Πέμπτη 2 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Θερίζει η ανεργία

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Τα παζάρια ανάμεσα στον Μπένι Γκαντς, σημερινό πρόεδρο της ισραηλινής Βουλής και πρώην αρχηγό του διαλυθέντος «Μπλε και Λευκού» μπλοκ, και τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, φαίνεται πως έχουν περάσει σε νέα, σύνθετη φάση, καθώς δυσκολεύονται επί του παρόντος να καταλήξουν σε κοινή θέση πάνω στον καταμερισμό των πιο σημαντικών υπουργείων της νέας κυβέρνησης «εθνικής ενότητας». Στο μεσοδιάστημα, εντείνονται οι δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας στην ισραηλινή οικονομία και κυρίως στην εργατική τάξη της χώρας.

Τα νεότερα στοιχεία των αρμόδιων ισραηλινών υπηρεσιών, που δημοσιοποιήθηκαν χτες, καταγράφουν πως πλέον 1 στους 4 Ισραηλινούς έχει μείνει χωρίς δουλειά εξαιτίας της καραντίνας και του αναγκαστικού κλεισίματος χιλιάδων επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα. Ειδικότερα, εκπρόσωπος του υπουργείου Απασχόλησης ανακοίνωσε πως η ανεργία επισήμως ανέβηκε στο 24,4%, από 4% ενάμιση μήνα πριν. Ο αριθμός των ανέργων από τις αρχές μέχρι τα τέλη Μάρτη έφτασε γύρω στους 844.000, ενώ ο συνολικός αριθμός τους ξεπερνά τα 1.000.000 άτομα. Είναι ενδεικτικό πως μόνο την περασμένη Τρίτη υποβλήθηκαν 35.700 αιτήσεις για επίδομα ανεργίας.

Στο μεταξύ, οι ισραηλινές κατοχικές αρχές επιχειρούν να αξιοποιήσουν και την παραμικρή αφορμή, ακόμη και εν μέσω πανδημίας. Βασικό μέλημα Ισραηλινών αξιωματούχων τις τελευταίες μέρες φαίνεται πως είναι η ανάκτηση των σορών δύο Ισραηλινών στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της εισβολής στη Λωρίδα της Γάζας το 2014. Αυτό ζητούν με αντάλλαγμα την παροχή βοήθειας στην πανδημία. Στη Γάζα, που υποφέρει από το ασφυκτικό οικονομικό εμπάργκο Ισραήλ και Αιγύπτου, οι συνθήκες φτώχειας και οι δραματικές ελλείψεις σε υποδομές χτυπάνε «κόκκινο» και ήδη έχουν αναφερθεί 12 κρούσματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ