Παρασκευή 24 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Κλιμάκωση των τουρκικών επιχειρήσεων μέσω Σάρατζ

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Εκπρόσωπος του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» (LNA) του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ κατήγγειλε ότι η Τουρκία σχεδιάζει ευρεία αεροπορική επίθεση στη Λιβύη χρησιμοποιώντας ως Δούρειο Ιππο την υποστήριξη που δίνει στον αντίπαλο του Χάφταρ, τον δοτό πρωθυπουργό Φαγιέζ Σάρατζ.

Πρόσθεσε πως η Τουρκία επωφελήθηκε από την προηγούμενη, σύντομη εκεχειρία της 12ης Γενάρη στη Λιβύη για να μεταφέρει αεροπορικώς σημαντική στρατιωτική βοήθεια στις δυνάμεις του Σάρατζ. Τόνισε ότι οι Τούρκοι στρατιωτικοί σύμβουλοι που καθοδηγούν τις δυνάμεις του Σάρατζ έχουν περάσει τις τελευταίες μέρες στη δεύτερη φάση κλιμάκωσης των επιθέσεων με κεντρικό στόχο την άλωση της πόλης Ταρχούνα (65 χλμ. νοτιοδυτικά της Τρίπολης), που τελεί υπό τον έλεγχο του LNA και είναι η κεντρική βάση ανεφοδιασμού των δυνάμεων του Χάφταρ κατά την πολιορκία της Τρίπολης. Ο ίδιος πάντως προέβλεψε πως οι προσπάθειες της Αγκυρας στην περιοχή «είναι καταδικασμένες σε αποτυχία».

Το ίδιο διάστημα ο Γκριγκόρι Λουκγιάνοφ, λέκτορας Πολιτικών Επιστημών στη ρωσική Ανώτατη Σχολή Οικονομικών, μιλώντας στην εφημερίδα «Nezavisimaya Gazeta» εκτίμησε ότι η Τουρκία θα αξιοποιήσει όχι μόνο την πανδημία αλλά και τον μήνα της νηστείας του Ραμαζανιού για να κλιμακώσει τις δραστηριότητες και τις επιθέσεις στη Λιβύη. Πρόσθεσε πως το καθεστώς Ερντογάν επιδιώκει τη δημιουργία μίας «αξιόπιστης αερογέφυρας» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, ώστε να ξεπεράσει τα προβλήματα που προκαλεί στην προώθηση τουρκικών όπλων στη Λιβύη η νέα αποστολή της ΕΕ «Irini», που υποτίθεται ότι επιδιώκει την τήρηση του διεθνούς εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Εξέφρασε πάντως αμφιβολίες για την ικανότητα της Τουρκίας να φέρει σε πέρας μία αεροπορική επιχείρηση ευρείας κλίμακας, από τη στιγμή που - προς το παρόν τουλάχιστον - δεν διαθέτει στρατιωτική βάση στη Λιβύη και οι γειτονικές Αλγερία και Τυνησία αρνούνται να διευκολύνουν τους επεκτακτικούς σχεδιασμούς της Αγκυρας στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ