Σάββατο 4 Απρίλη 2020 - Κυριακή 5 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΙΝΤΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΙΝΤΗΣ
ΦΩΤΟ

Ο Σταύρος Στρατέας απ' τη Μελβούρνη Αυστραλίας, στη μνήμη των ΑΝΑΡΓΥΡΟΥ, ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ, ΣΤΑΥΡΟΥ και ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΡΑΤΕΑ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού, και του πατέρα του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΤΡΑΤΕΑ (φωτ.), ο οποίος παρέμεινε σε όλη του τη ζωή αταλάντευτος υποστηρικτής του ΚΚΕ, απ' τη Σαϊδόνα Μεσσηνίας, προσφέρει μέσω της Κομματικής Οργάνωσης Ανω Λιοσίων το ποσό των 500 ευρώ, ως δεύτερη δόση, ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση, για τις ανάγκες του Κόμματος, στις δύσκολες συνθήκες αυτής της περιόδου.

***

ΦΩΤΟ

Κλείνουν 8 χρόνια από τότε που έχασα την αγαπημένη μου σύζυγο ΕΙΡΗΝΗ ΘΕΟΔΟΣΗ. Ηταν καλή σύζυγος και οικογενειάρχης. Αντί για στεφάνι, τιμώ τη μνήμη της και ποτέ δεν την ξεχνώ, προσφέροντας 20 ευρώ στο τιμημένο ΚΚΕ, το οποίο πολύ αγαπούσε.

Ο σύζυγός της Θεοδόσης Διονύσης

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συντρόφου ΓΙΩΡΓΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, που «έφυγε» από τη ζωή την Παρασκευή 13 Μάρτη, η ΚΟΒ Στυλίδας προσφέρει στο ΚΚΕ το ποσό των 190 ευρώ, μέσω της ΤΕ Φθιώτιδας.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αγαπημένου μας πατέρα και συζύγου ΜΙΧΑΛΗ ΤΖΑΝΟΠΟΥΛΟΥ προσφέρουμε 200 ευρώ μέσω ΚΟΒ Χαϊδαρίου ως οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ, που σε όλη του τη ζωή υπηρέτησε και στήριξε.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αγαπημένου μου συντρόφου στη ζωή και στον αγώνα ΝΙΚΟΥ ΠΥΚΝΗ προσφέρω στο Κόμμα μας 500 ευρώ, ως πρώτη δόση, μέσω ΚΟΒ Δυτικής Πετρούπολης. Είναι το ελάχιστο που μπορώ να κάνω για να συμβάλω στην ανέγερση του Μνημείου στη Μακρόνησο, εκεί όπου ο κομμουνιστής Νίκος Πυκνής έζησε ορισμένα από τα συνολικά 19 χρόνια εξορίας, μαζί με άλλους κομμουνιστές συντρόφους του.

Πόπη Πυκνή

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη των γονιών μου ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ και ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρω προς ενίσχυση του ΚΚΕ 150 ευρώ μέσω ΚΟΒ Δυτικής Πετρούπολης.

ΝΙΚΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Πόπη Πυκνή

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της συντρόφισσας ΚΑΙΤΗΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, που «έφυγε» από κοντά μας στις 31/3/2019, ο σύζυγός της Λεωνίδας και η κόρη της Ελίνα προσφέρουν στο Κόμμα 100 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Πατησίων.

***

ΦΩΤΟ

Πέρασαν 40 μέρες από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ, σταθερός αγωνιστής, οπαδός και υπερασπιστής των κομμουνιστικών αξιών και ιδανικών. Θα μείνει στη μνήμη μας η εικόνα του στις πορείες και τις εκδηλώσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και του Κόμματος, ανελλιπώς, παρά τα πολλαπλά προβλήματα υγείας. Αντί μνημοσύνου προσφέρουμε στο ΚΚΕ 200 ευρώ ως πρώτη δόση οικονομικής ενίσχυσης σε αυτές τις δύσκολες μέρες, μέσω Τομέων Υγείας και ΟΤΑ - Δημόσιας Διοίκησης.

Η σύζυγός του Ελένη, τα παιδιά του Τατιάνα - Μανώλης

***

ΦΩΤΟ

Στις 28/2/2020 «έφυγε» από κοντά μας, σε ηλικία 93 ετών, η συντρόφισσα ΣΤΕΛΛΑ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ, από την Κοξαρέ Ρεθύμνης. Ηταν πιστή στα ιδανικά και τις αξίες του Κόμματος μέχρι την τελευταία στιγμή. Γι' αυτά τα ιδανικά και τις αξίες πάλεψε δίπλα στον σύντροφό της στη ζωή και στον αγώνα, τον καπετάνιο του ΕΛΑΣ και στέλεχος του ΚΚΕ, Αλέκο Μαθιουδάκη. Εγκαιρα, είχε αφήσει σαν επιθυμία (στα ανίψια της), αντί για μνημόσυνα να δοθούν στο «Κόμμα μου, το ΚΚΕ, 300 ευρώ». Οπως και έγινε.

ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
***

ΦΩΤΟ

Την Κυριακή 5 Απρίλη συμπληρώνονται 40 μέρες αφότου «έφυγε» ξαφνικά από τη ζωή ο σύντροφος ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΙΑΤΖΑΣ, από την Καβάλα.

Με καταγωγή από τη Μεγαλόπολη Αρκαδίας ανήκε στη γενιά των Λαμπράκηδων. Μαχητής στις κινητοποιήσεις και τους αγώνες της εποχής του, με αποτέλεσμα ο φάκελός του, σε συνδυασμό με μια δική του έφεση, να τον οδηγήσει για σπουδές αρχικά στην Αυστρία και κατόπιν στη Φλωρεντία. Σπούδασε Γεωλογία - Μεταλλειολογία. Η ιδιότητα του υψηλού στελέχους σε επιχειρήσεις εξόρυξης και επεξεργασίας μαρμάρων δεν τον εμπόδισε στην κομματική και συνδικαλιστική ζωή και δράση.

Εντάχθηκε αμέσως στο αντιδικτατορικό - φοιτητικό κίνημα. Στη διάσπαση του 1968 τάχτηκε με το Κόμμα. Στερήθηκε την ελληνική ιθαγένεια αλλά δεν κάμφθηκε ούτε κι από τις δυσκολίες της ζωής. Με το προσόν του αγωνιστή συνδύαζε σεμνότητα, ευγένεια, καλοσύνη και αβρότητα, που είναι τα χαρακτηριστικά ενός γνήσιου αγωνιστή, αλλά συγχρόνως και σημαντικό μέρος της παρακαταθήκης που αφήνει σε όλους μας.

Στη μνήμη του η γυναίκα του Βιβή και τα παιδιά του Ελένη και Φώτης αντί μνημοσύνου προσφέρουν 300 ευρώ στην ΤΕ Καβάλας.

***

ΦΩΤΟ

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που ακόμη κι αν «έφυγαν», εξακολουθούν να είναι παρόντες. Ενας απ' αυτούς και ο πατέρας μου ΣΠΥΡΑΓΓΕΛΟΣ ΠΕΦΑΝΗΣ. Τα 23 χρόνια που λείπει είναι 23 χρόνια γεμάτα από τη θύμηση και την παρουσία του. Πάντα άρτιος και δοτικός και στην οικογένειά του και στην προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο. Η απόδειξη γι' αυτό είναι η ένταξή του στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας!

Στη μνήμη του προσφέρω 50 ευρώ ως ελάχιστη προσφορά στον καθημερινό του «Δάσκαλο», τον «Ριζοσπάστη». Με άκρατο δέος, σεβασμό και αγάπη στον άνθρωπο που με έμαθε να είμαι ΑΝΘΡΩΠΟΣ, στον πατέρα μου, Σπυράγγελο Πεφάνη, η κόρη του «Τινιω».

ΕΙΡΗΝΗ ΘΕΟΔΟΣΗ
ΕΙΡΗΝΗ ΘΕΟΔΟΣΗ
Με τα ίδια ακριβώς αισθήματα προσφέρουν 50 ακόμη ευρώ η σύζυγός του Μαρία και τα παιδιά του Κωνσταντίνος και Γεράσιμος.

***

ΦΩΤΟ

Για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ η Λουκία Τοπιντζή προσφέρει 50 ευρώ τιμώντας τον αείμνηστο αγωνιστή, σύντροφο και αξέχαστο, καταξιωμένο δήμαρχο Ηλιούπολης ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΙΝΤΗ.

***

ΦΩΤΟ

Στις 3/4/2015 «έφυγε» από κοντά μας η μητέρα μας ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, οπαδός και ψηφοφόρος του ΚΚΕ. Στη μνήμη της τα παιδιά της προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Μεταμόρφωσης, 50 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αγαπημένου μας συζύγου και πατέρα ΝΙΚΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, που «έφυγε» το Μάρτη του 2006, προσφέρουμε 250 ευρώ: 125 ευρώ στον «Ριζοσπάστη» που τόσο πόνεσε στη δικτατορία για να βγαίνουν τα φύλλα του, και 125 ευρώ στο πολυαγαπημένο κόμμα του, το ΚΚΕ.

Η σύζυγος Νάσσα και η κόρη Στέλλα

***

ΦΩΤΟ

Πριν από 76 χρόνια, στις 31 Μάρτη 1944, σκοτώθηκε σε συμπλοκή τμήματος του ΕΛΑΣ με τμήμα του γερμανικού κατοχικού στρατού στη θέση Γκιουμπρά, έξω από το χωριό Πηγή Ρεθύμνου, ο καθηγητής Φιλολογίας ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ, στέλεχος του ΚΚΕ, γραμματέας του ΕΑΜ Ρεθύμνου, σε ηλικία 37 χρόνων, που καταγόταν από την Κοξαρέ Ρεθύμνου.

Στη μνήμη του ήρωα κομμουνιστή εκπαιδευτικού ο γιος του Μανώλης Μαθιουδάκης και η οικογένειά του προσφέρουν στο ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ «Ριζοσπάστη».

ΣΠΥΡΑΓΓΕΛΟΣ ΠΕΦΑΝΗΣ
ΣΠΥΡΑΓΓΕΛΟΣ ΠΕΦΑΝΗΣ
***

ΦΩΤΟ

Στις 17/3/2020 «έφυγε» η αγαπημένη μας μητέρα και γιαγιά ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΒΑΛΣΑΜΗ, πιστή οπαδός του ΚΚΕ. Στη μνήμη της η οικογένειά της προσφέρει στο Κόμμα 100 ευρώ μέσω της Οργάνωσης ΚΙΔΕ.

***

ΦΩΤΟ

Συμπληρώνονται τη Δευτέρα δύο χρόνια από τη μέρα που «έφυγε» από κοντά μας ο πολυαγαπημένος μας πατέρας σ. ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ. Στη μνήμη του προσφέρουμε 50 ευρώ μέσω της ΚΟ Θήβας - Οινοφύτων.

Η οικογένειά του

***

ΦΩΤΟ 3

Ο αγωνιστής ΦΩΤΗΣ ΓΕΛΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ (καπετάν Καίσαρης) γεννήθηκε το 1898 στη Μικρά Ασία. Πρόσφυγας μετά την Καταστροφή του 1922 εγκαταστάθηκε στο χωριό Νέα Καισάρεια Κατερίνης. Βοήθησε στη συγκρότηση των Οργανώσεων του ΚΚΕ και του ΕΑΜ στην Κατοχή καθώς και στην οργάνωση της ένοπλης αντίστασης του ελληνικού λαού στον κατακτητή στην περιοχή Πιερίων - Ολύμπου. Μέλος του ΚΚΕ από το 1942 και καπετάνιος συγκροτήματος του ΕΛΑΣ, πήρε μέρος σε πολλές μάχες, καθώς και σε αυτήν του Κιλκίς. Στις αρχές Μάρτη του 1945 πιάστηκε για τη δράση του στην Κατοχή, βασανίστηκε στα κρατητήρια της Κατερίνης και σε συνέχεια στάλθηκε στο Επταπύργιο στις νέες φυλακές Θεσσαλονίκης και μετά στη Βέροια. Αφέθηκε ελεύθερος τα Χριστούγεννα του 1946 με σοβαρά κλονισμένη την υγεία του. Από το Φλεβάρη του 1947 κατατάχτηκε στον ΔΣΕ με τον 17χρονο γιο του. Πολιτικός πρόσφυγας στη ΣΔ Τσεχοσλοβακίας από το τέλος του εμφυλίου πολέμου, δούλεψε στο εργοστάσιο «Κλεμέντ Γκότβαλντ» και για την καλή εργασία του βραβεύτηκε αρκετές φορές. Πέθανε ύστερα από μακρόχρονη αρρώστια στις 2/3/1975 στην πόλη Μπρνο της ΣΔ Τσεχοσλοβακίας.

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ (Νικηφόρος) γεννήθηκε το 1926 στο χωριό Μεγάλη Στέρνα του Κιλκίς από γονείς αγρότες, πρόσφυγες του Πόντου. Ηταν μέλος του ΚΚΕ. Στην Κατοχή έδωσε πολλές μάχες εναντίον των Γερμανών κατακτητών ως διοικητής υποδειγματικής ΕΠΟΝίτικης διμοιρίας. Τραυματίστηκε βαριά στην τελευταία μάχη για τη Θεσσαλονίκη στη Νέα Σάντα. Αν και ανάπηρος με ακρωτηριασμένο το αριστερό πόδι του, έπαιρνε δραστήρια μέρος στη δράση του Συλλόγου Αναπήρων της Θεσσαλονίκης. Στέλεχος του ΚΚΕ και της ΕΠΟΝ, πήρε μέρος στο συνέδριο της ΠΟΔΝ στη Σόφια ως εκπρόσωπος της ΕΠΟΝ. Πολιτικός πρόσφυγας στη ΣΔ Τσεχοσλοβακίας από το 1949 αποφοίτησε από τεχνική σχολή και δούλεψε στην παραγωγή. Πέθανε πρόωρα, το 1981, στο Μπρνο της ΣΔ Τσεχοσλοβακίας πριν προφτάσει να επιστρέψει στην πατρίδα.

Η αγωνίστρια ΕΥΔΟΚΙΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ - ΒΕΝΕΤΗ (Μαίρη) γεννήθηκε το 1928 στο χωριό Φούστανη Αριδαίας από γονείς αγρότες, πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Μέλος της ΕΠΟΝ αγωνίστηκε στην Αντίσταση στην περιοχή της Αλμωπίας. Το 1948 φεύγει ως συνοδεία της αποστολής παιδιών στη Γιουγκοσλαβία και το χειμώνα του 1949 φτάνει ως συνοδεία της αποστολής παιδιών στη ΣΔ Τσεχοσλοβακίας, όπου ζει ως πολιτικός πρόσφυγας μέχρι το 1986. Επαναπατρίστηκε με τον γιο της και έζησε στην Αθήνα. Πέθανε το Φλεβάρη του 2003 στο Χαλάνδρι Αττικής.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΡΑΤΕΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΡΑΤΕΑΣ
Στη μνήμη των αγωνιστών Φώτη Γελαστόπουλου (καπετάν Καίσαρης), Γιώργου Μιχαηλίδη (Νικηφόρος), Ευδοκίας Μιχαηλίδου (Μαίρη) ο Αθανάσιος Μιχαηλίδης, η Καλλιόπη Γελαστοπούλου και τα παιδιά της Δέσποινα, Ελένη και Φώτης πρόσφεραν 100 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω της ΚΟΒ Μεγάλης Στέρνας του Κιλκίς.


ΝΙΚΟΣ ΠΥΚΝΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΠΥΚΝΗΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΖΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΖΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΤΑΒΟΥΛΑΡΗΣ
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΤΑΒΟΥΛΑΡΗΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ

ΚΑΙΤΗ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΑΙΤΗ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΙΑΤΖΑΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΙΑΤΖΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΣΤΕΛΛΑ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ
ΣΤΕΛΛΑ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΔΟΚΙΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ ΒΕΝΕΤΗ
ΕΥΔΟΚΙΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ ΒΕΝΕΤΗ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

ΦΩΤΗΣ ΓΕΛΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΦΩΤΗΣ ΓΕΛΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΒΑΛΣΑΜΗ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΒΑΛΣΑΜΗ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ