Σάββατο 2 Μάη 2020 - Κυριακή 3 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΒΟΥΛΗ
ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ - ΕΛ. ΛΥΣΗ - ΜΕΡΑ25
Με παλιές συνταγές και τα νέα σχέδια εξαπάτησης του λαού

Τα χρεοκοπημένα κεϊνσιανά «γιατροσόφια» και τα «εμπροσθοβαρή» μέτρα ως καταλληλότερα για να ξελασπώσει το κεφάλαιο από την κρίση, εγκλωβίζοντας ταυτόχρονα το λαό στους στόχους του κεφαλαίου, αλλά και ως «σημείο σύγκλισης» με το ΚΙΝΑΛ για τις «προοδευτικές» εναλλακτικής της αστικής διαχείρισης, παρουσίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.

Ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε τα περί «νέου κοινωνικού συμβολαίου» και «δίκαιης» καπιταλιστικής ανάπτυξης που τάχα θα υπηρετεί ταυτόχρονα και τα συμφέροντα του κεφαλαίου και αυτά των πολλών. Κλείνοντας δε το μάτι στις υπόλοιπες δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και στην αστική τάξη, επανέλαβε ότι το κόμμα του θα κάνει «ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές, αυτό το νέο κοινωνικό συμβόλαιο να γίνει η προγραμματική δέσμευση μιας προοδευτικής κυβέρνησης» που «θα αναλάβει να βγάλει ξανά το καράβι από τα ταραγμένα νερά της ύφεσης», με το λαό ξανά στα... αμπάρια να τραβάει κουπί.

Επανέλαβε άλλωστε την κριτική του στην κυβέρνηση από τη σκοπιά των συμφερόντων του κεφαλαίου, ζητώντας ξανά ένα ακόμα πιο «γενναίο» πακέτο στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, μια ώρα αρχύτερα, όπως και γρηγορότερη αξιοποίηση των αντεργατικών εργαλείων που προσφέρει η ΕΕ.

Κατά τ' άλλα, στη ΝΔ άσκησε κριτική για πλευρές της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, όπως το άνοιγμα των σχολείων, το αν πήρε μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας - η υποβάθμιση του οποίου φέρει τη σφραγίδα και του ΣΥΡΙΖΑ - ενώ στις σχετικές αναφορές δεν έλειπε και το επίχρισμα σκανδαλολογίας, ώστε να «τονωθούν» οι κάλπικες διαχωριστικές γραμμές.

Τις δικές τους εκδοχές αντιλαϊκής διαχείρισης για το πώς θα φορτωθούν τα βάρη της κρίσης ξανά στο λαό - και χωρίς αντιδράσεις - παρουσίασαν και οι αρχηγοί των υπόλοιπων αστικών κομμάτων.

Προτάσεις για την «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, με μηδενική προκαταβολή φόρου για το 2020, αναστολή πληρωμής οφειλών, μείωση ΦΠΑ καταρχήν κατά 20%, τόνωση ρευστότητας με ευνοϊκά δάνεια» κατέθεσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά. Χαρακτήρισε τις προτάσεις αυτές «τολμηρό ενδιάμεσο πρόγραμμα» και ζήτησε ισχυρότερη παρέμβαση του αστικού κράτους για τη στήριξη των ομίλων.

Ο πρόεδρος της Ελ. Λύσης, Κυρ. Βελόπουλος, έκανε ανοιχτά αβάντα στην κυβέρνηση της ΝΔ, την οποία ...κατηγόρησε για παροχές οι οποίες «μπορεί να γίνουν βαρίδι στην ελληνική οικονομία, που είναι σε κρίση», ζητώντας πρόσθετα μέτρα υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, ιδιαίτερα των μεγαλοξενοδόχων.

Ο δε επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γ. Βαρουφάκης, κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι δεν υπερασπίστηκε αρκετά σθεναρά τις αξιώσεις του κεφαλαίου στην ΕΕ και ότι στο Γιούρογκρουπ «πουλήσατε την πρόταση για το ευρω-ομόλογο». Συνεχίζοντας άλλωστε να της δίνει μαθήματα διαχείρισης, κατέθεσε προτάσεις όπως δάνεια στους ομίλους που θα αποπληρώνονται μόνο αν τα κέρδη ξεπεράσουν ένα συγκεκριμένο επίπεδο, σύσταση δημόσιας εταιρείας διαχείρισης τραπεζικών χρεών για να πληρώσει ο λαός τα σπασμένα κ.ο.κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ