Σάββατο 7 Μάρτη 2020 - Κυριακή 8 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Πολύνεκρη επίθεση σε τελετή με πολιτικούς

Μετά την επίθεση στην Καμπούλ

Copyright 2020 The Associated

Μετά την επίθεση στην Καμπούλ
Λίγες μόλις μέρες μετά τη συμφωνία εκεχειρίας στο Αφγανιστάν ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους Ταλιμπάν (που εξαιρούσαν την αφγανική κυβέρνηση από τη συμφωνία), πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή μεγάλη επίθεση σε τελετή που γινόταν στην πρωτεύουσα Καμπούλ. 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 29 είναι τραυματίες. Ενοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον των παρευρισκομένων στην τελετή στη μνήμη του σιίτη πρώην πολιτικού ηγέτη Αμπντούλ Αλί Μαζάρι, αρχικά με ρουκέτα και στη συνέχεια με πυρά από διπλανό κτίριο. Στην περιοχή εστάλησαν μέλη των ειδικών δυνάμεων. Οπως ανακοίνωσε ο Φριντούν Χαουαζάν, εκπρόσωπος του λεγόμενου επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας Αμπντουλά Αμπντουλά, «ο Αμπντουλά και ορισμένοι άλλοι πολιτικοί (...) γλίτωσαν χωρίς να τραυματιστούν». Ο Αμπντουλά έχει συγκροτήσει δική του κυβέρνηση στο βόρειο Αφγανιστάν και αμφισβητεί τον Πρόεδρο της χώρας Ασράφ Γάνι και την απόφαση της Εκλογικής Επιτροπής να τον αναδείξει νικητή στις προεδρικές εκλογές που έγιναν τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Πάντως ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ, αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξή τους στην επίθεση αυτή, ενώ ο Γάνι καταδίκασε την επίθεση ως «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και κατά της εθνικής ενότητας του Αφγανιστάν» και τηλεφώνησε στον πολιτικό αντίπαλό του, Αμπντουλά.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη επίθεση από τη συμφωνία ΗΠΑ - Ταλιμπάν στις 29 Φλεβάρη στην Ντόχα, ενώ μεσοβδόμαδα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι απάντησαν αμυντικά σε επίθεση που δέχτηκαν από Ταλιμπάν παρά την εκεχειρία.

Αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι ο όποιος συμβιβασμός συναντά δυσκολίες, ενώ χαρακτηριστικά ο Γάνι, παρότι ευχαριστεί τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, δηλώνει αδυναμία να αποδεχτεί την απελευθέρωση 5.000 κρατούμενων Ταλιμπάν, όπως προτρέπει η συμφωνία με τις ΗΠΑ. Οι ενδοαστικές αντιθέσεις είναι υπαρκτές στο Αφγανιστάν, ενώ είναι χαρακτηριστική και η τοποθέτηση των Ταλιμπάν ότι επιθυμούν ένα «ισλαμικό καθεστώς» στη χώρα, προτρέποντας χώρες όπως Πακιστάν, Ινδονησία, Κίνα και Ρωσία να συμμετάσχουν στις ...μπίζνες της ανοικοδόμησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ