Τρίτη 10 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
«Μαγειρεύουν» συνδυασμούς για νέα κυβέρνηση

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Σε πλήρη εξέλιξη είναι τα μετεκλογικά παζάρια στο Ισραήλ για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο (τέταρτων μέσα σε έναν χρόνο) εκλογών το Σεπτέμβρη.

Ο επικεφαλής του κεντροδεξιού «Μπλε και Λευκού» μπλοκ, στρατηγός Μπένι Γκαντς, είχε μέσα στο τελευταίο διήμερο διαδοχικές συναντήσεις με σκοπό τη συγκρότηση κυβέρνησης, έναντι του αντιπάλου του, πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο Γκαντς συναντήθηκε αφενός με τον αρχηγό του εβραϊκού κόμματος «Ισραήλ το σπίτι μας» του πρώην υπουργού Αμυνας Αβιγκντορ Λίμπερμαν και αφετέρου με ανώτερα στελέχη της αραβικής «Ενιαίας Λίστας», σε μία προσπάθεια να πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της χώρας. Μετά από τις συναντήσεις αυτές ο Γκαντς δήλωσε πως προτίθεται να εντείνει τις προσπάθειες για το σχηματισμό κυβέρνησης «που θα υπηρετεί όλους τους πολίτες του Ισραήλ, και τους Εβραίους και τους Αραβες». Κληθείς να σχολιάσει την αντίθεση ανώτερων στελεχών του «Μπλε και Λευκού» μπλοκ στο ενδεχόμενο κοινοβουλευτικής στήριξης κυβέρνησης μειοψηφίας, με πρωθυπουργό τον ίδιο, από τους 15 βουλευτές της αραβικής «Ενιαίας Λίστας» τόνισε πως «μπορεί στο μπλοκ να υπάρχει ποικιλία γνωμών αλλά υπάρχει μόνο μία θέση και μία απόφαση, αυτή του προέδρου».

Η συνάντηση του Γκαντς με στελέχη της αραβικής «Ενιαίας Λίστας» προκάλεσε, μεταξύ άλλων, και την αντίδραση του υπηρεσιακού υπουργού Εξωτερικών, Ισραέλ Κατς («Λικούντ»). Αποκάλεσε τους Αραβες βουλευτές του Ισραήλ... «κουστουμαρισμένους τρομοκράτες» και καταδίκασε τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας με τη στήριξή τους.

Ο Νετανιάχου, από την άλλη, δείχνει να μην επηρεάζεται από τα μετεκλογικά μαγειρέματα του Γκαντς, θεωρώντας πως ο ίδιος είναι ο νικητής των εκλογών επειδή εξέλεξε το μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών στο νέο Κοινοβούλιο (το «Λικούντ» εξέλεξε 36 βουλευτές, έναντι 33 του «Μπλε και Λευκού» μπλοκ). Ζήτησε επίσης να μην παρουσιαστεί στο δικαστήριο στις 17 Μάρτη, οπότε ξεκινά η δίκη σε βάρος του με τρεις κατηγορίες για διαφθορά. Σύμφωνα με την ισραηλινή νομοθεσία, και αντίθετα με όσα προβλέπονται για τους υπουργούς, ο πρωθυπουργός δεν είναι αναγκασμένος να παραιτηθεί από τη θέση του αν του απαγγελθούν κατηγορίες. Ομως στερείται ασυλίας.

Τα κόμματα που στηρίζουν τον Γκαντς, σε συνδυασμό με τις ψήφους των 15 βουλευτών της αραβικής «Ενιαίας Λίστας», συγκεντρώνουν τις ψήφους 62 βουλευτών της 120μελούς Κνέσετ. Ενώ το «Λικούντ» του Νετανιάχου και τα μικρότερα κόμματα που το στηρίζουν συγκεντρώνουν 58 έδρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ