Πέμπτη 19 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Παραμένει η βαθιά ανισοτιμία των γυναικών στην εργασία και την αμοιβή

Στις καπιταλιστικές οικονομίες η μητρότητα είναι παράγοντας ανισοτιμίας και όχημα για τη διεύρυνση των ελαστικών μορφών απασχόλησης

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Οι γυναίκες στη Γερμανία αμείβονται μόνο με τον μισό περίπου μισθό σε σχέση με τους άνδρες καθ' όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής τους ζωής, σύμφωνα με μελέτη του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) για λογαριασμό του ιδρύματος «Bertelsmann», η οποία δημοσιεύτηκε με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Ισης Αμοιβής.

Οπως δείχνουν τα στοιχεία, η ανισοτιμία, που εκφράζεται και μέσω του εισοδήματος ανδρών - γυναικών, παραμένει βαθιά στις ισχυρές καπιταλιστικές οικονομίες, όπως αυτή της Γερμανίας, ενώ η μητρότητα είναι επίσης παράγοντας ανισοτιμίας, αποτελεί κόστος για το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά και όχημα για την επιβολή ελαστικών και «φθηνών» μορφών εργασίας, οι οποίες κυριαρχούν στις γυναίκες με παιδιά.

Ειδικότερα, συμπεραίνει η έρευνα, τα παιδιά οδηγούν σε μείωση του μισθού σε όλη τη διάρκεια της ζωής των εργαζόμενων μητέρων. Οι βασικοί λόγοι είναι ότι οι μητέρες «αφαιρούν» χρόνο από την αγορά εργασίας (εγκυμοσύνη, άδεια τοκετού - θηλασμού, γονικές άδειες, σταματούν την εργασία για μερικά χρόνια μέχρι να πάνε τα παιδιά σχολείο κ.λπ.). Επιπλέον, η εργασία μερικής απασχόλησης για τις γυναίκες στην ηλικία μεταξύ 30 και 50 ετών είναι η «κυρίαρχη μορφή απασχόλησης». Από την άλλη, στην περίπτωση των γυναικών χωρίς παιδιά, τα εισοδήματά τους προσέγγισαν τα εισοδήματα των ανδρών.

Μάλιστα το μέσο εισόδημα που αναμένεται να αποκομίσουν οι σημερινές 30χρονες σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους είναι ακόμα μικρότερο σε σχέση με τον γενικό μέσο όρο.

Να σημειωθεί εδώ ότι η συχνά αναφερόμενη διαφορά στους ακαθάριστους ωριαίους μισθούς (μισθολογική διαφορά μεταξύ των δύο φύλων) στη Γερμανία είναι κατά μέσο όρο μόλις 20% χαμηλότερη για τις γυναίκες το 2019 από ό,τι για τους άνδρες, επειδή λαμβάνει υπόψη μόνο όσες δραστηριοποιούνταν στην αγορά εργασίας εκείνη τη χρονική στιγμή και όχι συνταξιούχους, γυναίκες που έχουν διακόψει τον επαγγελματικό τους βίο για να φροντίσουν παιδιά ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας κ.λπ. Στις περισσότερες έρευνες για τη μισθολογική διαφορά, το πραγματικό κενό σε ολόκληρη την επαγγελματική ζωή είναι «κρυμμένο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ