν να ανακοινώσουν ότι «μελετούν την πρόταση».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε στον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Αιγύπτου, της Αιθιοπίας και του Σουδάν για τη διαχείριση των υδάτων του Νείλου στο «Φράγμα της Μεγάλης Αιθιοπικής Αναγέννησης» (GERD), που κατασκευάζει η Αιθιοπία. Αναβάλλεται έτσι και επίσημα, μέχρι νεωτέρας, η υπογραφή της συμφωνίας που επρόκειτο να υπογραφεί τέλη Φλεβάρη αλλά απορρίφθηκε από την Αιθιοπία μια βδομάδα πριν.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Στις 10 Μάρτη θα ανακοινωθούν τα επίσημα τελικά αποτελέσματα των ισραηλινών βουλευτικών εκλογών. Το 99% της καταμέτρησης των αποτελεσμάτων μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης έδινε στο δεξιό μπλοκ κομμάτων με επικεφαλής το «Λικούντ» του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου 58 έδρες και στο «Μπλε και Λευκό» μπλοκ του βασικού αντιπάλου του, Μπένι Γκαντς, 33 έδρες. Η «Ενιαία Αραβική Λίστα», που καταλαμβάνει την τρίτη θέση, φαίνεται να εκλέγει τελικά 15 αντί για 16 βουλευτές στη νέα 120μελή Βουλή.

ΚΙΕΒΟ.-- Την παραίτησή του υπέβαλε προχτές ο πρωθυπουργός Ολέξι Οντσαρούκ, ενώ χτες διορίστηκε από το Κοινοβούλιο νέος πρωθυπουργός - μετά από πρόταση του Ουκρανού Προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι - ο Ντένις Σμιγκάλ, ο οποίος έχει διατελέσει αναπληρωτής πρωθυπουργός. Ο Βολ. Ζελένσκι εμφανίστηκε σε δηλώσεις του να αμφισβητεί την «απόδοση» της κυβέρνησης υπό τον Οντσαρούκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ