Τρίτη 10 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ορκωμοσίες εν μέσω νέων επιθέσεων

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Βαθιές αντιθέσεις, που αλληλεπιδρούν με διάφορους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για το μέλλον της χώρας, επιβεβαιώνει η χτεσινή ορκωμοσία του Ασράφ Γάνι (παρουσία διαφόρων ξένων αξιωματούχων, μεταξύ τους του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ Ζαλμάι Χαλιλζάντ) για τη δεύτερη θητεία του στην Προεδρία του Αφγανιστάν, ταυτόχρονα όμως με αντίστοιχη τελετή που οργάνωσε ο αντίπαλός του, Αμπντουλά Αμπντουλά.

Αργά το πρωί ανακοινώθηκε μικρή αναβολή της ορκωμοσίας του Γάνι προκειμένου οι δύο πλευρές να επιδιώξουν συμβιβασμό, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν επιτεύχθηκε και ακολούθησαν οι δύο τελετές - και οι δύο μάλιστα σε αίθουσες του προεδρικού μεγάρου στην Καμπούλ.

Θυμίζουμε ότι στις προεδρικές εκλογές που έγιναν το Σεπτέμβρη ο μεν Γάνι συγκέντρωσε το 50,64% των 1,8 εκατ. ψήφων, ο δε Αμπντουλά το 39,52%, σύμφωνα τουλάχιστον με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν το Φλεβάρη. Την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πάντως ακολούθησαν πολλές καταγγελίες για παρατυπίες, ενώ ο Αμπντουλά μέχρι και τώρα δεν τα έχει αναγνωρίσει, μιλώντας για «εθνική προδοσία».

Γάνι και Αμπντουλά ήταν αντίπαλοι για την Προεδρία και το 2014, όταν μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις συμφώνησαν να συνεργαστούν, με τον δεύτερο μάλιστα να αναλαμβάνει χρέη πρωθυπουργού στην κυβέρνηση του πρώτου.

Η αντιπαράθεση των δύο κλιμακώνεται εν μέσω έντονων γεωπολιτικών διεργασιών για την «ειρήνευση» στη χώρα, έκφραση της οποίας είναι και η πρόσφατη συμφωνία που υπέγραψαν Ταλιμπάν - ΗΠΑ, η εφαρμογή της οποίας ωστόσο συναντά δυσκολίες. Σημειωτέον, ο μεν Γάνι εμφανίζεται πιο «διστακτικός» ως προς την απελευθέρωση κρατουμένων των Ταλιμπάν την οποία προβλέπει η συμφωνία, ο δε Αμπντουλά εμφανίζεται πιο «πρόθυμος».

Στο μεταξύ, το «Ισλαμικό Κράτος» ανέλαβε την ευθύνη και για επίθεση με ρουκέτα που έγινε χτες το πρωί, διακόπτοντας για λίγο την ορκωμοσία Γάνι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ