Σάββατο 2 Μάη 2020 - Κυριακή 3 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2020
Ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας

Στους λιμενεργάτες της COSCO μίλησε ο Θοδωρής Χιώνης

Στην πρωινή βάρδια των λιμενεργατών του Πειραιά, στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO μίλησε το πρωί της Πέμπτης ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μεταφέροντας το αγωνιστικό μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Εκεί, μαζί με τον Γιώργο Τούσσα, μέλος της ΚΕ, είχαν συζήτηση με αντιπροσωπεία της διοίκησης του Σωματείου (ΕΝΕΔΕΠ) για τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις των λιμενεργατών, ενώ ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ, του πρόσφερε μια μπλούζα με το λογότυπο του Σωματείου.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, εκατοντάδες είναι όσοι δουλεύουν με εκ περιτροπής εργασία και με 3μηνες συμβάσεις σε μια επιχείρηση που σπάει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο. Οσο για μέτρα προστασίας από την πανδημία; Οι εργάτες γελούν με τα ηχογραφημένα μηνύματα που ακούγονται μονότονα από τα μεγάφωνα στις αλλαγές της βάρδιας, με τα οποία η διοίκηση τους καλεί «να κρατάνε ...αποστάσεις ασφαλείας». «Την ίδια στιγμή, είμαστε πλήρως εκτεθειμένοι, εργαζόμαστε χωρίς στοιχειώδη μέτρα υγιεινής, ακούμε συνέχεια φήμες για κρούσματα χωρίς επίσημη ενημέρωση, ενώ στα πλοία που ξεφορτώνουμε δεν γίνεται καμία απολύμανση», έλεγαν χαρακτηριστικά.

«Μια αλήθεια επιβεβαιώθηκε αυτές τις μέρες της πανδημίας. Οτι οι μόνοι αναγκαίοι και χρήσιμοι είναι οι εργάτες. Χωρίς εμάς δεν μπορεί να λειτουργήσει τίποτα»: Με αυτά τα λόγια απευθύνθηκε στους εργαζόμενους ο Θ. Χιώνης, τονίζοντας ότι την ίδια στιγμή «τα πραγματικά παράσιτα, τα επιχειρηματικά συμφέροντα, εν μέσω πανδημίας το μόνο που τους απασχολεί είναι το πώς θα συνεχίσουν να κερδίζουν, αξιοποιώντας τα μέτρα της κυβέρνησης».

Μεταφέροντας το κάλεσμα αγώνα μπροστά στην Πρωτομαγιά, σημείωσε ότι οι εργάτες «με ζεστή καρδιά το επόμενο διάστημα πρέπει να σταθούν ενωμένοι στα Σωματεία τους, με τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα που παλεύουν για τις πραγματικές ανάγκες, για να τραβήξουμε μπροστά. Να δυναμώσει ο αγώνας για μέτρα προστασίας της υγείας μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς, για σύγχρονα δικαιώματα, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για όλους εδώ μέσα, για να ενταχθείτε όλοι στα βαρέα και ανθυγιεινά».

Εφερε παραδείγματα από τις πιο προηγμένες καπιταλιστικές χώρες, όπου σε όλες τα συστήματα Υγείας «κράσαραν», όπως στις ΗΠΑ, στις οποίες η εργατική τάξη ζει άλλη μια τραγωδία, «με το "αμερικάνικο όνειρο" να μετατρέπεται σε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, εκατομμύρια απολύσεις και σε μαζικούς τάφους». Σημείωσε πως «αυτό που επιβεβαιώθηκε για ακόμα μια φορά είναι ότι αυτό το βάρβαρο σύστημα σαπίζει, δεν μπορεί να σώσει τους εργάτες. Ο λαός είναι αυτός που μπορεί να σώσει τον εαυτό του, οι εργάτες ενωμένοι μπορούν να το κάνουν, ανατρέποντας τις αιτίες για τα βάσανά τους».

Ανέδειξε ότι «ο χρόνος που κερδήθηκε μέχρι τώρα από τη στάση των εργαζομένων δεν αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση για να θωρακίσει το σύστημα Υγείας, αλλά για να πάρει μέτρα με τις ΠΝΠ και να τσακίσει τους εργαζόμενους, ώστε να πλουτίζουν τα παράσιτα. Αυτούς μπορούμε και πρέπει να βγάλουμε από τη μέση. Η ελπίδα λοιπόν βρίσκεται στην πάλη για την ανατροπή αυτού του συστήματος, στη μόνη διέξοδο για τους εργάτες, που είναι να πάρουν τα κλειδιά της οικονομίας και της εξουσίας στα χέρια τους, για να μπορέσουν να διαμορφώσουν και ένα κοινωνικό και οικονομικό σύστημα που να περιφρουρεί την υγεία, τη δουλειά μας και τον πλούτο που παράγουμε, να μπορούμε να τον αξιοποιούμε για να ζήσουμε καλύτερα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ