Τρίτη 5 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Καλούν σε κινητοποίηση την Πέμπτη στη Βουλή

Από πρόσφατη κινητοποίηση
Από πρόσφατη κινητοποίηση
Σε κινητοποίηση καλούν τα σωματεία εργαζομένων στο χώρο του Πολιτισμού την Πέμπτη 7 Μάη, στις 12 το μεσημέρι, έξω από τη Βουλή, απαιτώντας από την κυβέρνηση καθολική στήριξη των εργαζομένων του κλάδου, που πλήττονται με ιδιαίτερη ένταση σε αυτές τις συνθήκες. Αυτήν τη στιγμή το μεγαλύτερο κομμάτι των εργαζομένων του χώρου εξαιρείται ακόμα και από αυτά τα ανεπαρκή μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και αντιμετωπίζει πλέον σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, χωρίς να γνωρίζει πότε θα ξαναδουλέψει.

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα και το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών με κοινή τους ανακοίνωση απευθύνονται προς όλα τα σωματεία και τους συλλογικούς φορείς της Τέχνης και του Πολιτισμού, όλους τους χώρους των καλλιτεχνών - δημιουργών, τους εικαστικούς, τους λογοτέχνες, τους χορευτές και χορογράφους, τους τεχνικούς. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές στο κάλεσμα έχουν ανταποκριθεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.

Τα τέσσερα σωματεία στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι «από την πρώτη στιγμή διεκδικήσαμε όλοι οι συνάδελφοι να ενταχθούν στα ελάχιστα μέτρα στήριξης, τα σωματεία μάζεψαν χιλιάδες υπογραφές, πήραν καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες, έκαναν κινητοποιήσεις. Είναι θετικό ότι σε αυτές τις συνθήκες εκατοντάδες συνάδελφοι απευθύνθηκαν, γράφτηκαν και έδρασαν μέσα από τα σωματεία τους, γιατί ο καθένας μόνος του είναι ανίσχυρος».

Σε άλλο σημείο αναφέρουν ότι δυναμική που δημιουργήθηκε «άσκησε πίεση προς την κυβέρνηση και τα υπουργεία, τους ανάγκασε να ανακοινώσουν επέκταση του επιδόματος σε περισσότερους συναδέλφους, παρ' όλα αυτά το μεγαλύτερο μέρος του χώρου της Τέχνης έμεινε έξω από τις προδιαγραφές που σκόπιμα τέθηκαν».

«Οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι του χώρου αδυνατούμε να επιβιώσουμε», τονίζουν τα σωματεία και σημειώνουν ότι από την πρώτη στιγμή επισήμαναν «στην κυβέρνηση την ανάγκη μέτρων που θα εξασφαλίζουν την επιβίωση όλων μας, την ανάγκη να λάβει υπόψη της τη φύση της καλλιτεχνικής εργασίας.

Η κυβέρνηση αρνείται συστηματικά να μιλήσει ακόμα και τηλεφωνικά στους εκπροσώπους μας και προχωρά σε προπαγανδιστικού τύπου εξαγγελίες, που μιλούν για δήθεν επίλυση των προβλημάτων μας.

Να σταματήσουν τώρα η κοροϊδία, οι επικοινωνιακοί τακτικισμοί της κυβέρνησης και να απαντήσει στα αιτήματα των φορέων μας.

Καλούμε σε κινητοποίηση όλου του χώρου της Τέχνης και του Πολιτισμού με αιτήματα:

-- Επίδομα ενίσχυσης ύψους 535 ευρώ μηνιαία για όλους τους μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες καλλιτέχνες και εργαζόμενους στο Θέαμα - Ακρόαμα και στο χώρο της Τέχνης γενικότερα, με επιπλέον ποσό για κάθε παιδί και για όσο διάστημα δεν θα μπορέσουμε να εργαστούμε λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

-- Αμεση και καθολική ενίσχυση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όσων καλλιτεχνών και εργαζομένων δεν έλαβαν τα 800 ευρώ της πρώτης φάσης στήριξης, αναδρομικά.

-- Κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες στο χώρο της Τέχνης.

-- Μέτρα στήριξης, όπως επιδότηση ενοικίου, φοροελαφρύνσεις, αναστολή πληρωμής φόρων και δανείων για όλους τους εργαζόμενους στο χώρο του Πολιτισμού, μισθωτούς, με "μπλοκάκι", με εργόσημο, ή όσους εισπράττουν με απόδειξη δαπάνης (τίτλο κτήσης).

-- Κατοχύρωση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων για όσο διάστημα αξιοποιούνται διαδικτυακές παραγωγές παλιότερες ή και νέες εν μέσω καραντίνας, αλλά και μετά.

-- Αγορές και αναθέσεις καλλιτεχνικών έργων κάθε είδους τέχνης, καθώς και καλλιτεχνικών υπηρεσιών από το κράτος και τους φορείς του με ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος ή με πανελλήνιους καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς που δεν θα αποκλείουν τους δημιουργούς - φυσικά πρόσωπα».

Θυμίζουμε ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή ζητώντας συγκεκριμένα μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους στο Θέαμα - Ακρόαμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ