Πέμπτη 2 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
Συνεχιζόμενη αντιπαράθεση

Διευρύνεται η αντιπαράθεση Ιράν και ΗΠΑ, με αφορμή και την κατάσταση που διαμορφώνεται με την πανδημία του COVID-19. Ο Πρόεδρος του Ιράν δήλωσε χτες πως οι ΗΠΑ έχασαν μια ιστορική ευκαιρία να άρουν τις κυρώσεις σε βάρος της χώρας του λόγω του κορονοϊού, ενώ πρόσθεσε πως οι κυρώσεις δεν παρεμπόδισαν τη μάχη της Τεχεράνης κατά της πανδημίας. «Ηταν μια μεγάλη ευκαιρία για τους Αμερικανούς να ζητήσουν συγγνώμη (...) και να άρουν τις αδικαιολόγητες και άδικες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν», δήλωσε ο Ροχανί σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά και πρόσθεσε: «Οι Αμερικανοί θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιήσει αυτή την ευκαιρία και να πουν στο ιρανικό έθνος ότι δεν είναι εναντίον του. Η εχθρότητά τους (προς τους Ιρανούς) είναι προφανής».

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, όπου άφηνε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν υπό όρους την ελάφρυνση των κυρώσεων εναντίον του Ιράν και άλλων χωρών.

Επίσης, ο Ιρανός Πρόεδρος πρόσθεσε ότι πάρα τις αντιξοότητες η χώρα αντιμετωπίζει την πανδημία, που ήδη έχει οδηγήσει στο θάνατο πάνω από 3.000 ανθρώπους.

Το ζήτημα της άρσης των κυρώσεων θέτουν και πολλές άλλες χώρες (Κίνα, Ρωσία, Βενεζουέλα, Κούβα), ενώ και ο ΟΗΕ κάνει εκκλήσεις προς τις ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα, έγινε γνωστό ότι η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία - που διαφωνούν με την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν - προχώρησαν σε πωλήσεις ιατρικών προϊόντων προς την πληττόμενη αυτή χώρα, τουλάχιστον την πρώτη περίοδο, πριν φουντώσει η πανδημία και σε αυτές τις χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ