Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Αξιώνουν δωρεάν «μετάβαση»

Την Τρίτη θα συνεχιστεί η συνάντηση ΟΤΟΕ - τραπεζιτών στο υπουργείο Εργασίας για επιπλέον αμοιβή λόγω του ευρώ

«Λίγα ψίχουλα αγάπης» διεκδίκησε χτες η ΟΤΟΕ από την Ενωση Ελλήνων Τραπεζών, με αφορμή το ευρώ και την επιπλέον εργασία που θα κληθούν να αναλάβουν οι τραπεζοϋπάλληλοι. Η τριμερής συνάντηση, που έγινε στο υπουργείο Εργασίας, με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας της ΟΤΟΕ, των τραπεζιτών και του υφυπουργού Λ. Τζιόλα θα συνεχιστεί ωστόσο την Τρίτη, αφού οι εργοδότες επιμένουν προς το παρόν να μην πληρώσουν ούτε μισό... ευρώ παραπάνω.

Αίτημα της ΟΤΟΕ ήταν η καταβολή ενός επιπλέον μισθού σε όλους τους εργαζόμενους για το τρίμηνο διάστημα που θα χρειαστεί για την πλήρη αντικατάσταση της δραχμής από το ευρώ. Κανονική και πλήρης αμοιβή όλων των υπερωριών. Ενιαία ρύθμιση για την τυχόν υπέρβαση του ωραρίου λειτουργίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τραπεζίτες συζητούν μόνο την πληρωμή των... υπερωριών, που έτσι κι αλλιώς δεν τις καταβάλλουν σε πολλές περιπτώσεις, παραβιάζοντας τις συλλογικές συμβάσεις. Ο υφυπουργός Εργασίας, από την πλευρά του, πρότεινε να καταβληθεί ένα μέρος του μισθού, επιπρόσθετα, καθώς η κυβέρνηση φοβάται τυχόν εμπόδια για τη μετάβαση στο νέο νόμισμα.

Είναι χαρακτηριστικό για τη συμβιβαστική λογική από την οποία διακατέχεται η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΤΟΕ, ότι επέμεινε σε διαδικασίες «κοινωνικού διαλόγου» μέχρι και την τελευταία στιγμή. Η ίδια ομολογεί σε ανακοίνωσή της ότι είχε για πρώτη φορά θέσει το ζήτημα τον Ιούνη του 2001 και έγινε γι' αυτό μία και μοναδική συνάντηση με τους τραπεζίτες το Σεπτέμβρη. Σ' αυτή τη συνάντηση υπήρξε πλήρης άρνηση ακόμη και της συζήτησης των αιτημάτων της ΟΤΟΕ και, επιπρόσθετα, οι εργοδότες προκάλεσαν λέγοντας ότι θα απαιτήσουν μονομερή ρύθμιση από την κυβέρνηση με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, ώστε για την παραπάνω εργασία να μην υπάρξει καμία πρόσθετη αμοιβή!

Την ίδια στιγμή η παραβίαση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η χρησιμοποίηση «ενοικιαζόμενων» εργαζομένων, η καταστρατήγηση του ωραρίου εργασίας και η μη πληρωμή υπερωριών, η παράνομη και αυθαίρετη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας, αποτελούν πια καθεστώς στις τράπεζες, το οποίο δεν αντιπαλεύει αγωνιστικά η ΟΤΟΕ. Μάλιστα, τελευταία έχει σταματήσει ακόμη και να το θέτει «ακαδημαϊκά» σε συναντήσεις της με τους «αρμόδιους» φορείς. Η τακτική αυτή εξυπηρετεί φυσικά απόλυτα τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των τραπεζιτών που «αλωνίζουν» περιορίζοντας μέρα τη μέρα όλο και περισσότερο τα συλλογικά, συνδικαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ